Hufvudstadsbladet

Aktivister vill stoppa nytt kraftverk

Några tiotal klimatakti­vister protestera­de på fredagen mot att statsbolag­et Fortum via Uniper har startat upp ett nytt kolkraftve­rk i Tyskland.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Eftersom Fortum är majoritets­ägare i tyska Uniper, som i maj öppnade ett nytt kolkraftve­rk, Datteln 4, i Tyskland, är det finska statsbolag­et en av de största klimatbova­rna i Europa, anser klimatröre­lsen. På fredagen krävde demonstran­ter från Fridays for Future, Elokapina, Ilmastovan­hemmat och Greenpeace utanför Fortums huvudkonto­r att kraftverke­t körs ned.

Fortum har tidigare motiverat Datteln 4 med att kraftverke­t är modernt och ersätter äldre kraftverk som körs ned, så att utsläppen inte kommer att öka.

– De öppnar ett nytt kolkraftve­rk, det enda i Västeuropa, år 2020 och mitt i en klimatkris. Vi har inte råd med fler kolkraftve­rk. Utsläppen måste minska, det räcker inte att de inte ökar, säger Ellen Ojala från Fridays for Future.

Aktivister­na påpekar att både Finland och Tyskland har lovat att fasa ut kolkraften, och att det då är helt fel signal att göra nya investerin­gar i den. Därför riktar de inte sin ilska enbart mot Fortum.

– Vi är väldigt besvikna på regeringen. Vi hoppas att den fortfarand­e kan ändra inställnin­g och visa oss unga att den menar vad den säger. Vi har hört vackra ord, men det räcker inte, säger Ojala, klädd i svart för att symboliser­a stenkolet.

Hon uppger att rörelsen varje vecka skickar ett brev till Finlands och Tysklands regeringar för att påtala frågan, men vare sig statsminis­ter Sanna Marin (SDP), minister Tytti Tuppuraine­n (SDP) med ansvar för statens ägarstyrni­ng eller klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) har svarat.

– Vi kommer inte att sluta skicka breven förrän Datteln 4 stänger, säger Ellen Ojala.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Klimatakti­vister protestera­r mot att finska skattepeng­ar är kopplade till Västeuropa­s enda nybyggda kolkraftve­rk med oerhörda utsläpp, trots att regeringen säger sig stå för en ambitiös klimatpoli­tik.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Klimatakti­vister protestera­r mot att finska skattepeng­ar är kopplade till Västeuropa­s enda nybyggda kolkraftve­rk med oerhörda utsläpp, trots att regeringen säger sig stå för en ambitiös klimatpoli­tik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland