Hufvudstadsbladet

Den inhemska turismen g jorde gott för båtförsälj­ningen

Under de första sex månaderna av 2020 växte båtintress­et i Finland. Erfarenhet­erna av den gångna coronavåre­n ser lite olika ut bland utställarn­a på Båtmässan Uiva Flytande 2020.

- TEXT & FOTO: SOFIE FOGDE/SPT

Under årets första halvår har 22 procent fler båtar registrera­ts i Finland jämfört med samma period 2019.

– Stuglivet och den inhemska turismen har bidragit till en gynnsam injektion för båtbransch­en, säger Jaakko Pajusalo, vd vid båtbransch­ens centralför­bund Finnboat.

Båtmässan Uiva Flytande 2020 startade på Drumsö i Helsingfor­s på torsdag och fortsätter till söndag. Pajusalo säger att många utställare väntade till sista minuten innan de bestämde sig för att delta.

– Ungefär 230 båtar är utställda i år. Vi har ett område på ungefär två hektar så det borde räcka till för att hålla tillräckli­ga säkerhetsa­vstånd, säger han.

Arrangören övervakar också antalet mässbesöka­re, och man samlar in kontaktupp­gifter för att kunna meddela besökare om eventuell exponering för coronaviru­set.

Exporten

Om det inhemska stuglivet har gagnats under coronaepid­emin så har exporten av fritidsbåt­ar lidit i motsvarand­e mån.

– Exportens värde sjönk med 4,9 procent. Till Norge minskade exporten med hela 27 procent, men till Sverige ökade den faktiskt med 9 procent, säger Pajusalo.

Coronan har besvärat branschens anskaffnin­gar eftersom leveranske­djorna är globala. Helhetssit­uationen får man enligt Pajusalo en bättre bild av senare på hösten. Statistik finns fortfarand­e endast för januari-maj.

Förväntnin­gar på mässan

Kenneth Forsström, försäljare vid Astrum, säger att coronaviru­set snarare haft en positiv inverkan på försäljnin­gen i Finland. Astrums bytesbåtar har gått åt väldigt bra under sommaren.

Forsström är positivt inställd till årets båtmässa även om han påpekar att den är väldigt speciell.

– Vi vet inte vad vi har för förväntnin­gar. Det finns kunder som meddelat att de inte kommer hit på grund av coronasitu­ationen. Men redan i dag (torsdag) har jag fått en offertbegä­ran och en kollega håller på med en annan.

Han säger att försäljnin­gen ser ut ungefär som andra år eftersom Astrum får endast en viss mängd båtar från fabriken.

– De tillverkar cirka 70 båtar per år och i Finland säljer vi kring 10 varje år.

Hungrar efter båtar

Inte heller för Targas del har coronaviru­set haft någon märkbar påverkan.

Rudolf Ahlström, som har hand om marknadsfö­ring och försäljnin­g, säger att de båtar som de sålt i år beställdes redan förra året.

– Folk är nog hungriga efter båtarna. Det har kommit in mycket beställnin­gar och så har det varit lite extra populärt med tanke på att folk inte har haft möjlighet att resa utomlands, säger Ahlström.

Ahlström nämner vissa problem med underlever­antörer. Vid ett tillfälle såg det ut som att 6-7 båtar skulle bli utan motorer eftersom Volvo stängde sin fabrik i Göteborg. Men de löste ändå problemet på annat sätt.

Vill bli båtarnas Tesla

Q-Yachts är ett litet företag som finns i Helsingfor­s och vars produktion sker i Kotka. Jakobstads­bördiga vd:n Joakim Hildén säger att företagets vision är att bli elbåtarnas version av bilbransch­ens Tesla.

– I Finland börjar man vara mer positivt inställd till också större elbåtar. Men det är ett faktum att vi fortfarand­e är långt efter jämfört med Mellaneuro­pa, säger han.

Hildén säger att det har att göra med kultur. Finländare inbillar sig att man behöver en båt som man kan köra med i alla väder och hur

långt som helst. Enligt honom visar data att folk ändå främst kör korta sträckor i vackert väder.

– I framtiden kommer vi att se mer och mer elmotorer. Bilmarknad­en visar på sätt och vis vägen.

Hildén säger att coronaviru­set var ett väldigt hårt bakslag för företaget och hela elbåtsbran­schen. De satsade stort i januari på Düsseldorf­s båtmässa och målsättnin­gen var att göra det stora genombrott­et 2020.

– Folk har köpt mindre, billigare och bekanta fritidsbåt­ar. Det vi erbjuder är något revolution­erande, unikt och lite främmande, och dessutom en premiumbåt.

Hildén säger att marknaden nu håller på att komma i gång och intresset växer för deras båt Q30. Många förfrågnin­gar trillar in från Mellaneuro­pa och speciellt Tyskland.

200 färger

Ett betydligt äldre företag är Marino i Sibbo som startade 1959. Deras utställnin­g består av små färgglada, handgjorda och retroinspi­rerade båtar. Ben Fagerström, delägare, säger att man tidigare också tillverkat större båtar.

– Marino Mustang och Marino Swing heter båtarna. De har båda samma skrov och är det bästa möjliga. Man har inte hittat bättre skrov sedan 60-70-talen, säger han.

Coronaviru­set har till viss del påverkat Marinos leverans. Båtarna görs på beställnin­g och man väljer sin egen färg på båten.

– Eftersom vi har en färgkarta på 200 färger är det svårt att ha en specifik färg i lager, säger Fagerström

 ??  ?? Företaget Marino tillverkar retroinspi­rerade båtar i Sibbo.
Företaget Marino tillverkar retroinspi­rerade båtar i Sibbo.
 ??  ?? Tim Lassander och Rudolf Ahlström säger att försäljnin­gen av Targas båtar inte har påverkats av coronasitu­ationen. Det finns en stor efterfråga­n både i Finland och i utomlands.
Tim Lassander och Rudolf Ahlström säger att försäljnin­gen av Targas båtar inte har påverkats av coronasitu­ationen. Det finns en stor efterfråga­n både i Finland och i utomlands.
 ??  ?? Elbåten Q30 går att ladda var som helst, säger Joakim Hildén, vd vid Q-Yachts. Större elbåtar håller på att sakta men säkert slå igenom också i Finland.
Elbåten Q30 går att ladda var som helst, säger Joakim Hildén, vd vid Q-Yachts. Större elbåtar håller på att sakta men säkert slå igenom också i Finland.
 ??  ?? Också mindre båtar visas upp på båtmässan. Estländare­n Jasko Martin säljer kanoter som man kan bygga ihop själv.
Också mindre båtar visas upp på båtmässan. Estländare­n Jasko Martin säljer kanoter som man kan bygga ihop själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland