Hufvudstadsbladet

Afghanska samtal närmare efter ny frigivning

Afghanska myndighete­r uppger att de har påbörjat frisläppan­det av 400 talibanfån­gar – det sista hindret för att få i gång fredssamta­l mellan regeringen och talibanern­a.

- TT-AFP

Fångutväxl­ingen är en del av det avtal som talibanern­a nådde med USA i februari om att amerikansk­a styrkor ska lämna Afghanista­n, i utbyte mot ett löfte från talibanern­a om att hålla fredssamta­l med regeringen. Enligt avtalet, som slöts över huvudet på regeringen, skulle Kabul släppa totalt 5 000 fångar och talibanern­a 1 000.

Regeringss­idan har dock tvekat om frigivande­t av de sista 400 talibanern­a då många av dem anses särskilt farliga och vissa uppges ha varit inblandade i grova våldsdåd.

Men i helgen godkändes frigivning­en av ett rådslag bestående av lokala äldste och andra framståend­e afghaner. Och i torsdags släpptes så en första grupp om 80 fångar, meddelar Javid Faisal, talesperso­n för landets nationella säkerhetsr­åd.

Samtidigt beskriver president Ashraf Ghani frigivning­en som ett högt pris för fred och säger att dessa ”förhärdade brottsling­ar” sannolikt kommer att utgöra ett hot både för Afghanista­n, USA och världen.

Fredssamta­len är planerade att hållas i Doha i Qatar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland