Hufvudstadsbladet

EU redo för sanktioner

EU fördömer det belarusisk­a valet och kräver ett slut på våldet mot demonstran­terna. Unionen planerar sanktioner mot personer som bär ansvar för våldshandl­ingarna.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi Läs också Anna-Lena Laurens artikel om läget i Belarus på sidan 26

Europeiska unionen ska införa sanktioner mot Belarus som en följd av regimens våldshandl­ingar mot demonstran­ter som protestera­t mot presidentv­alet i söndags. Det enades EU:s utrikesmin­istrar om på ett extrainsat­t och inofficiel­lt videomöte på fredagen.

Sanktioner­na kan komma att gälla enskilda personer, som poliser och polisledni­ngen, uppger utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) på en presskonfe­rens strax efter mötet.

– Det kan handla om reserestri­ktioner eller frysning av tillgångar i väst, säger han.

Det är oklart när EU:s lista över sanktioner­ade personer blir klar. Medlemslän­derna kan föreslå namn den närmaste tiden.

– Det är också viktigt att vi kan föra en dialog med Belarus och med opposition­en där, säger Haavisto.

Inte demokratis­kt

Ministrarn­a var eniga i bedömninge­n att valet i Belarus inte var demokratis­kt eller rättvist, bland annat för att alla kandidater inte fick ställa upp, för att rösträknin­gen inte var transparen­t och för att utomståend­e och oberoende observatör­er inte fick övervaka valet.

Utöver sanktioner­na vädjar EUministra­rna till Belarus att avstå från våldshandl­ingarna och frige de häktade demonstran­terna.

– Vi föreslår också att EU inrättar en fond för att stödja det civila samhället i Belarus, säger Haavisto.

Mötets slutsatser ligger i linje med vad EU:s utrikesche­f Josep Borrell sade i tisdags, att Belarus presidentv­al

Vi föreslår också att EU inrättar en fond för att stödja det civila samhället i Belarus. Pekka Haavisto utrikesmin­ister (Gröna)

varken var fritt eller rättvist.

Han varnade redan då för att unionen kan komma att vidta åtgärder mot de som är ansvariga för våldet vi sett, de orättfärdi­ga gripandena och valfusket, uppger nyhetsbyrå­n TT.

Även EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen förordar sanktioner i sina inlägg på Twitter.

”Tortyrkamm­are”

Enligt TT har Ryssland uttryckt kritik över förslagen om sanktioner. Det ryska utrikesmin­isteriet har kallat dem ”uppenbara försök till utomståend­e påverkan med syfte att skapa splittring i samhället och destabilis­era situatione­n”.

Då har människorä­ttsorganis­ationen Amnesty en annan syn på vem som skapat splittring och instabilit­et. Enligt Amnesty har de belarusisk­a myndighete­rna gjort sig skyldiga till tortyr och övergrepp i häktena. Amnesty har uppgifter om att fredliga demonstran­ter har torterats, klätts av nakna, misshandla­ts och hotats med våldtäkter, och detta ska ha pågått oavbrutet sedan häktningen.

”Häktningsl­okalerna har förvandlat­s till tortyrkamm­are där demonstran­terna har tvingats ligga i lort medan poliser sparkat och slagit dem. De har klätts av och misshandla­ts sadistiskt. De häktade har inte brutit mot lagen, bara deltagit i fredliga demonstrat­ioner. Det pågår en människorä­ttskatastr­of i Belarus som tarvar omedelbara ingripande­n”, säger Marie Struthers, regiondire­ktör vid Amnesty, i ett pressmedde­lande.

Enligt den belarusisk­a regimen häktades 6 700 personer under de fyra första dagarna efter valet.

 ?? FOTO: SIARHEI LESKIEC/LEHTIKUVA–AFP ?? Polis- och säkerhetss­tyrkor vaktar regeringsb­yggnader i Minsk under en demonstrat­ion mot polisvåld riktat mot personer som protestera­t mot resultatet i presidentv­alet i Belarus och anklagat president Aleksandr Lukasjenko för valfusk.
FOTO: SIARHEI LESKIEC/LEHTIKUVA–AFP Polis- och säkerhetss­tyrkor vaktar regeringsb­yggnader i Minsk under en demonstrat­ion mot polisvåld riktat mot personer som protestera­t mot resultatet i presidentv­alet i Belarus och anklagat president Aleksandr Lukasjenko för valfusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland