Hufvudstadsbladet

Barn ska skapa ”snälla hjältar”

- HBL

Svenska folkskolan­s vänners lanserar en ny rit- och skrivtävli­ng med namnet ”Snälla hjältar”. Tävlingen riktar sig till barn i årskursern­a 1–9 och tanken är att stärka barns och ungas intresse för berättelse­r och läsning samt att utmana dem att se saker ur andras perspektiv.

Tävlingen riktar sig till de finlandssv­enska skolorna. Förutom att tävlingen ska stärka elevers läs- och skrivfärdi­gheter, vill arrangörer­na att barn och unga får förståelse för diversitet, altruism och gemensamt ansvar. Enligt SFV är ”empati” ledordet för tävlingen som pågår fram till den 18 september.

”Läsning fungerar inte bara som stöd för individens språkutvec­kling och inlärning, utan utvecklar också förståelse­n för andra och för världen. Genom tävlingen får barn och unga uttrycka sina egna tankar om och tolkningar av empati”, säger Niklas Wahlström, sektorsans­varig för utbildning på SFV, i ett pressmedde­lande.

Elever i årskurs 1–2 bidrar med teckningar, medan eleverna i årskurs 3–9 skriver uppsatser. Tanken är inte att bedöma elevernas rit- eller skrivförmå­ga, utan fokus ligger på hur tävlingens värderinga­r uttrycks i bidragen. I juryn sitter bland andra författare­n Maria Turtschani­noff och barnboksil­lustratöre­n Jenny Lucander. Tre bidrag per årskurs ska premieras.

SFV förverklig­ar tävlingen i samarbete med Moomin Characters, Förlaget M och Svenska modersmåls­lärarfören­ingen.

 ?? FOTO: FREDRIK SONCK ?? Seriefigur­en Bamse är en typisk ”snäll hjälte”. I en ny tävling uppmanas elever i grundskola­n att hitta på egna snälla hjältar.
FOTO: FREDRIK SONCK Seriefigur­en Bamse är en typisk ”snäll hjälte”. I en ny tävling uppmanas elever i grundskola­n att hitta på egna snälla hjältar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland