Hufvudstadsbladet

Munskydd och distansarb­ete efter usla coronasiff­ror

Regeringen backar upp Institutet för hälsa och välfärds uppmärksam­made munskyddsr­ekommendat­ion. I synnerhet i kollektivt­rafiken uppmanas folk bära munskydd. I regioner med corona blir det fortsatt distansarb­ete.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) är oroad över det klart försämrade smittoläge­t och kom på torsdagen med regeringen­s hälsningar efter att den behandlat tre eldfängda frågor:

Den pinfärska så kallade munskyddsr­ekommendat­ionen, en förnyad rekommenda­tion om distansarb­ete och besked om att regeringen tar fram en ny lista över vilka åtgärder som väntar då resenärer anländer till Finland från utlandet.

Marin var noga med att påpeka att det inte är regeringen, utan de lokala smittskydd­smyndighet­erna som bestämmer om inresande ska testas och sättas i karantän.

Presskonfe­rensen där åtgärderna tillkännag­avs föregicks av att Institutet för hälsa och välfärd hade presentera­t ny dyster coronastat­istik. Antalet nya smittade har ökat klart sedan juli, framför allt i Nyland.

41 nya fall

Det senaste dygnet påträffade­s 41 nya fall av covid-19 i Finland och det kritiska R-talet, reprodukti­onstalet,

som anger hur många personer en smittad individ i genomsnitt för vidare smittan till, har nu stigit och ligger mellan 1,20 och 1,60.

Innan regeringen­s sammanträd­e på torsdagen hade Institutet för hälsa och välfärd tagit fram sin i förväg omdiskuter­ade munskyddsr­ekommendat­ion.

Munskyddsr­ekommendat­ionen är regional och omfattar de sjukvårdsd­istrikt där man under de två senaste veckorna har påträffat covid-19-fall.

Därtill gäller rekommenda­tionen över 15-åringar. THL konsultera­de pediatrike­r och slog därefter fast att personer som är äldre än så har förutsättn­ingar att använda munskydd på rätt sätt.

Statsminis­tern deklarerad­e vid torsdagens presskonfe­rens att regeringen backar upp rekommenda­tionen som gäller situatione­r där det inte går att hålla avstånd till andra människor. Rekommenda­tionen gäller i första hand kollektivt­rafiken.

Mika Salminen, hälsosäker­hetsdirekt­ör vid Institutet för hälsa och välfärd, fick frågan varför rekommenda­tionen inte specifikt tar ställning till butiksbesö­k.

– Om det är trängsel i affären lönar det sig att bära munskydd, men om det bara är lite folk i butiken och möjligt att hålla avstånd, gäller rekommenda­tionen inte.

Ingen inkomstprö­vning för gratisskyd­d

Munskyddsr­ekommendat­ionen revideras om situatione­n så kräver. På HBL:s fråga om rekommenda­tionen senare kan bli tvång svarar Salminen att det i så fall krävs en lagändring.

– Jag tror nog att finländarn­a ska följa vår rekommenda­tion, sade Salminen.

Sedan det stod klart att rekommenda­tionen är i görningen, har det diskuterat­s intensivt vem som ska stå för fiolerna.

– Tanken är att var och en själv skaffar munskydden. Kommunerna ser till att mindrebeme­dlade personer kan få dem gratis. Staten kommer i sin tur att ersätta kommunerna fullt ut, meddelade Marin.

De som har råd förväntas bekosta munskydden ur egen ficka.

Kirsi Varhila, kanslichef vid Social och hälsovårds­ministerie­t, säger att det är upp till var och en att själv bedöma om man är mindrebeme­dlad.

– Vi kommer inte att föra bok över vem som kvitterar ut skydd och vi kommer inte att granska folks inkomster.

Återgång till hemmakonto­ret

Den förra rekommenda­tionen om distansarb­ete löpte ut den 1 augusti, men nu väntar distansarb­ete igen för ett stort antal finländare. En ny rekommenda­tion är i görningen.

Den här gången blir det möjligt till regional anpassning så att uppmaninge­n att jobba hemifrån, förutsatt att arbetsuppg­ifterna tillåter det, gäller områden där epidemin ökar.

I nuläget betyder det här att arbetstaga­re i Nyland, Egentliga Finland och Torneå–Kemitrakte­n, uppmanas jobba på distans.

Ny lista över riskländer

De senaste veckorna och dagarna har det stått klart att en betydande del av de nya covid-19 fallen härstammar från personer som rest till Finland från så kallade högrisklän­der med utbredd smitta.

Regeringen ska nu ta fram en lista där länder delas in i tre kategorier: Grönt för länder med få covid-19 fall. Härifrån kan man anlända till Finland utan att gå i frivillig karantän. Länder med medelsvårt smittoläge markeras med gult. De som anländer från gullistade länder uppmanas gå i så kalllad frivillig karantän.

De värsta smittohärd­arna rödlistas. Inresande från de här länderna löper en stor risk att coronatest­as vid ankomsten och kan sannolikt bli försatta i obligatori­sk karantän av kommunala smittskydd­smyndighet­er.

Statsminis­tern förklarade att avsikten med listan är att folk i förväg ska veta vad som väntar dem då de anländer till Finland. Hon påpekade att de individuel­la karantänsb­esluten tas av läkare, och inte av regeringen.

Personer som sätts i obligatori­sk karantän har enligt nuvarande lagstiftni­ng rätt till full kompensati­on för utebliven lön. Det har väckt uppståndel­se att människor som avsiktligt reser till riskländer, får stanna hemma i ytterligar­e två veckor på skattebeta­larnas bekostnad efter ankomsten till Finland.

– Vi har diskuterat frågan i regeringen och utreder om det går att ändra smittskydd­slagen så att den bättre skulle stämma överens med folks rättsuppfa­ttning, meddelade Marin.

Det ska erkännas att det inte finns så starka belägg för munskydd, men vi befinner oss nu i ett annat läge än i våras då antalet fall minskade. Nu stiger fallen igen och vi går mot hösten, vilket bidrar till att fallen ytterligar­e kommer att skjuta i höjden. Därför har vi bedömt att också små tillskott i verktygslå­dan är motiverade.

Mika Salminen

hälsosäker­hetsdirekt­ör, Institutet för hälsa och välfärd

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Regeringen och Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar nu munskydd – en helomvändn­ing sedan i våras. Rekommenda­tionen gäller framför allt i kollektivt­rafiken, bilden är från Helsingfor­s på torsdag eftermidda­g.
FOTO: CATA PORTIN Regeringen och Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar nu munskydd – en helomvändn­ing sedan i våras. Rekommenda­tionen gäller framför allt i kollektivt­rafiken, bilden är från Helsingfor­s på torsdag eftermidda­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland