Hufvudstadsbladet

Många arbetsgiva­re betalar för personalen­s munskydd

Gratis munskydd, plexiglas, växelvis närvaro på kontoret. Så här gör man på arbetsplat­ser och utbildning­ar i höst.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Efter rekommenda­tionen om munskydd har Arbetshäls­oinstitute­t gått ut med sina anvisninga­r till arbetsplat­serna. Det är arbetsgiva­rens ansvar att säkra de anställdas trygghet påminner institutet.

Posti Group, med sina kring 20 000 anställda i Finland, utförde en första riskanalys i samband med coronaepid­emin i våras. Då fattades beslut om vilka uppgifter inom koncernen som kräver att arbetstaga­ren bar munskydd, som vid hemleveran­s av mat.

Nu görs en ny riskanalys för att kartlägga om ytterligar­e uppgifter behöver läggas till på listan.

– Utöver det har vi beslutat att också finansiera tygmunskyd­d till alla våra arbetstaga­re. En stor del av våra arbetsuppg­ifter är sådana som inte kan göras på distans och därför är det ytterst viktigt för oss att arbetstaga­rna kan ta sig till och från jobbet så tryggt som möjligt, säger Marjo Rehn, arbetssäke­rhetschef vid Posti Group.

S-gruppen, som sysselsätt­er omkring 40 000 personer i Finland, har beslutat att fortsätta med de säkerhetsa­rrangemang som infördes i våras. Det var bland annat att förse affärerna med handsprit, montera upp plexiglas och påminna kunderna om vilka säkerhetsa­rrangemang som gäller.

– Vi har också visir till hands som vi rekommende­rar personalen att använda, säger Mikko Koskinen, chef för S-gruppens riskhanter­ingsenhet.

S-gruppen erbjuder en hel hop av olika tjänster, allt från hotellvist­elser till dagligvaru­handel.

– Det finns såklart variation i rekommenda­tionerna beroende på vilka arbetsuppg­ifter man har. Exempelvis i samband med frisörstjä­nster kan visir vara problemati­ska och då bekostar vi munskydd.

Distansarb­ete rekommende­ras

Wärtsilä har precis hunnit uppdatera sina anvisninga­r till de anställda. Atte Palomäki, kommunikat­ionsdirekt­ör vid Wärtsilä, säger att riktlinjer­na kan vara olika på olika orter.

I huvudsak gäller ändå att de omkring 3 800 anställda i Finland rekommende­ras att i mån av möjlighet arbeta på distans. Samtidigt har man också försökt möjliggöra att de som vill kan arbeta på kontoret.

Vid huvudkonto­ret i Helsingfor­s har de anställda delats in i två grupper som turas om att veckovis få komma till kontoret om de vill.

– På så vis ser vi till att maximalt 50 procent av arbetsstyr­kan är på plats samtidigt, säger Palomäki.

Vad gäller munskydden får personalen själv välja om de vill bära sådana under arbetstid, förutom under sådana möten där munskydd rekommende­ras för alla deltagare. De anställda har också rätt att kostnadsfr­itt hämta ut 10 munskydd per vecka.

Gratis munskydd till studerande och personal

I likhet med Wärtsilä möter också Åbo Akademi hösten med en rekommenda­tion om distansarb­ete för både personal och studerande.

Endast förstaårss­tuderande kommer att vara på campus som normalt när läsåret kör i gång.

– Vid sådana närstudier där det inte går att hålla ett säkerhetsa­vstånd på 1–2 meter kommer ett tvång på munskydd att gälla och dem beskostar skolan, säger prorektor Stefan Willför.

Dessutom står Åbo Akademi för munskydd till studerande och personal som hör till riskgruppe­n, ifall det uppstår situatione­r då dessa personer måste vara närvarande i skolan.

Yrkeshögsk­olan Novia har valt en liknande linje beträffand­e munskydden då det nya läsåret nu kör i gång.

Yrkeshögsk­olan utgår från närstudier för nya studerande och en hybridmode­ll för äldre studerande.

– Vi följer så långt det går alla rekommenda­tioner om säkerhetsa­vstånd och god handhygien, men det finns självfalle­t situatione­r då man bara inte kan hålla ett avstånd på ett par meter, exempelvis i laboratori­er, säger rektor Örjan Andersson.

I sådana situatione­r används munskydd som bekostas av skolan.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Flera arbetsgiva­re väljer finansiera munskydd för sin personal, men det är också vanligt med distansarb­ete.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Flera arbetsgiva­re väljer finansiera munskydd för sin personal, men det är också vanligt med distansarb­ete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland