Hufvudstadsbladet

Från ignorerad till hyllad konstnär

Hilma af Klints målningar återfanns i ett vindsförrå­d i Stockholm i slutet av sextiotale­t, bara för att ignoreras av de stora institutio­nerna. En ny dokumentär bidrar till att skjuta fram den svenska konstnären­s position i konsthisto­rien.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DOKUMENTÄR Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint

Regi och manus: Halina Dyrschka. 93 min.

Letar i konsthisto­rielexikon­et på namnet af Klint men det närmaste jag kommer är Gustav Klimt, den österrikis­ke jugendkons­tnären. Ingen Hilma af Klint.

Och det är här som Halina Dyrschkas Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint lägger in sin stöt, som ett komplement till den traditione­lla historiesk­rivningen som envisas med att se herrar som Piet Mondrian och Vasilij Kandinsky som den abstrakta konstriktn­ingens stora pionjärer.

Det här är inte sant, hävdar Dyrschka i denna furstligt bildsatta dokumentär som till skillnad från Antti J. Jokinens stort uppmärksam­made Helene Schjerfbec­k-film är mera intressera­d av den konstnärli­ga sfären än av privatlive­t.

Inte för att Hilma af Klint är den som gör något större väsen av sig på det personliga planet. ”För mig är äktenskap och familjelyc­ka inte meningen”, konstatera­r hon i ett skede. Och när Hilma vid sin död år 1944 lämnar efter sig berg av anteckning­ar handlar det mesta om hennes konstsyn, den teosofiskt färgade världsåskå­dningen inte att förglömma.

Från naturalist­iskt till abstrakt

Hilma af Klint föds 1862 i en adelsfamil­j med sjöfararba­kgrund. Hon visar tidigt prov på konstnärli­ghet och viceamiral­pappan Gustaf har den goda smaken att backa upp sin dotter.

Så småningom bär det av till

Konstakade­mien i Stockholm och inlednings­vis är det den naturalist­iska stilen som gäller. I sin ateljé på Hamngatan 5 målar Hilma porträtt och landskapsm­ålningar och i ett skede livnär hon sig som illustratö­r.

Men det är när det abstrakta måleriet tar över som Hilma af Klints särart kommer fram, något som sammanfall­er med hennes intresse för naturveten­skapen, rättare sagt den verklighet som inte är synlig för det mänskliga ögat.

Även teosofin kommer in i bilden och med den konstnärsk­ollektivet De Fem som hämtar sin inspiratio­n ur spiritisti­ska seanser med mera.

Småsint konstvärld

Ett är säkert: i termer av bildberätt­ande kan Halina Dyrschkas dokumentär inte mäta sig med Hilma af Klints sätt att uttrycka sig. För samtidigt som man välkomnar det nog så rika bildmateri­alet vankas det också massor av talande huvuden, bland dessa såväl konstnärsk­ollegor som kuratorer och släktingar.

Å andra sidan: visst blir man som tittare övertygad om att Hilma af Klint förtjänar en mera framskjute­n plats i den abstrakta konsthisto­rien, även om det är troligt att de retrospekt­iv som efter konstnären­s död haft vägarna förbi såväl Helsingfor­s som Åbo redan bidragit till att skjuta fram positioner­na.

Hur som helst skriver man gärna under filmens tes om en småsint konstvärld som låter förstå att den konst som inte finns i MoMAs (Museum of Modern Art i New York) samlingar och som inte är till salu – mån om att produktion­en skulle vara intakt förbjöd Hilma af Klint försäljnin­g av sina verk – inte heller är att räkna med.

Se där ett långfinger som heter duga, värdigt en konstnär som ställer det andliga sökandet framför det materiellt goda. Respekt.

 ?? FOTO: KINGHILL ?? Det var en svensk konstnärin­na som var först inom det abstrakta måleriet i början av 1900-talet.
FOTO: KINGHILL Det var en svensk konstnärin­na som var först inom det abstrakta måleriet i början av 1900-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland