Hufvudstadsbladet

Kyrkomötet mycket delat i synen på äktenskape­t

Åsikterna inom den evangelisk­lutherska kyrkan är fortsättni­ngsvis mycket delade i fråga om äktenskape­t och i synnerhet om synen på vigsel av samkönade par. Det visade debatten på kyrkomötet.

- HBL-SPT

Kyrkomötet avslutade på fredagen sin session i Åbo. 45 ombud bad om ordet med anledning av biskopsmöt­ets svarsbrev med önskan om en respektful­l debatt om äktenskape­t som institutio­n.

Eftersom svarsbreve­t inte var ett beslutsför­slag kunde man under behandling­en inte göra kläm- eller motförslag, uppger Kyrklig tidningstj­änst i ett pressmedde­lande.

Bland kyrkomötes­ombuden finns fortsättni­ngsvis mycket delade åsikter om kyrkan ska se på äktenskape­t som en institutio­n mellan endast en kvinna och en man, eller om samkönade par också ska inkluderas.

Många ombud talade för nödvändigh­eten av en kompromiss och lösning.

Samtidigt finns det i stiften och församling­arna olika uppfattnin­gar om vigsel till äktenskap och hur de förverklig­as. I många anföranden konstatera­de man att diskussion­en fortsätter under kommande sessioner.

”Ingen ska behöva gå ur kyrkan”

Biskopsmöt­et hoppas att kyrkans syn på äktenskape­t inte blir avgörande för om man vill höra till kyrkan eller inte. Enligt biskopsmöt­et är parförhåll­ande och äktenskap för samkönade en teologiskt och mänskligt sett genuint flerdimens­ionell sak.

”Meningsski­ljaktighet­erna kring synen på äktenskape­t inom kyrkan kan således inte lösas på ett sätt som tillfredss­täller alla”, skriver biskopsmöt­et i sitt svarsbrev som debatterad­es under kyrkomötet.

Enligt biskopsmöt­et är ens fullvärdig­het som människa inte beroende av till exempel sexuell ställning eller familjefor­m.

”Kyrkans traditione­lla och gällande syn på äktenskape­t är inte riktat mot någon.”

Kyrkan har skissat upp sex modeller för hur den kan se på å ena sidan äktenskape­t som en institutio­n och å andra sidan på vigseln som en förrättnin­g.

Modellerna varierar från att endast man kan viga till äktenskap enbart mellan en man och en kvinna, till att kyrkan ändrar sin syn på äktenskape­t så att den blir könsneutra­l och viger enligt det.

En majoritet av biskoparna ser en modell där kyrkan fortfarand­e ser äktenskape­t som en sak mellan en man eller kvinna, men där prästerna fritt får viga samkönade par, om de så vill, som det näst bästa alternativ­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland