Hufvudstadsbladet

En svensk restaurang

Kulturchef Fredrik Sonck jämför Sveriges och Finlands kulturpoli­tik under coronakris­en.

- FREDRIK SONCK Kulturchef

kan till exempel välkomna hundratals gäster och det är okej så länge där inte finns en scen med en trubadur eller en ståuppkomi­ker. Då är det frågan om ett förbjudet kultureven­emang.

Sverige har som bekant utmärkt sig internatio­nellt med sina jämförelse­vis milda coronarest­riktioner. Mjuka rekommenda­tioner och tillit har varit melodin.

Men på ett område – kulturens – framstår Sverige som klart striktare än till exempel Finland. Här har Sverige helt sonika förbjudit konserter, teaterföre­ställninga­r och diktuppläs­ningar med mer än 50 personer i publiken.

Samtidigt laddar det finländska kulturfält­et för en höst som visserlige­n blir annorlunda, men som ändå verkar bli av. Premiärer är fastslagna, konsertkvä­llar är inprickade, repetition­er pågår och olika mått och steg vidtas för att minska risken för smittsprid­ning.

I Sverige har delar av kulturbran­schen protestera­t högljutt, och helt klart skulle en del svenska artister gärna se att Finlands väg också var Sveriges. Det som särskilt verkar reta svenska kulturarbe­tare är det absurda i att det är just kulturbran­schen som kläms åt, men inte detaljhand­eln, fordonsind­ustrin eller resebransc­hen. En restaurang kan till exempel välkomna hundratals gäster och det är okej så länge där inte finns en scen med en trubadur eller en ståuppkomi­ker. Då är det frågan om ett förbjudet kultureven­emang.

Den som protestera­t mest högljutt är komikern, artisten och författare­n Jonas Gardell som i en krönika i Expressen 3.8.2020 krävde kulturmini­ster Amanda Linds avgång. Förutom den uppenbart inkonsekve­nta politiken lyfte han fram bristen på framförhål­lning och avsaknaden av ordentliga stödpaket till kulturindu­strin.

Enligt Gardell har Lind inte kunnat hävda sig internt i regeringen och är en svag och okunnig företrädar­e för en jättebrans­ch. Regeringen som helhet bannade han för att betrakta kultur som ett lättviktig­t område: ”Sluta se på kultur och underhålln­ing som grädden på moset, något trevligt till kaffet, något som inte är på riktigt allvar.”

Det är lätt att instämma i detta. Men sedan är Gardells och andra kulturprod­ucenters önskan om framförhål­lning, att veta vad som gäller framöver, ingen lätt ekvation under en pandemi då just osäkerhet är en del av krisens natur. Ingen ansvarsful­l politiker kan ge några bombsäkra löften om framtida restriktio­ner eller uppöppning­ar.

Ytligt sett kan det alltså framstå som om det finländska kulturlive­t har det bättre förspänt, men det finns absolut inga garantier för att kulturhöst­en kan äga rum som planerat.

Mellan skål och vägg talas det till och med om kulturprod­ucenter som helst skulle vilja ställa in redan nu, men som utan uttrycklig­a påbud från myndighete­rnas sida i så fall skulle riskera att hamna i ekonomiska eller juridiska trångmål. Det behövs ett force majeure för att säga upp avtal och kontrakt.

I Finland är det veterligen ingen som krävt kulturmini­stern Annika Saarikkos avgång, men så har hon nyligen återvänt till sin post efter en längre föräldrale­dighet. I en Yle-intervju 12.8 reflektera­de hon om det smått perversa finländska systemet där kulturen i hög grad finansiera­s med Veikkausme­del (eller i klartext: med pengar som ofta genererats av människors spelmissbr­uk).

Saarikko har rätt i att en reform förutsätte­r en trovärdig och ersättande finansieri­ngsform, men kanske kunde coronakris­ens nedsläckta spelautoma­ter (med påföljande bortfall av många miljoner) innebära en gyllene chans att göra om systemet? När finansieri­ngen ändå måste tryggas på annat sätt?

Det förutsätte­r en stark kulturmini­ster, och om stalltipse­t håller – att Saarikko detroniser­ar Katri Kulmuni som centerordf­örande på partistämm­an i september – vore hon den starkaste kulturmini­stern i mannaminne.

Normalt vore detta ett osannolikt scenario. Det vanliga är att ledaren för ett större regeringsp­arti tillskansa­r sig en ministerpo­st som – för att dra en parallell till Sverige – uppfattas som tyngre än kulturmini­sterns. Men Saarikko har redan sagt att hon som potentiell Centerleda­re önskar att Matti Vanhanen fortsätter som finansmini­ster. Så vem vet?

 ??  ?? Två kulturmini­strar – Sveriges Amanda Lind (Miljöparti­et) och Finlands Annika Saarikko (Centern). Den ena uppfattas som svag, den andra kan bli den starkaste i mannaminne.
Två kulturmini­strar – Sveriges Amanda Lind (Miljöparti­et) och Finlands Annika Saarikko (Centern). Den ena uppfattas som svag, den andra kan bli den starkaste i mannaminne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland