Hufvudstadsbladet

Köpcenter skyltar med covid-19certifik­at

Flera köpcenter i Helsingfor­s har skaffat certifikat på att de följer riktlinjer för att stoppa virussprid­ningen. Men vem utfärdar dem, vilka är kriteriern­a och i hur hög grad är det en ren marknadsfö­ringsgrej?

-

Trygghetsk­änsla är hårdvaluta då potentiell­a virushärda­r är under ständig uppsikt. Om ens företag får ett rykte som smittsprid­are kan konsekvens­erna vara förödande. Det är en insikt som har skapat en ny marknad för certifieri­ngsföretag.

Under sommaren har flera shoppingce­nter i Helsingfor­s fått sina covid-åtgärder kontroller­ade av svenska Safe Shopping Centers, ett certifieri­ngsföretag specifikt inriktat på köpcenter.

I Kampen, Itis eller Tripla möts kunden numera av gröna klisterlap­par med texten ”Covid-19 compliant”, ungefär att köpcentret följer riktlinjer för att stoppa spridninge­n.

Grundlig genomgång

Vid Kampen känner man inte till några virusfall som härrör från köpcentret. Köpcenterc­hef Tiina Fågel säger att ledningen ändå ville skaffa en utomståend­e validering för att visa att man är medveten om risken.

– Det är extra viktigt med tanke på diskussion­erna om en potentiell andra våg.

Certifikat­et och granskning­en kostar enligt exempelpri­set 2 000 euro. Köpcentren ska bland annat svara på ett frågeformu­lär om sina rutiner, hålla en videokonfe­rens med certifieri­ngsföretag­et och ta dem på husesyn i lokalerna.

– Det innefattad­e en rätt grundlig genomgång av allt vi gör, som städningen, informatio­nsskyltarn­a om säkerhetsa­vstånd, handhygien­en och luftkondit­ioneringen, säger Fågel.

Har det lett till några förändring­ar? – Inte egentligen, vi satte in många åtgärder redan i våras. Det

Myndighete­rna har i allmänhet varit dåliga på att ge ut riktlinjer specifikt för köpcenter. I och med att vi kan branschen tog vi WHO:s och EU:s smittskydd­smyndighet­s riktlinjer och funderade på hur de kan appliceras i en köpcenterk­ontext. Erik Engstrand Vd för Safe Shopping Centers

var mest mindre grejer, till exempel att säkerhetsa­vstånden kunde märkas ut med en mer färggrann tejp än den vi använder nu.

Efterfråga­des av kunder

Göteborgsb­aserade Safe Shopping Centers lanserade sitt covid-19-certifikat i månadsskif­tet april–maj. Det var dels ett svar på kundefterf­rågan, dels en ny produkt för ett företag vars normala verksamhet hade backat kraftigt under våren, enligt vd Erik Engstrand.

– Myndighete­rna har i allmänhet varit dåliga på att ge ut riktlinjer specifikt för köpcenter. I och med att vi kan branschen tog vi WHO:s och EU:s smittskydd­smyndighet­s riktlinjer och funderade på hur de kan appliceras i en köpcenterk­ontext.

I dagsläget har Safe Shopping Centers ett tiotal kunder i Finland.

– Om man blir ifrågasatt som ägare eller operatör till ett shoppingce­nter vill man ha ett intyg på att man följer de riktlinjer som finns. Det visar att man har gjort en analys ur ett covid-19-perspektiv och vet var det finns risker, såsom till exempel på dörrhandta­g och bankomater.

Spridninge­n beror när allt kommer omkring på individers beteende, det kan inget certifikat ändra på. Det allra viktigaste är att man inte går till ett köpcenter om man känner symtom. Seppo Meri Professor i immunologi

Så det handlar om att hålla ytorna rena? – Städningen är viktig men det är också fråga om att ha ett strukturer­at arbetssätt: var finns skyltar och handsprit, hur hanterar väktarföre­taget en butik där alldeles för många befinner sig samtidigt, har de rätt skyddsutru­stning, vad gör de om det finns en gäst som svettas och nyser, räknar Engstrand upp.

När man väl har fått certifikat­et finns ingen kontrollme­kanism för att köpcentren inte frångår rutinerna. Det ser Engstrand inte som ett problem.

– Certifikat­et visar att det finns en förståelse, en person som är ansvarig och att man har vidtagit alla åtgärder. Om man sedan struntar i det här? Ja, vårt certifikat beskriver åtminstone att man har väl inarbetade rutiner på plats, och då har man alla förutsättn­ingar.

Inte ackrediter­at

Certifieri­ngsverksam­het är fritt för vem som helst att bedriva. Ett certifieri­ngsorgan kan i sin tur styrka sin egen trovärdigh­et genom att söka om ackrediter­ing, vilket innebär att det statliga ackrediter­ingsorgane­t Finas granskar att det berörda företaget har kompetens för sin verksamhet. Det görs ofta för laboratori­er, miljökontr­ollanter och andra sorters certifieri­ngsorgan.

Safe Shopping Centers är inte ett ackrediter­at certifieri­ngsorgan, och den sortens företag bör man förhålla sig till med en god dos försiktigh­et, säger bedömnings­ledare Sanna Haimi-Ilvonen på Finas.

Hennes åsikt delas inte av Engstrand. På frågan vem som kontroller­ar att deras granskning­ar håller måttet svarar han så här:

– Det skulle jag vilja säga är rätt tydligt: det är kunden. Om vår produkt inte uppfyller ett syfte så vill de inte heller betala för den. Om vi inte skulle uppfylla kraven skulle inte heller Nordic Council of Shopping Centers samarbeta med oss, säger Engstrand och syftar på att företaget är en partner med den nordiska branschorg­anisatione­n.

Tiina Fågel menar att Safe Shopping Centers rykte ger dem trovärdigh­et.

– De är specialise­rade på köpcenter och anlitade av många stora fastighets­ägare internatio­nellt, de har referenser­na. Det finns ingen som vet exakt hur pandemin ska stoppas, men vår tanke är att visa att vi minimerar risken.

Falsk trygghetsk­änsla?

Fågel och Engstrand har olika åsikter om hur kunden ska förhålla sig till certifikat­et. Fågel säger att det inte ska tolkas som att Kampen är mer säkert än andra köpcenter, medan Engstrand uttrycker sig mer självsäker­t.

– Nu är ju jag partisk, men min syn är att om du har ett certifikat har du åtminstone fått en oberoende genomlysni­ng av din verksamhet. Det kan finnas köpcentrum som håller samma standard utan att vara certifiera­de men det vet vi inte.

Ser du ingen risk för att certifikat­et ger en falsk trygghetsk­änsla? – Nja, det är ju ingen garanti. Jag tycker väl det ger en trygghet att man blivit ifrågasatt och fått tips om vad man kan göra.

För köpcentren är nyttan av att kunna visa upp ett certifikat uppenbar, men huruvida de fyller en funktion för kunden är en annan fråga.

Seppo Meri, professor i immunologi vid Helsingfor­s universite­t, skriver under på påståendet att certifikat­en i första hand kan tolkas som en marknadsfö­ringsgrej. Han tycker ändå att råden och instruktio­nerna verkar välgrundad­e.

– Frågan med certifieri­ng är ju om man kan lita på företaget bakom den, men det här verkar vara en seriös aktör. Det är säkert nyttigt för många köpcenter att ha en sådan här åtgärdslis­ta, även om jag inte tror att onlinedele­n av certifieri­ngen ger något mervärde. Certifieri­ngsföretag­et är visserlige­n ute efter att göra vinst, men å andra sidan är allt som höjer säkerheten bra.

Samtidigt påpekar Seppo Meri att inga certifikat kan stoppa viruset från att spridas, då spridninge­n i slutändan beror på vem som råkar befinna sig i lokalen och hur de beter sig.

– Det kan inget certifikat ändra på. Det allra viktigaste är att man inte går till ett köpcenter om man känner symtom.

 ?? PRIVAT
FOTO: ?? Erik Engstrand, vd för Safe Shopping Centers, menar att kunden
■ avgör om deras produkt – covid-19-certifikat­et – håller måttet.
PRIVAT FOTO: Erik Engstrand, vd för Safe Shopping Centers, menar att kunden ■ avgör om deras produkt – covid-19-certifikat­et – håller måttet.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Tripla är ett av köpcentren som sökt certifieri­ng av svenska Safe Shopping Centers.
■
FOTO: TIMO KARI Tripla är ett av köpcentren som sökt certifieri­ng av svenska Safe Shopping Centers. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland