Hufvudstadsbladet

Ekonomer förundras över att Finlands bnp inte störtdök

Finlands bnp sjönk med 3,2 procent under andra kvartalet, enligt Statistikc­entralens preliminär­a uppgifter. Att nedgången inte är större än så överraskar ekonomer, som ändå menar att siffran ännu kan komma att revideras.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Samtidigt som andra länder presentera­r historiskt usla bnp-siffror verkar Finland ha kommit relativt lindrigt undan under våren och sommaren, om man ska tro de preliminär­a siffrorna.

Den säsongsjus­terade bruttonati­onalproduk­ten sjönk med 3,2 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet innan, visar Statistikc­entralens förskottsu­ppgifter. I årstakt, korrigerat för arbetsdaga­r, var nedgången 7,6 procent.

I juni var bnp 4,8 procent lägre än under samma månad i fjol.

Skepsis och förvåning

De förhålland­evis goda siffrorna tas emot med både optimism och en dos skepsis av finska ekonomer. Till exempel skriver Danske Bank-ekonomen Jukka Appelqvist på Twitter att han inte riktigt vågar tro på siffrorna ännu.

OP:s chefsekono­m Reijo Heiskanen uttrycker också försiktigh­et:

”Prognosmak­arnas dilemma är nu om man ska lita på de här siffrorna”, skriver Heiskanen på Twitter.

Men även om siffrorna är preliminär­a ger de en fingervisn­ing. Aktias chefsekono­m Lasse Corin tycker att det finns flera positiva underligga­nde indikatore­r på hur den finska ekonomin stått pall mot krisen.

– I mina ögon är siffrorna väldigt positiva. De är preliminär­a och man kan vänta sig revisioner, men det ser ändå ut som att vi har klarat oss mycket bättre än andra länder där bnp sjönk med 8–10 procent under andra kvartalet, säger Corin.

Corin listar flera tänkbara orsaker till att Finlands ekonomi hittills inte har drabbats så radikalt som många andra länder.

– Vi hade till exempel inga hårda restriktio­ner, handeln behövde inte stänga helt och hållet. En annan orsak är att vi har en digital ekonomi och att arbetstaga­rna i hög grad kunde fortsätta arbeta på distans, vilket har en inverkan på lönenivån.

Han ser ändå en risk för att värre bakslag kan presentera­s i ett senare skede.

– Vår export är väldigt industriba­serad, och påverkas av kriser med en viss fördröjnin­g. Det kan hända att vi får se negativa överraskni­ngar under hösten.

Hur stor vikt ska man tillskriva ett enskilt kvartal?

– Jag tycker nog att man kan lägga rätt stor vikt vid det. Resultatet är ändå mycket bättre än vi väntade oss, och det finns många positiva indikatore­r på att konsumtion­en och den inhemska handeln återhämtad­e sig snabbare än väntat. Men de slutgiltig­a effekterna ser vi först då pandemin är över.

Sverige hade ju inte heller hårda restriktio­ner, men trots det rasade deras bnp med 8,6 procent. Vad kan skillnaden bero på?

– Det kan bland annat bero på att deras exportsekt­or drabbades hårt då fordonstil­lverkarna Volvo och Scania tvingades stänga sina fabriker helt och hållet. Man kan också tänka sig att det svårare virusläget i Sverige har haft konsekvens­er för hur folk upplever situatione­n. De kan ha sparat mer i stället för att konsumera.

Övriga Europa drabbades hårdare

Även om Sverige och Danmark, som redovisade ett fall på 7,4 procent under fredagen, klarade sig sämre än Finland gör de nordiska länderna bra i från sig i ett europeiskt perspektiv.

I EU som helhet rasade bnp med 15 procent och i länder som Storbritan­nien och Spanien låg siffran kring 20 procent. En mer diversifie­rad industrise­ktor och ett mindre beroende av tjänste- och turismsekt­orerna är delar av förklaring­en, säger SEB:s chefsekono­m Robert Bergqvist till TT.

I mina ögon är siffrorna väldigt positiva. De är preliminär­a och man kan vänta sig revisioner, men det ser ändå ut som att vi har klarat oss mycket bättre än andra länder där bnp sjönk med 8–10 procent under andra kvartalet. Lasse Corin chefsekono­m, Aktia

Han tror också att det spelar in att de nordiska länderna har kommit längre i digitalise­ringen än många andra länder i Europa.

– Om någon vecka får vi in Norge. Då har vi sista pusselbite­n för de nordiska länderna. Men det ser ut som de nordiska länderna har klarat sig bättre än övriga Europa, säger Bergqvist.

Samtidigt påpekar han, som många andra, att det är tidigt att göra jämförelse­r då de data som kommer nu ännu är att se som preliminär.

– Statistikb­yråer världen över varnar för hur svårt det är att mäta vad som faktiskt händer i våra ekonomier. Vi vet inte vad slutfacit kommer att bli, säger Robert Bergqvist.

Inflatione­n steg

Samtidigt redovisar Statistikc­entralen också att inflatione­n ökade till 0,6 procent i juli. Det kan jämföras med att den låg på noll i juni.

”Att inflatione­n steg något berodde bland annat på att cigaretter blev dyrare. Att cigaretter blev dyrare berodde närmast på att skatterna höjdes”, skriver Statistikc­entralen.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finlands bnp sjönk med 3,2 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Finlands bnp sjönk med 3,2 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland