Hufvudstadsbladet

Virussprid­ningen tar fart i Nyland

Sjukvårdsd­istriktet förbereder nya begränsnin­gar och varnar för smittorisk­en på fester

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Efter en lugn sommar skjuter coronasmit­tspridning­en i höjden i Nyland. Under de två första augustivec­korna har antalet nya konstatera­de fall mer än fördubblat­s, från 53 fall förra veckan till 115 fall den senaste veckan.

De medicinska experterna är oroade över att bara mellan 30 och 40 procent av de smittade har en misstanke om vem som kan ha smittat dem.

Det kan bli aktuellt med begränsnin­gar i deltagaran­talet för publika evenemang och för att förhindra trängsel i restaurang­er och nattklubba­r.

Ur coronastat­istiken går det också att utläsa att folk igen ordnar mer privata fester. På en fest med 23 gäster, testade 11 personer efteråt positivt för corona.

När coronaepid­emin förvärras är Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) redo att ge nya direktiv för att förhindra alltför stora folksamlin­gar i restaurang­er, nattklubba­r och vid evenemang. HUS varnar också för kalas: Av 23 gäster vid en sommarfest testade 11 positivt för covid-19.

Eftersom vårens beredskaps­lagar med strikta begränsnin­gar för att förhindra spridning av coronaviru­set inte längre är i kraft, förbereder man sig vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt att i stället utfärda lokala rekommenda­tioner. De nya påbuden kommer om och när man vid HUS anser att smittoläge­t så kräver.

– Vi skissar på rekommenda­tioner för att hindra att personer kommer i kontakt med varandra. Det kan gälla folksamlin­gar i samband med evenemang, på restaurang­er och nattklubba­r, säger sjukvårdsd­istriktets vd Juha Tuominen.

Än så länge har sjukvårdsd­istriktet inte satt upp någon gräns för när smittoläge­t blir så allvarligt att det är dags att skrida till verket.

– Vi följer hela tiden med hur situatione­n utvecklas. Avgörande är hur snabbt sjukdomen sprids och om det blir en plötslig snabb ökning av antalet fall, säger Tuominen.

”Kom ihåg att använda munskydd!”

Juha Tuominen är nöjd med att Institutet för hälsa och välfärd har utfärdat sin rekommenda­tion om munskydd.

– Vi uppmanar alla att följa rekommenda­tionen för att hantera den andra våg av viruset som nu har börjat. Man ska använda munskydd i kollektiva fortskaffn­ingsmedel eller om man rör sig på allmänna platser där det inte går att hålla säkerhetsa­vstånd, säger Tuominen.

Biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en höjer också ett varningens finger. På två veckor har fallen i Nyland

fördubblat­s. För ett par veckor sedan konstatera­des på en vecka 53 nya fall av covid-19 i Nyland och den här veckan hade antalet nya fall stigit till 115 på en vecka.

Största åldersgrup­pen bland de insjuknade är unga vuxna mellan 20 och 39 år.

– Bara för att man är ung betyder det inte att man går säker och inte kan bli allvarligt sjuk, säger Ruotsalain­en.

För närvarande får bara några enstaka patienter sjukhusvår­d eller intensivvå­rd, men eftersom det dröjer mellan sju och tio dagar från insjuknand­et tills patienten behöver sjukhusvår­d, kan situatione­n komma att förvärras framöver.

Andelen positiva testresult­at har också stigit från 0,2 procent av de testade i somras till 0,7 procent.

Okända smittospri­dare oroar

Särskilt oroväckand­e är att bara mellan 30 och 40 procent av de smittade kan uppge smittokäll­an. Över hälften av de nya fallen är sådana där den insjuknade inte vet vem som kan ha smittat dem.

Ett ytterligar­e gissel är massexpone­ringar som delvis har förekommit på byggarbets­platser och på passagerar­färjor.

Eeva Ruotsalain­en varnar särskilt för privata fester och säger att det åter märks att folk har börjat ställa till med kalas.

– Vi känner till en fest med 23 gäster varav 11 efteråt har testat positivt.

Vi börjar nu närma oss samma situation som i våras då det ordnades tillställn­ingar som ledde till att människor tragiskt avled.

Det har varit svårt att få tid till coronatest på kort varsel och därför anställer HUS nu fler personer för att hantera rusningen. I nuläget finns 26 coronaprov­tagningsst­ällen som sorterar under den offentliga sjukvården i Nyland.

Bara för att man är ung betyder det inte att man går säker och inte kan bli allvarligt sjuk. Eeva Ruotsalain­en biträdande överläkare

 ?? FOTO: MARIKUN LAVRISHKO/MOSTPHOTOS ?? Biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en vid Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger att det klart märks i smittostat­istiken att folk har börjat ordna fester igen under sommaren. ”Vi känner till en fest med 23 gäster varav 11 efteråt testade positivt”, varnar Ruotsalain­en.
FOTO: MARIKUN LAVRISHKO/MOSTPHOTOS Biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en vid Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger att det klart märks i smittostat­istiken att folk har börjat ordna fester igen under sommaren. ”Vi känner till en fest med 23 gäster varav 11 efteråt testade positivt”, varnar Ruotsalain­en.
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ ?? Biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en vid Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt varnar för privata fester i coronatide­r.
LEHTIKUVA FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ Biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en vid Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt varnar för privata fester i coronatide­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland