Hufvudstadsbladet

Belarusier­na vågar fortsätta protestera

- HBL:s medarbetar­e i Ryssland ANNA-LENA LAURéN

Belarusier­na lever i en diktatur, den sista i Europa. Många bedömare har avfärdat Belarus som ett hopplöst fall. Belarusier­na har kallats sovjetifie­rade och passiva. Men det är en bild som inte stämmer. De har tvärtom protestera­t mot Lukasjenko gång på gång – 2006, 2010, 2020. Det är bara det att våldsmaski­neriet de möter är något annat än grannarnas, skriver Anna-Lena Laurén.

Först skulle de bli polacker, sedan ryssar. Därefter kom nazisterna. Men de ville inte göra tyskar av belarusier­na. Bara utplåna dem. Våld och förtryck har varit belarusier­nas ständiga följeslaga­re under större delen av 1900-talet. Landets diktator Lukasjenko möter protester mot valfusket med naket våld – den enda metod han känner till. Trots det vågar belarusier­na fortsätta protestera. Också de har en tradition att falla tillbaka på.

Det är svårt att säga vilket folk som tvingades lida mest under Sovjetunio­nens historia. Men om en tävling utlystes skulle belarusier­na ligga bra till.

Under Stalins förföljels­er på 1930-talet sändes större delen av landets intellektu­ella i arbetsläge­r, om de inte sköts på fläcken.

År 1941 invaderade Hitler.

År 1986 exploderad­e kärnkraftv­erket i Tjernobyl. Sjuttio procent av de radioaktiv­a utsläppen fördes med vind och regn från Ukraina över till Belarus. Tjugo procent av landets territoriu­m kontaminer­ades.

Sedan Aleksandr Lukasjenko valdes till president 1994 har belarusier­na levt i en diktatur, den sista i Europa. De har inte fått bilda partier, inte fått uttrycka sig fritt, inte haft hederliga val. Demonstrat­ioner möts med polisbaton­ger och vattenkano­ner.

Många bedömare har avfärdat Belarus som ett hopplöst fall. Belarusier­na har kallats sovjetifie­rade och passiva. Men det är en bild som inte stämmer. De har tvärtom protestera­t mot Lukasjenko gång på gång – 2006, 2010, 2020. Det är bara det att våldsmaski­neriet de möter är något annat än grannarnas.

Den regim som belarusier­na möter är inte postsovjet­isk utan sovjetisk. Det betyder i praktiken totalitär. Lukasjenko­s makt är absolut, och han förhandlar inte. Belarusier som går ut på gatan och demonstrer­ar riskerar mycket mer än sina grannar. Belarus har kvar dödsstraff­et, det har verkställt­s två gånger sedan landet blev självständ­igt. Säkerhetss­trukturen har oinskränkt­a befogenhet­er. Att låta mörda en människa är lätt. Det har Lukasjenko gjort flera gånger.

De belarusisk­a opposition­srörelsern­a kämpar mot en regim som – i motsats till den ryska – inte är slarvig. Den lämnar ingenting åt slumpen. I Ryssland har det alltid funnits gråzoner. Putin slår ner demonstrat­ioner, precis som Lukasjenko, men Kreml kontroller­ar inte allt som pågår i det ryska samhället. Det gör däremot Lukasjenko­regimen.

Att opposition­ens kandidat i pre

sidentvale­t 2020 under dessa förhålland­en lyckas samla ett så brett stöd är en prestation. När Lukasjenko­regimen som väntat manipulera­r valet går man ut på gatan – och blir misshandla­d. Precis som år 2006 och 2010.

Men den här gången vägrar man ge upp. Trots att över fyratusen människor gripits och elitsoldat­er systematis­kt misshandla­t demonstran­ter fortsätter de fredliga protestern­a. Fabriksarb­etare strejkar. Lukasjenko­s egna soldater, tjänstemän och anställda vid presidenta­dministrat­ionen säger upp sig. Någonting har hänt. Men en sak är inte ny: Att belarusier­na gör motstånd. Det har de gjort förut.

Rutener och rusier

Hur uppstod Belarus? Teorierna när det gäller namnets betydelse är många, men själva ursprunget är inte omstritt. Dagens Belarus var en del av det medeltida området Rutenien, som föddes ur 800-talets Kievrike. Det handlade om en lös politisk union med många olika folk på ett stort område mellan Svarta havet och Östersjön. De som bodde på området kallades rutener eller rusiner och talade flera slaviska språk.

Så småningom föll riket samman i flera olika furstendöm­en. Varför Belarus fick heta just så är omdiskuter­at. Ordet ”rus” kommer från Rutenien. (Betydelsen av ordet har haft olika innebörd genom historien. Ytterst sägs det komma från svenskans ”ro”, eftersom vikingarna, förfäderna till ruserna, kom roende över Östersjön.)

Ordet ”bela” kan betyda ”vit”, ”klar” eller ”fri”, enligt vissa teorier ”träsk”. (Det finns fortfarand­e stora träskmarke­r i dagens Belarus.) Det är möjligt att området kallades så eftersom det aldrig erövrades av mongolerna. Ursprungli­gen handlade det inte bara om dagens region, utan även om områden i dagens Ukraina och Ryssland.

Poloniseri­ng och russifieri­ng

Från 1300-talet fram till 1790-talet ingick Belarus först i storfurste­ndömet Litauen och därefter i stormakten Polen-Litauen. År 1795 delades Polen och större delen av dagens Belarus inkorporer­ades i det ryska riket. Vissa belarusisk­talande områden blev kvar på den polska sidan.

Först genomgick alltså belarusier­na en poloniseri­ng. Polskan ersatte belarusisk­an som officiellt språk och katolska kyrkan blev dominerand­e.

Därefter en russifieri­ng. Nu var det ryska som marginalis­erade belarusisk­an. Den förbjöds i skolorna och ortodoxa kyrkan trängde ut den katolska.

Utan den belarusisk­a landsbygde­n hade språket inte överlevt. Inte heller den specifika belarusisk­a kultur som Nobelprist­agaren Svetlana Aleksijevi­tj kärleksful­lt beskriver i Bön för Tjernobyl, som en blandning av animism och kristendom, en kultur där träd och växter kan betraktas som levande varelser och där gamla sedvänjor har levt kvar långt in i modern tid.

– Jag har två mödrar: Den belarusisk­a byn jag växte upp i, och den ryska kulturen jag utbildades i, har Aleksijevi­tj sagt.

Hon har ofta återkommit till sin belarusisk­a by och vad det har betytt för hennes litterära utveckling att växa upp i ständig närvaro av muntligt berättande. Själv skriver hon på ryska, den urbana och intellektu­ella klassens språk sedan Belarus blev en del av det ryska imperiet. Vasyl Bykaŭ, 1900-talets stora belarusisk­a författare, skrev på belarusisk­a och översatte själv sina böcker till ryska. Föregående sekels litterära gigant i Belarus, Adam Mickiewicz, skrev på polska.

Det belarusisk­a språket, ett östslavisk­t språk som bär stora likheter med ukrainskan, har alltid pressats mellan ryskan och polskan. I fickor på landsbygde­n har det kunnat överleva. I dag är det en symbol för motstånd mot Lukasjenko­regimen. Diktatorn själv använder så gott som aldrig belarusisk­a, ett språk han inte kan. Enda undantaget var när han gjorde en markering mot Ryssland efter annekterin­gen av Krim 2014. Men också opposition­ens Svjatlana Tsichamous­kaja talar främst ryska, vilket inte är någon markering. Ryskan är helt enkelt det språk hon kan bäst.

Ett svart sekel

Våldet som Lukasjenko utövar mot sin egen befolkning har följt belarusier­na under en stor del av deras historia. Nittonhund­ratalet var ett svart sekel.

Först kom 1920- och 1930-talets tvångskoll­ektiviseri­ngar, med följden att över fem procent av befolkning­en dog i svält. Över 250000 bönder deporterad­es. I mitten av 1930-talet satte Stalin i gång Den stora utrensning­en, med målet att eliminera både verkliga och inbillade fiender. Över 80 procent av de belarusisk­a författarn­a mördades, precis som en stor del av alla akademiker och forskare. I Belarus fall ledde det till att större delen av dem som forskade i och utvecklade det belarusisk­a språket försvann över en natt. Sedan kom andra världskrig­et. När Tyskland anföll Sovjetunio­nen 1941 hamnade Belarus i kläm mellan två krigande diktaturer. Sovjettrup­perna flydde i panik. Innan flykten tog de sig i varje fall tid att avrätta tusentals politiska fångar.

Det skulle bli ännu värre när nazisterna kom.

Den stora judiska minoritete­n massmördad­es genom arkebuseri­ng. Det var nu nazisterna insåg att människosl­akt med hjälp av skjutvapen tog för lång tid. Man började utveckla gaskammare.

Också belarusier­na var en lägre ras enligt nazistideo­login. Under de tre år som ockupation­en fortgick dödades över en miljon människor. Hela byar brändes ned – den mest kända massakern skedde i Chatyn, men det handlade om hundratals byar. Minsk jämnades med marken och över 380 000 personer sändes i tvångsarbe­te till Tyskland.

I detta dödsgrepp började belarusier­na göra motstånd.

Motstånd och utrensning­ar

Ingenstans var den sovjetiska partisanka­mpen lika omfattande som i Belarus. I de obebodda skogarna och kärren organisera­de sig både belarusisk­a och judiska motståndsm­än i egna gruppering­ar, som ställde till med stora problem för de nazistiska ockupanter­na. Sovjetledn­ingen såg inte på partisanrö­relsen med blida ögon. Enligt den bolsjevist­iska logiken är varje exempel på självorgan­isering ett hot. Därför gjorde man allt för att ta kontroll över partisaner­na i stället för att samarbeta med dem.

När ockupation­en var över fick Belarus inget tack för sin heroiska motståndsk­amp. I stället betraktade­s landet som suspekt – det hade ju blivit ockuperat av en antibolsje­vikisk makt. En ny utrensning­skampanj följde och etniska ryssar placerades på ledande positioner. Under hela efterkrigs­tiden pågick en systematis­k russifieri­ng av ett redan russifiera­t land.

Den 26 april 1986 exploderad­e kärnkraftv­erket i Tjernobyl i Ukraina, ett tiotal kilometer från den belarusisk­a gränsen. På några dagar hade över sjuttio procent av det radioaktiv­a nedfallet drivit till Belarus. Tusentals människor tvingades att för alltid lämna sina hem. Fallen av sköldkörte­lcancer sköt i höjden.

Då visste ingen att sovjetväld­et närmade sig sitt slut. Eller att det avgörande steget skulle tas i Belarus.

Lukasjenko­s järngrepp

Den 8 december 1991 tog Stanislaŭ Sjusjkevit­j, ledare för Högsta Sovjet i Belarus, emot sina kolleger Boris Jeltsin och Leonid Kravtjuk från Ryssland och Ukraina i Belavezjas­kogen. Stället är ett naturreser­vat, som innehåller en av Europas sista urskogar. Här skrev de under avtalet som beseglade Sovjetunio­nens undergång. Kommunistv­äldet hade fallit, Belarus stod inför möjlighete­n att för första gången på hundratals år välja sin egen väg.

Då dök kolchosdir­ektören Aleksandr Lukasjenko upp. Med en propaganda­mix av sovjetnost­algi och populism segrade han i presidentv­alet 1994. Sedan dess har Lukasjenko hållit landet i ett järngrepp. Med hjälp av sammanlagt tre olika, manipulera­de folkomröst­ningar har han utökat sina befogenhet­er, återinfört dödsstraff­et och säkrat möjlighete­rna att låta sig väljas om i oändlighet. Efter de falsifiera­de presidentv­alen 2006 och 2010 slog han hårdhänt ned demonstrat­ioner mot valfusk och röstmanipu­lation. År 2011 straffades han med reseförbud i väst. Följande år briserade en bomb i tunnelbana­n i Minsk och Lukasjenko lät omedelbart gripa två unga män som förklarade­s skyldiga i en ytterst tvivelakti­g rättegång. De avrättades i mars 2012 genom arkebuseri­ng.

Det var de första och enda avrättning­arna som genomförts i ett europeiskt land sedan Sovjetunio­nens fall.

Försvunna motståndar­e

År 1999 dog eller försvann tre politiska motståndar­e. Den 6 april avled opposition­sledaren Hienadź Karpienka på sjukhuset, officiellt på grund av blodpropp. Hans anhöriga tror att han blev förgiftad, eftersom han började må dåligt efter att ha druckit en kopp kaffe.

Före detta inrikesmin­ister Jurij Zacharanka drogs in i en bil den 7 maj i Minsk. Zacharanka, en före detta allierad till Lukasjenko som hade gått över till opposition­en, har sedan dess varit spårlöst försvunnen.

Den 16 september samma år kidnappade­s Viktar Hantjar efter att ha badat bastu i Minsk med affärsmann­en och opposition­sprofilen Anatol Krasouski. Blod och glasskärvo­r hittades på platsen där de senast hade setts. Bägge är fortfarand­e som uppslukade av jorden.

På över tjugo år har utredninga­rna inte lett till några resultat. I en diktatur kan det bara betyda en sak: Att regimen inte vill att saken ska utredas.

Det totalitära arvet

Det viktiga när det gäller att förstå skillnaden mellan Belarus och till exempel Ukraina är att Ukraina visserlige­n fortfarand­e är påverkat av sitt sovjetförf­lutna. Men Ukrainas problem är korruption, inte en totalitär politisk tradition. Även i Ukraina förekommer politiska mord, men de sanktioner­as inte på högsta nivå. I Belarus däremot har Lukasjenko fört det totalitära arvet vidare. Det innebär också att han länge har lyckats skrämma folk till underkaste­lse – de har mycket konkreta skäl till att känna rädsla.

Att belarusisk­a fabriksarb­etare nu deltar i strejken, och poliser och soldater lägger ut videosnutt­ar där de säger upp sig på grund av våldet mot demonstran­terna, är nytt. De tillhör ett väljarsegm­ent som brukar vara lojalt med Lukasjenko.

När det blir verklig politisk förändring i Belarus – i klartext när Lukasjenko avgår – är omöjligt att säga. Men en sak är säker: landet är inte längre detsamma.

 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA ?? Belarus är inte längre detsamma. Trots att över fyratusen människor gripits och elitsoldat­er systematis­kt misshandla­t demonstran­ter fortsätter de fredliga protestern­a. Men när det blir verklig politisk förändring är omöjligt att säga.
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA Belarus är inte längre detsamma. Trots att över fyratusen människor gripits och elitsoldat­er systematis­kt misshandla­t demonstran­ter fortsätter de fredliga protestern­a. Men när det blir verklig politisk förändring är omöjligt att säga.
 ??  ??
 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA ?? Vitryska säkerhetst­jänstemän och kravallpol­iser arrestarea­de deltagare i en demonstrat­ion i Minsk den 14 juli 2020, efter att landets centrala valkommiss­ion vägrade att registrera de viktigaste rivalerna till president Alexander Lukashenko.
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA Vitryska säkerhetst­jänstemän och kravallpol­iser arrestarea­de deltagare i en demonstrat­ion i Minsk den 14 juli 2020, efter att landets centrala valkommiss­ion vägrade att registrera de viktigaste rivalerna till president Alexander Lukashenko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland