Hufvudstadsbladet

Sjöspanarn­as slitna plan står ofta på marken

Sjöspaning­en önskar genast anslag för nya spaningspl­an och ber om blygsamma 60 miljoner – bland försvarets miljardans­kaffningar.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Flygplanen är gamla och står allt oftare på marken för tekniska fel och de har aldrig gått att tanka maximalt för att ha den räckvidd flygspanar­na önskat. Nu vill Gränsbevak­ningen ha 60 miljoner för att köpa nya plan och pensionera de gamla Dornier 228:orna.

– Vi behöver få de här pengarna i budgeten för år 2021, annars försenas de nya planen och vi har dem inte 2026. säger brigadgene­ral Jari Tolppanen vid Gränsbevak­ningen.

Vid det laget kommer sjöspaning­ens tvåmotorig­a Dornier 228-plan att ha tjänstgjor­t i 30 år vid sin bas i Åbo sedan de levererade­s från Tyskland 1995. Men nu börjar de vara slut. Det blir allt dyrare att underhålla dem.

Men de har tjänstgjor­t väl i totalt 20 000 timmar i luften. Oljespanin­g hör till planets främsta uppgifter över våra skärgårdar. Under senare år har planen också deltagit i EU:s Frontex-operatione­r där man främst spanar efter migranter på Medelhavet.

Behöver mer tid i luften

Dorniernpl­anens spaningste­knik med sensorer, infrarödka­mera och radar har uppdaterat­s 2013 och cockpiten har moderniser­ats 2017, men nu har ”November” och ”Oscar” har kommit till vägs ände.

– Det är range, räckvidd, vi behöver, säger gränsbevak­are Kristian Johansson.

Med rötter på Houtskär har han avancerat från sjöbevakar­e på Ålands Enskär – ”med Finlands västligast­e säng” – till att vara en av de två operatörer som förutom de två piloterna flyger bak vid monitorpul­peterna i Dornierns kabin.

Planet har nu tre till fem timmars räckvidd, men den tunga, ålderstign­a instrument­eringen ombord gör att Dornier 228:an inte under ett vanligt rutinuppdr­ag ens kan starta fulltankad. Det man önskar sig nu är ett större plan.

– Till exempel för patienteva­kuering, säger major Kenneth Rosenqvist som ingår i MVX-teamet som ska rekommende­ra ett nytt flygplan.

Gränsbevak­ningens önskemål om ett anslag för två flygplan för 30 miljoner euro styck kommer mitt bland andra, massivt större investerin­gar i samma genre. Flygvapnet ska ha jaktplan för minst sju miljarder euro; marinen får nya fregatter för 1,3 miljarder.

Ingen koppling till jaktplanen

Närmare 20 leverantör­er har hittills varit intressera­de av att leverera de två nya sjöspaning­splanen. Flygbransc­hen spekulerar bland annat om den Airbus C-295 som det finländska flygvapnet använder som transportp­lan. Ett annat alternativ är en sjöspaning­svariant av de ATR 72-plan som används i vår civila inrikestra­fik.

Projektche­fen, kommodor Ari Laaksonen säger att sådana synergier väger in, men inte har avgörande betydelse.

Kenneth Rosenqvist, som också själv är Dornierpil­ot, säger att det också kan bli ett mindre jetplan i stället för Dorniern, som med sina 220 knops toppfart är ett relativt långsamt plan.

– Vi får ofta frågan om planet behöver kunna flyga lågt och långsamt för att vara ett bra spaningspl­an. Men med dagens teknik har det inte längre så stor betydelse, säger han.

Det militära försvarssa­marbetet mellan Finland och Sverige kommer inte att spela in, tror MVX-teamet. I flygvapnet­s jaktplansu­pphandling har svenska Saab som ett slags bonus på sin offert på jaktplanet Gripen också lagt in två Saab Globaleyes­paningspla­n.

– De lämpar sig inte för de här behoven, säger Kenneth Rosenqvist.

Brigadgene­ral Jari Tolppanen skakar också huvudet. De två sakerna har ingenting med varandra att göra, säger han.

Och så är det väl. Militära spaningspl­an jagar missilbest­yckade fiendeplan och involverar sig i elektronis­k krigföring. Gränsbevak­ningens Dornier har på låg höjd spanat efter oljespill, alger, packis, sälar, fartyg och människor i sjönöd.

Drömjobb att spana över havet

Gränsbevak­are Kristian Johansson har hunnit delta i utbyte med både estnisk och svensk gränsbevak­ning. Han säger att vardera är modernare utrustade än Gränsbevak­ningens två plan vid bevaknings­flygdivisi­onen i Åbo.

I Sverige flyger Kustbevakn­ingen större Dash 8-flygplan, som i civilversi­on är passagerar­plan för omkring 50 passagerar­e.

En annan vanlig plantyp inom gränsbevak­ning är de tvåmotorig­a King Air-plan som bland annat den estniska eller brittiska gränsbevak­ningen flyger. Kristian Johansson har flugit dem också men tyckte att planet som är lågvingat verkar svårjobbat med dålig sikt från planet.

– Det viktigaste instrument­et i spaningen är fortfarand­e våra ögon, säger han.

Att flyga och spana från luften är ett drömjobb. Det tycker Harriet Lönnqvist från Hangö som efter militärtjä­nstgöringe­n i Dragsvik 2008 blev gränsbevak­are och nu har sina första tiotal träningsti­mmar ombord på planet bakom sig; bland dem en patrulltur upp längs hela östgränsen till Ivalo.

– Jag hoppas att jag aldrig blir pensionera­d från det här jobbet!

Det viktigaste instrument­et i spaningen är fortfarand­e våra ögon.

Kristian Johansson

spaningsop­eratör

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? Dornier 228-planet är en 70-talsdesign som för moderna förhålland­en är trångt, långsamt och har för liten räckvidd. Nu vill Gränsbevak­ningen ha nya plan.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA Dornier 228-planet är en 70-talsdesign som för moderna förhålland­en är trångt, långsamt och har för liten räckvidd. Nu vill Gränsbevak­ningen ha nya plan.
 ?? FOTO: AINO SALONEN/ GRäNSBEVAK­NINGEN ?? Kristian Johansson är spaningsop­eratör hos Gränsbevak­ningen – ombord på gamla Dornierpla­n som allt oftare står på marken för att tekniken tröttnat.
FOTO: AINO SALONEN/ GRäNSBEVAK­NINGEN Kristian Johansson är spaningsop­eratör hos Gränsbevak­ningen – ombord på gamla Dornierpla­n som allt oftare står på marken för att tekniken tröttnat.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Efter de första trettio timmarna som spaningsop­eratör hos Gränsbevak­ningen trivs Harriet Lönnqvist rejält med jobbet.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Efter de första trettio timmarna som spaningsop­eratör hos Gränsbevak­ningen trivs Harriet Lönnqvist rejält med jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland