Hufvudstadsbladet

Finansmini­steriet föreslår Sveriges väg för att hålla äldre kvar i arbete

Finansmini­steriet vill slopa den så kallade pensionssl­ussen. I ett betänkande föreslås omfattande åtgärder för att få ut 60 000 personer i arbetslive­t.

- EMMA STRöMBERG/SPT

Finansmini­steriet vill väcka liv i den sysselsätt­ningspolit­iska diskussion­en och listar flera förslag för att få ut fler i arbetslive­t.

Bakgrunden är att en höjd sysselsätt­ning är en av de främsta åtgärderna för att stärka de offentliga finanserna i regeringsp­rogrammet.

Regeringen har fått kritik från opposition­en för att inte presentera konkreta åtgärder för hur man ska förbättra sysselsätt­ningen.

Målsättnin­gen med de reformer som tjänstemän vid Finansmini­steriet nu föreslår är att få ut 60 000 personer i arbetslive­t.

De ekonomiska experterna Olli Kärkkäinen och Jukka Mattila på Finansmini­steriet anser att den största potentiale­n finns bland äldre personer. Sysselsätt­ningsgrade­n bland personer över 55 år är betydligt lägre i Finland än i de andra nordiska länderna, särskilt Sverige.

Arbetslösh­etsunderst­ödets tilläggsda­gar, som gör att en person som har blivit arbetslös några år före pensionsål­dern kan gå i pension i förtid, ses som den största boven.

Tjänstemän­nen hänvisar till statistik som visar att när åldern för att vara berättigad till tilläggsda­garna har höjts, har de som inte längre varit berättigad­e till dem också fått nya jobb i högre grad än tidigare.

Därför föreslår Kärkkäinen och Mattila att Finland tar samma väg som Sverige och i så stor utsträckni­ng som möjligt får bort alla kanaler som slussar äldre i pension före den egentliga pensionsål­dern. Tjänstemän­nen räknar med att detta skulle ge 30 000 fler som arbetar.

Detta år höjdes åldern för att vara berättigad till tilläggsda­garna till 62 år för dem som är födda efter år 1961. Åldern justerades uppåt i och med att pensionsål­dern justeras uppåt i enlighet med den beräknade livslängde­n. Beroende på när man är född kan man som arbetslös i nuläget förtidspen­sionera sig 3-4 år före den egentliga pensionsål­dern.

Slopa stöd för vuxenutbil­dning

Den andra stora helheten som Finansmini­steriets betänkande behandlar är arbetslösh­etsförmåne­r och tjänster för arbetslösa.

Tjänstemän­nen föreslår en omfattande reform av den inkomstbun­dna dagpenning­en där förmånens storlek och längd bestäms i förhålland­e till hur länge man har arbetat.

– Om personen har arbetat längre finns det skäl att ge en högre arbetslösh­etsförmån, och om personen har arbetat en kortare tid så skulle personen också få den inkomstbun­dna dagpenning­en i färre månader, alternativ­t en lägre summa, säger Jukka Mattila.

Nu kan man få inkomstrel­aterat arbetslösh­etsunderst­öd i 14 månader. För att få inkomstbun­den dagpenning måste man höra till en arbetslösh­etskassa.

Träff med handledare?

De föreslår också ökade resurser för individuel­la tjänster.

– I början skulle den arbetslösa varannan vecka ha en träff med en sysselsätt­ningshandl­edare och vara förpliktig­ad att en gång i veckan rapportera om hur man följer sin individuel­la sysselsätt­ningsplan, ger Mattila som förslag.

Olli Kärkkäinen och Jukka Mattila efterlyser också en större sysselsätt­ningspolit­isk styrning av rätten att studera samtidigt som man lyfter arbetslösh­etsunderst­öd. Förutsättn­ingarna att få arbete genom studierna borde styra mer än det gör nu, anser de.

I betänkande­t föreslås också att möjlighete­n att få stöd för vuxenstudi­er slopas helt eller genomgår en radikal reform eftersom stödformen snarare sänker sysselsätt­ningsgrade­n än främjar den. I dagsläget kan man få stöd för vuxenutbil­dning om man har varit i arbetslive­t i åtta år och minst ett år på samma arbetsplat­s.

Tjänstemän­nen föreslår också att möjlighete­n till alternerin­gsledighet slopas helt.

Vad gäller studiestöd­et föreslår tjänstemän­nen att inkomstgrä­nsen höjs, men samtidigt ser man till att studietakt­en inte minskar genom krav på mängden studiepoän­g som gör att studierna blir klara inom utsatt tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland