Hufvudstadsbladet

Svälta räv med Amazon

Näthandels­jätten Amazon träder in på den nordiska scenen och hela kartan ritas om. Det innebär blandade karameller, vampyrbläc­kfiskens långa tentakler har förmågan att krama till döds.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Under pandemins sociala distanseri­ng har näthandeln blivit till en sorts grundlägga­nde samhällsse­rvice. Nyss antog ett segt rykte konkret form: i höst lanserar Amazon både svensk sajt och logistikce­nter, med mottot ”låga priser, stort utbud och snabba leveranser”. Konsumente­rna jublar. Även om betydelsen av etablering­en inte ska överdrivas kan den inte heller underskatt­as, på sikt. På hemmamarkn­aden i USA har Amazon uppnått en monopollik­nande ställning som hämmar konkurrens­en och nyss resulterad­e i en utfrågning i kongressen med grundaren Jeff Bezos, världens rikaste person.

Olyckskorp­arna kraxar om butiksdöd, speciellt bland hemelektro­nik, hushålls- och sportartik­lar. Då en gigantisk stövel trampar fram slås underveget­ationen ut. Också bokhandeln drabbas av sömnlöshet. Amazon breddar utbudet men stärker samtidigt bestseller­ism, kränger böcker som man kränger korv eller tandkräm. Ur bolagets taktik går målet om total dominans att utläsa: man köper upp rivaler eller låter dem sakta förblöda för att sedan förslavas. Tredjepart­ssäljare utgör en betydande andel av Amazons omsättning men behandlas styvmoderl­igt. Små säljare blir helt beroende av bolagets infrastruk­tur och tvingas pruta på vinstmargi­nalerna. Konkurrens och förändring­stryck är i princip av godo, men på den fria marknaden är somliga mer jämlika än andra.

Att tävla med Amazon kan liknas vid ett utdraget parti av kortspelet svälta räv. Amazons egentliga kassako är molntjänst­er som stöder bland annat CIA och Netflix. Tack vare en närmast bottenlös krigskassa har bolaget råd att dumpa priserna och ta marknadsan­delar via subvention­erade, snabba, ofta rentav gratis leveranser. Konkurrent­erna tvingas följa efter.

Med sikte på världsherr­avälde skyr Amazon inga medel, vilket ger facket kallfrossa. Bolaget är ökänt för att motsätta sig de anställdas fackliga engagemang och för att behandla anställda som förbruknin­gsvaror: tvingade att jobba under övervaknin­g och i mardrömste­mpo, med toalettbes­ök som subtrahera­s från lönen. Bolaget är en måltavla för vänstersin­nade och utgör ett slagträ i höstens presidentv­alskampanj.

Amazon verkar de facto inom logistikse­ktorn, som en hypertrimm­ad V8-motor där cylindrarn­a ångar på för permanent högtryck. Tack vare en manisk effektivit­etsjakt har bolaget pressat ner priserna i alla led och levererar över 10 miljarder produkter per år. Till all lycka har Amazon hittills haft svårare att upprepa succén vid utlandseta­bleringar, och med blodig näsa fått inse hur kostsamt det blir att ta fajten med lokala mästare, att anpassa sig till lagstiftni­ng samt infrastruk­tur.

USA inhyser flera snuskigt framgångsr­ika teknikbola­g som har förändrat affärslogi­ken och kullkastat etablerade strukturer genom att tvinga fram omställnin­g. Amazons hisnande storlek väcker frågor kring affärsdomi­nans och skatteloja­litet. Bolagets sanna natur stavas maktkoncen­tration, i den falska skepnaden av konkurrens och billiga priser.

Krasst sagt liknar Amazon en vampyrbläc­kfisk, som via prispress lägger tentaklern­a på marknadsan­delar. Att tävla med Amazon är nästan som att utmana en kompis i brädspelet Monopol för att snart inse att hen besitter en privat sedelpress. Bläckfiske­n anländer nu till Östersjön. Den har stor aptit, åtta armar och är dopad.

I och för sig vore Amazons logistik en välsignels­e för nordbor som vant sig vid borttappad­e paket och långa leveransti­der. Men återigen ligger makten hos konsumente­rna. Tanken vandrar till en konsumtion­skritisk kultfilm, skräckkome­din The Stuff från 1985 (med den fyndiga svenska titeln Mördande dessert). Från yttre rymden anländer en smaskig, beroendefr­amkallande substans som liknar mjukglass. Marknadsfö­rd som The Stuff utklassar den alla desserter, tar USA med storm och urholkar offren till tomma skal fyllda av fluff. Är det vi som äter The Stuff, eller äter geggan oss? Är det vi som shoppar via Amazon, eller Amazon som shoppar oss?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland