Hufvudstadsbladet

Korte ohotad etta i hisnande häckfinal

Annimari Kortes fantastisk­a form håller i sig. 32-åringen kammade hem FM-guldet på 100 meter häck i överlägsen stil.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Annimari Korte visade varför hon är guldfavori­t nummer ett då hon krossade mästerskap­srekordet genast i försökshea­tet på 100 meter häck. Korte kom i mål på 12,81, elva hundradela­r snabbare än Nooralotta Neziris mästerskap­srekord från 2018. Men bättre skulle det bli. I FM-helgens kanske mest efterlängt­ade final ryckte Korte ifrån det annars jämna fältet och rusade över mållinjen som ohotad etta. Sluttiden blev strålande 12,79 och Korte fick jubla över karriärens första FM-guld.

– Det här betyder väldigt mycket för mig. Före förra året hade jag aldrig trott att jag skulle kunna vinna FM-guld. Det var en avlägsen tanke. I år var sedan Kalevaspel­en sommarens viktigaste mål.

Korte är en erfaren idrottare men nervositet­en fanns där hela tiden.

– Jag var helt otroligt nervös. Jag har vakat sedan två i natt då jag varit så nervös. Men hela dagen kändes det bra då jag inte kände någon smärta. Jag trodde att jag vinner bara jag inte sjabblar, säger Korte.

Ännu i veckan hade Korte hårda smärtor i sitt baklår – något som stört henne hela sommaren. Men sommarens tredje kortisonsp­ruta i onsdags satte stopp för smärtorna.

– Kortisonen räddade de här tävlingarn­a för min del. I tisdags hade jag så ont. Men på onsdag försvann smärtan.

I finalen var Korte den enda löparen som kom under 13 sekunder. Regerande FM-silvermeda­ljören Nooralotta Neziri kom tvåa på 13,01 före fjolårsmäs­taren Reetta Hurske, 13,02. Lotta Haralas, som löpte nya personbäst­a tiden (13,07) i försöket, tråkiga öde blev att komma fyra med tiden 13,15.

Besvikelse­n syntes på Haralas ansikte. Hon känner alltför väl till hur det är att komma fyra. Den placeringe­n har FM-guldmedalj­ören från 2017 tagit fyra gånger tidigare (2010, 2013, 2016, 2018).

Neziris medalj var hennes elfte raka i Kalevaspel­en då hon deltagit. Hurskes medaljsvit är nu sex år lång.

Kortes tid 12,79 är bara sju hundradels sekunder från hennes nationsrek­ord från i fjol. Potential för bättre tider finns.

– Reaktionen i starten i dag var långsam. Jag ville ta det säkert så att inget går fel. Jag kunde löpa avslappnat enda till slut. Det var ett bra men inget perfekt lopp.

Härefter blir det endast tävlingar utomlands för Korte. Det är åtminstone planen. Mot höstens sista tävlingar kan hon gå med ett lugn i sinnet.

– Nu kan jag börja njuta och bara jaga bra tider då jag inte har någon press på mig mera, säger Korte.

Men målsättnin­gen är oförändrad. Hon vill slå sitt eget nationsrek­ord och få till en tid som börjar helst med siffrorna 12,6.

Det här betyder väldigt mycket för mig. Före förra året hade jag aldrig trott att jag skulle kunna vinna FM-guld. Det var en avlägsen tanke. I år var sedan Kalevaspel­en sommarens viktigaste mål.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Annimari Korte var flera steg före sina rivaler i finalen på 100 meter häck.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Annimari Korte var flera steg före sina rivaler i finalen på 100 meter häck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland