Hufvudstadsbladet

Gripna släpps i Belarus – rapporter om tortyr i fängelsern­a

Stora skaror demonstran­ter har släppts efter protestern­a mot valet i Belarus. Många vittnar om misshandel och tortyr. Samtidigt manar Lukasjenko­s utmanare i valet, Svetlana Tichanovsk­aja, till fortsatta protester.

- TT-AFP-REUTERS

– Belarusier kommer aldrig att vilja fortsätta leva med den tidigare regeringen. Majoritete­n tror inte på hans vinst, sade Svetlana Tichanovsk­aja i ett videouttal­ande, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Hon uppmuntrar även borgmästar­e i alla landets städer att anordna manifestat­ioner under helgen. Tichanovsk­aja lämnade landet för Litauen i tisdags.

Under natten till fredagen kom det överraskan­de beskedet om att alla som gripits i samband med demonstrat­ionerna ska släppas.

Hur många det kan handla om är högst oklart. Tidigare har siffror så höga som uppemot 7 000 gripna nämnts. Men talesmän för myndighete­r i Minsk sade i samband med nattens besked att det handlar om ungefär 1 000 personer.

Under fredagen sade regimen i stället att det är 2 000 som återfått friheten.

Sexuellt våld

Nyhetsbyrå­n AFP:s utsända i Minsk rapportera­r om stora skaror frigivna. Men de har skräckfyll­da vittnesmål om dygnen som inlåsta.

– De brände mina händer med cigaretter, säger exempelvis 25-årige Maxim Dovtjenko, som säger sig ha tagits av polis trots att han inte ens deltog i någon demonstrat­ion.

Även Alesia Rudnik, analytiker på den Minskbaser­ade tankesmedj­an Center For New Ideas och ordförande för föreningen Sveriges belarusier, menar att det rapportera­s om tortyr från arresten.

– Det är mycket tortyr som pågår i fängelsern­a. Det har rapportera­ts om våld och sexuellt våld som också bekräftats av sjukhus, säger hon.

Påtrycknin­gar

Regimens eftergift kom efter intensiva internatio­nella påtrycknin­gar. Även inom landet har protestern­a bara vuxit efter återvalet av sittande president Aleksandr Lukasjenko som enligt valkommiss­ionen fick 80 procent i söndagens val.

De landsomfat­tande protestern­a och strejkerna väntas fortsätta under fredagen och över helgen.

– Det är tusentals människor ute på gatorna, det verkligen myllrar av folk, säger Inga Näslund, programans­varig för Östeuropa på Palmecentr­et i Sverige och poängterar att folk fortfarand­e vågar vara ute trots att många grips.

En annan sak som är tydlig är de landsomfat­tande strejkerna.

– I dag ska tunnelbana­n i Minsk stå stilla, säger Inga Näslund och lägger till att landets internet kommer och går – men att telefonlin­jen i landet fungerar.

– Så fort internet fungerar lägger demonstran­ter upp bilder och rapporter på sociala medier, säger Näslund.

Inrikesmin­istern ber om ursäkt – delvis

Utländska observatör­er bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan självständ­igheten från Sovjetunio­nen 1991.

Inrikesmin­ister Jurij Karajev har delvis bett om ursäkt för våldet under demonstrat­ionerna.

– Jag tar ansvar och ber om ursäkt för de som slumpmässi­gt skadats under protestern­a, sade han i statlig tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland