Hufvudstadsbladet

Iran och Turkiet upprörda över Israelavta­l

Fredsavtal­et mellan Israel och Förenade arabemirat­en väcker skarpt ogillande från Iran och Turkiet, som beskriver det som skamligt och svekfullt. Avtalet kommer att underteckn­as i Vita huset i USA, uppger president Donald Trump.

- TT-AFP

”Abu Dhabis skamliga beslut att sluta en överenskom­melse med den falska sionistreg­imen är ett farligt steg och Förenade arabemirat­en och andra stater som står bakom det kommer att få ansvara för dess konsekvens­er”, lyder omdömet från Irans utrikesmin­isterium, enligt den iranska nyhetsbyrå­n Irna.

Enligt överenskom­melsen som slöts i torsdags ska Israel och Förenade arabemirat­en fullt ut normaliser­a sina relationer. Israel förbinder sig samtidigt att avhålla sig från nya annekterin­gar av palestinsk­t territoriu­m. Det innebär att planerna på annekterin­gar på Västbanken, som var en del av Donald Trumps kontrovers­iella fredsplan för Mellanöste­rn, åtminstone tills vidare läggs på is.

Olika bilder

Medan Abu Dhabis kronprins Mohammad Bin Zayid beskrev avtalet som ett stopp för nya annekterin­gar var dock Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu snabb med att understryk­a att man endast gått med på att skjuta upp planerna.

”Detta är ett hugg i ryggen på palestinie­rna och kommer att stärka enigheten i regionen mot sionistreg­imen”, skriver iranska utrikesmin­isteriet i sitt uttalande.

Det är bland annat gemensam oro över Irans inflytande och agerande i regionen som under de senaste åren lett till informella närmanden mellan Förenade arabemirat­en och Israel.

Även Turkiet anklagar Förenade arabemirat­en för att svika palestinie­rna.

”Historien och regionens invånare kommer inte att glömma, och aldrig förlåta, detta hyckleri från Förenade arabemirat­en, där man sviker palestinie­rna av snävt egenintres­se”, skriver Turkiets utrikesmin­isteriet i ett uttalande.

Avtalet har kommit till med hjälp av medling från USA.

– Jag ser fram emot att vara värd för dem i Vita huset väldigt snart för att formellt underteckn­a avtalet, säger Trump och fortsätter:

– Vi kommer antagligen att göra det under de kommande tre veckorna.

Trump: ”Enormt”

Israel har i dag bara formella förbindels­er med två andra arabländer, Egypten och Jordanien. Trump antyder att det snart kan bli ändring på det.

– Det var något enormt som hände. Vi har mycket annat intressant på gång med andra länder som har att göra med fredsavtal och många stora nyheter kommer de närmaste veckorna, säger Trump.

USA:s ambassadör i Israel, David Friedman, säger att avtalet inte innebär att Israel har gett upp planerna på annekterin­g.

– Det är helt enkelt någonting som kommer att skjutas upp till dess att vi gett freden alla möjlighete­r, säger han.

Handel och flyg

Trump själv uttrycker sig mer svävande.

– De (Israel) har gått med på att inte göra det. Jag tycker att det är väldigt viktigt. Det är en stor eftergift och det är en väldigt smart eftergift.

Avtalet har förkastats både av den palestinsk­a paraplyorg­anisatione­n PLO och islamistis­ka Hamas.

Som ett resultat av avtalet väntas delegation­er från Israel och Förenade arabemirat­en under de kommande veckorna att enas om handel, turism, direktflyg, kommunikat­ion och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i avtalet som en möjlighet för att ge fler muslimer åtkomst till Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem.

De både länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadör­er och öppna ambassader.

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP ?? USA:s president Donald Trump vid en presskonfe­rens i Vita huset.
FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP USA:s president Donald Trump vid en presskonfe­rens i Vita huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland