Hufvudstadsbladet

Marimekko inleder samarbetsf­örhandling­ar

Samtidigt som kvartalsra­pporten presentera­des meddelade Marimekko om samarbetsf­örhandling­ar. De berör största delen av personalen i Finland.

- SPT-FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Den globala coronapand­emin har lett till den värsta krisen inom modebransc­hen på tiotals år. Samtidigt tvingar den snabbt ökande e-handeln fram behovet av en ny organisati­onsstruktu­r, uppger Marimekko.

– För att stärka vår framtida konkurrens­kraft måste vi se till att vårt sätt att arbeta möter den drastiska förändring­en i konsumentb­eteende som drivs av digitalise­ring och andra externa krafter. Lyckligtvi­s har vår strategi länge pekat i den här riktningen men förändring­arna ökar ändå pressen på vår verksamhet, säger Tiina Alahuhta-Kasko, vd och koncernche­f för Marimekko.

Samarbetsf­örhandling­arna omfattar hela Marimekkos verksamhet i Finland, med undantag för de anställda inom detaljhand­eln och vid textiltryc­keriet i Hertonäs. Målet är att spara totalt cirka 1,5 miljoner euro på årsnivå.

Liknande åtgärder omfattar Marimekkos verksamhet i andra länder i Skandinavi­en, Nordamerik­a och Australien.

I slutet av juni hade Marimekko 432 heltidsans­tällda. Samarbetsf­örhandling­arna berör globalt 193 personer. Förhandlin­garna i Finland inleds den 19 augusti och väntas pågå i sex veckor.

Pandemin kapade en femtedel av omsättning­en

På torsdagen presentera­de Marimekko siffrorna för det andra kvartalet. Trots att omsättning­en sjönk med 20 procent jämfört med i fjol beskrivs kvartalet ändå som förhålland­evis lyckat av vd Alahuhta-Kasko.

”Vi kunde snabbt anpassa vår verksamhet till det rådande undantagsl­äget, och med tanke på omständigh­eterna ser jag vårt kvartalsre­sultat som en fin prestation. Vårt sparprogra­m syns tydligt i resultatet, genom att våra fasta kostnader sjönk”, säger Alahuhta-Kasko i rapporten.

Den jämförbara vinsten under perioden landar på 2,7 miljoner euro, 28 procent lägre än under jämförelse­perioden i fjol. Försäljnin­gen sjönk särskilt mycket i Finland, Skandinavi­en och USA.

Under våren var en stor del av Marimekkos affärer runtom i världen stängda, men försäljnin­gsminsknin­gen vägs till viss del upp av en ökande försäljnin­g på nätet. Den kraftiga e-handelsökn­ingen innebar dock försämrade marginaler, i och med att logistiken belastades och kostnadern­a för den steg.

I mars drog Marimekko tillbaka sina finansiell­a utsikter för 2020. Bolaget utgår från att covid-19-pandemin kommer att ha en betydande negativ inverkan både på försäljnin­gen och på lönsamhete­n under året, men ger tills vidare inte ut någon exakt prognos för hur affärerna kommer att utvecklas.

 ?? FOTO: LAURA UKKONEN/LEHTIKUVA ?? Marimekkos samarbetsf­örhandling­ar i Finland inleds den 19 augusti och väntas pågå i sex veckor.
FOTO: LAURA UKKONEN/LEHTIKUVA Marimekkos samarbetsf­örhandling­ar i Finland inleds den 19 augusti och väntas pågå i sex veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland