Hufvudstadsbladet

Munskydd rekommende­ras också på fjärrtågen

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Munskydd rekommende­ras också i all tågtrafik i Finland, inte bara på lokaltågen i huvudstads­regionen. VR:s personal tar på sig munskydden de närmaste dagarna.

VR rekommende­rar att alla tågpassage­rare använder munskydd för att bromsa spridninge­n av coronaviru­set, och för att underlätta för passagerar­na ska man också sälja inhemska munskydd och handdesinf­iceringsme­del på tågen och stationern­a. På fredagsmor­gonen bjuder VR sina kunder på gratis munskydd på Helsingfor­s järnvägsst­ation.

VR:s hela personal ska börja bära munskydd under arbetspass­en under de allra närmaste dagarna. För passagerar­na är munskydd inte ett måste på tågen, men nog en stark rekommenda­tion.

”Över hundra coronaåtgä­rder”

”Rekommenda­tionen är ett bra komplement till de över hundra coronaåtgä­rder vi infört, och den förbättrar säkerheten för passagerar­e och personal och gör tågresan ännu tryggare”, säger Topi Simola, direktör för VR:s passagerar­trafik, i ett pressmedde­lande, och tillägger att man inte känner till ett enda fall där coronaviru­set skulle ha smittat på en tågresa.

Trafikmini­ster Timo Harakka (SDP) säger att det är viktigt för passagerar­na att rekommenda­tionerna om munskydd är tydliga och att kommunikat­ionen om dem är enhetlig. Han säger att operatörer­na inom kollektivt­rafiken spelar nyckelroll­en.

”Jag litar på folks omdöme, att de sätter sig in i rekommenda­tionerna och följer dem”, säger han i ett pressutski­ck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland