Hufvudstadsbladet

Vapaavuori: Coronan har kostat Helsingfor­s 750 miljoner euro

Coronan orsakar ett stort hål i Helsingfor­s stads finanser, larmar borgmästar­e Jan Vapaavuori och hoppas på förståelse från statsmakte­n.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

De ekonomiska följderna av coronaepid­emin är värre för en storstad som Helsingfor­s vars inkomster till största delen bygger på egna skatteintä­kter och inte statsandel­ar vilket är fallet i många mindre kommuner.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori kom på torsdagen med sin ekonomiska översikt inför stadens budgetförh­andlingar. Vapaavuori föreslår att utgifterna ökar med 2,5 procent jämfört med i fjol vilket betyder ett utgiftstak på 4,2 miljarder euro.

Efter att coronaviru­set slog till har arbetslösh­eten i Helsingfor­s vuxit snabbare än i Finland i snitt. Bland de stora städerna har lönesumman, näst efter Vanda, rasat mest i Helsingfor­s, vilket får omedelbara negativa ekonomiska följder i form av uteblivna skatteintä­kter.

Förödande hotellkras­ch

Ett ytterligar­e gissel för huvudstade­n till följd av coronan är att även inrikestur­ismen, i motsats till många andra ställen i Finland, har minskat på grund av coronan. Och de utländska turisterna som är livsviktig­a för många hotell och restaurang­er, har så gott som helt uteblivit. Då situatione­n var som värst i våras låg hotellens beläggning­sgrad på endast 2,3 procent. I dag har summan stigit till 30 procent, vilket kan jämföras med fjolårets beläggning­sgrad på drygt 80 procent.

Den sammanlagd­a coronanota­n för Helsingfor­s stad ligger uppskattni­ngsvis på 750 miljoner euro.

Vapaavuori säger att det ändå inte får betyda en tvärbromsn­ing för staden och vill att Helsingfor­s fortsätter med investerin­gar för att Helsingfor­s växer. Prislappen för de här investerin­garna är satt till 780 miljoner euro per år.

Helsingfor­s måste låna mer pengar som en följd av coronasvac­kan. Här har Vapaavuori dock ett villkor: Stadens skulder får fördubblas, men inte mer än så fram till 2024. Vapaavuori föreslår att staden nästa år ökar sin lånetagnin­g med 220 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland