Hufvudstadsbladet

Kometen kommer, rädda kärnfamilj­en!

- KRISTER UGGELDAHL

I kometthril­lern Greenland, där hjältens äktenskap är hotat, är det inte världen som ska räddas utan kärnfamilj­en. Filmen kan ses som en parterapi vars kostnad inte är av denna världen. ACTION/THRILLER

Greenland

Regi: Ric Roman Waugh. Manus: Chris Sparling. Foto: Dana Gonzales. I rollerna: Gerard Butler, Morena Baccarin, Scott Glenn, Roger Dale Floyd. 120 min. F16.

Det finns i princip två typer av katastroff­ilm, de som sätter in kavallerie­t som efter många om och men fixar biffen, och de som i första hand begråter det mänskliga pris som förfaller till betalning.

Där Michael Bays Armageddon karakteris­erar den förstnämnd­a skolan står Mimi Leders Deep Impact, ett annat meteoritdr­ama, för det senare perspektiv­et. Det gör för övrigt också Ric Roman Waughs Greenland, en film som om något månar om kärnfamilj­en och dess bästa.

Här möter vi Gerard Butlers byggnadsin­genjör, John Garrity, som efter ett snedsprång kan räkna med skilsmässa. Ingen höjdare, åtminstone inte för den son (Roger Dale Floyd) som John har tillsamman­s med hustrun Allison (Morena Baccarin).

Dock får han snart annat att tänka på. I veckor har det rapportera­ts om en kometsamli­ng som närmar sig jorden. Och där domedagspr­ofeterna vädrar morgonluft manar myndighete­rna till lugn – det här ordnar sig.

Sedan går det som det går. En mindre komet slår ner i Tampa i Florida som rätt och slätt jämnas med marken. Så när John och hans familj – till skillnad från de mindre lyckligt lottade – nås av ett myndighets­larm om evakuering är det bara att sätta sig bakom ratten.

Dyrköpt parterapi

Klappat och klart, icke. Vid det här laget råder fullt kaos och det vill sig inte bättre än att familjen Garrity splittras på vägen till samlingspl­atsen, en flygbas i Georgia. Och som inte detta vore nog är det evakuering­sarmband som John och hans närmaste förfogar över plötsligt ett eftertrakt­at byte.

Berättarmä­ssigt är Greenland inte alls pjåkig. Förutom att filmen är befolkad av karaktärer som man ogärna ser slängas framför bussen är det laddat, intensivt och ibland rentav hjärtskära­nde arbete.

Och jo, visst finns de respekting­ivande specialeff­ekterna på plats – utan att de bombastisk­a katastrofs­cenarierna för den skull far i väg med huvudrolle­n.

Trots allt detta är det inte så att man trillar i farstun.

Pulsen och tempot står sig men att som Greenland ta parti för kärnfamilj­en framför resten av jordklotet känns nästan smaklöst och vill man vara elak kunde man framställa filmen som ett stycke parterapi med en prislapp som inte är av denna världen.

Kul detalj: Helsinki, Finland, finns med på ett hörn i slutet av filmen, framställt i positiv dager. Alltid något.

 ?? FOTO: STXFILMS ?? Morena Baccarin, Roger Dale Floyd och Gerard Butler är en familj på flykt medan paniken och laglöshete­n runtomkrin­g dem ökar.
FOTO: STXFILMS Morena Baccarin, Roger Dale Floyd och Gerard Butler är en familj på flykt medan paniken och laglöshete­n runtomkrin­g dem ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland