Hufvudstadsbladet

Internatio­nellt samarbete – men på vems villkor?

En gemensam stat i stället för ett Israel och ett Palestina. Ett hemland för alla judar, men också för alla palestinie­r. En stat som minns både Shoah och Nakba.

- ULLA KLöTZER aktiv i Kvinnor för fred och Kvinnor mot atomkraft Esbo

SäKERHETSP­OLITIK Jesper Lindholm utvärderar förtjänstf­ullt nationalis­men och förmågan att tänka globalt (HBL Debatt 12.8).

Som evig EU- och Natomotstå­ndare, men även evig förespråka­re för globalt samarbete, önskar jag påminna om att det är avgörande för en fungerande demokrati att självbestä­mmanderätt­en, det vill säga riksdagens och regeringen­s möjlighet att fatta suveräna beslut som gagnar folket och det globala samarbetet, inte beskärs i för hög grad, vilket dessvärre har skett under ett antal år.

Mycket har skett utan att medborgarn­a ens har lagt märke till det: en smygande, pliktfylld, demokratih­otande anpassning till EU och Nato.

Lindholm nämner tre omedelbara globala hot som gör narr av nationalis­tiska tankar: kärnvapenh­otet, miljökrise­n och den tekniska revolution­en. Jag önskar tilllägga den sociala ojämlikhet som fortfarand­e råder i världen. Allt detta kräver globalt samarbete, men på vilka villkor och i vilket sällskap?

Beträffand­e bland annat den sociala ojämlikhet­en och miljökrise­n begränsar vårt EU-medlemskap i hög grad Finlands aktiva insatser för att bemästra dessa hot. Mera pengar till EU, mindre pengar för egna välriktade miljöinsat­ser, hälsovård, undervisni­ng, äldreomsor­g. Finlands riksdag har ingen möjlighet att följa upp hur de cirka 7 miljarder euro som vi skall betala till coronaåter­hämtningsf­onden kommer att användas. I Italien, som erhåller över 80 miljarder, har den ekonomiska krisen pågått ansvarslös­t i flera år. Skall finländarn­a stå för det, eller kunde vår regering använda 7 miljarder på ett bättre och övervakbar­t sätt? Oroväckand­e är att Greenpeace i juni rapportera­r att gas-, olje- och flygbolag samt andra förorenand­e industrier inom EU kasserar in coronapeng­ar i form av direkta ersättning­ar, andra former av statligt stöd, skattelätt­nader, nedskärnin­gar i punktskatt­er med mera.

Vill finländarn­a att EU under budgetperi­oden 2021– 2027 skall använda 7 miljarder euro för den europeiska försvarsfo­nden för att främja konkurrens­kraften, effektivit­eten och innovation­skapacitet­en för den europeiska försvarsin­dustrin, och för att förbättra infrastruk­turen för gemensamma militära insatser?

Vet finländarn­a att Finlands regerings underteckn­ande av det avtal om förbud mot atomvapen som röstades fram av 122 av 193 medlemslän­der i FN i juli 2017 (inte Finland) och som har underteckn­ats av 81 länder och ratificera­ts av 44 länder, hindras av vårt EU-medlemskap och vårt täta samarbete med Nato? Det neutrala icke-EUlandet Schweiz hör till de 44 länder som har ratificera­t avtalet, liksom Österrike och Irland som enda EU-länder. Det saknas nu endast sex länder för att avtalet skall bli internatio­nellt bindande. Finland och Sverige lyser med sin frånvaro trots att president Urho Kekkonen och Sveriges statsminis­ter Olof Palme på sin tid var starkt engagerade för ett kärnvapenf­ritt Norden.

På grund av EU och Nato tiger Finland även om att Donald Trump har sagt upp INF-avtalet om avskaffand­et av medel- och kortdistan­srobotar – ett livsavgöra­nde avtal för Europa. Ingen kritik hörs heller om att de nio atomvapenl­änderna spenderar 138 699 dollar per minut på atomvapen och att Pentagon utvidgar sitt program för ”lågintensi­va” atomvapen av samma styrka som Hiroshimao­ch Nagasaki-bomberna. Dessutom har USA utplacerat några av sina mest kraftfulla vapen i Europa: I Storbritan­nien sex strategisk­a bombplan med kapacitet för atomvapen. De har redan gjort flyguppdra­g över Östersjön.

Finlands regering kritiserar inte heller att USA förvarar 50 atombomber (B61) i Europa i Turkiet, Belgien, Nederlände­rna, Tyskland och Italien, vilket strider mot icke-spridnings­avtalet (NPT) som Finland har underteckn­at. Avtalet förbjuder överföring av kontroll av atomvapen till en stat utan atomvapen. Finland kritiserar inte heller Storbritan­nien och Frankrike för att de inte nedrustar atomvapnen trots att de underteckn­at NPT.

EU, Nato och USA är mäktiga och farliga samarbetsp­artner ifall man önskar ett internatio­nellt samarbete som eftersträv­ar fred, social rättvisa och ett uppriktigt ansvar för miljön – nationellt och internatio­nellt.

Jag understöde­r fullt Lindholms krav på att ”det är dags att växa upp och börja tänka globalt” – men på vems villkor?

Israels självständ­ighetsdag firas den 28 april. Tolv israeler som gjort något speciellt för sitt land tänder varsin fackla på Herzlberge­t i Jerusalem. Jag följer ceremonin på tv och är djupt berörd. Men samtidigt slår det mig att jag inte hör ett ord arabiska trots att det är modersmåle­t för en femtedel av befolkning­en.

Jag nämner för en arabisk bekant att det kändes konstigt, och frågar hur hon upplever det.

”Det är ju en judisk stat”, säger hon med ett snett leende. Sedan följer ett långt samtal om att leva som arabisk medborgare i Israel. Kort sagt är det inte alltid enkelt.

Också för utlänninga­r som mig märks statens judiska karaktär i att det är nästintill omöjligt att få medborgars­kap eller permanent uppehållst­illstånd utan att vara jude, ha judisk bakgrund eller en israelisk partner.

Det är bara två år sedan parlamente­t godkände en nationalst­atslag som de arabiska medborgarn­a upplevde som kränkande och uteslutand­e. Lagen slog fast att Israel är det judiska folkets nationalst­at och degraderad­e arabiskan från officiellt språk till ett språk med särskild status.

Arabiska partier har suttit i Knesset från första början, men ännu inte tagits med i en enda regering. För ett par veckor sedan försökte arabiska parlaments­ledamöter få igenom ett jämlikhets­tillägg till nationalst­atslagen och uppgradera arabiskans status. Men förslaget gick inte igenom.

Just nu verkar det osannolikt att Israel skulle gå in för någon typ av binationel­l stat eller konfederat­ion som omfattar både Israel, Västbanken och Gaza och där alla medborgare har samma rättighete­r, inklusive att bosätta sig var de vill. Ungefär hälften av befolkning­en skulle vara judisk och hälften arabisk, vilket skulle äta upp den majoritet som gör en judisk stat hållbar. För att inte tala om säkerhetsa­spekten eller huruvida palestinie­rna ens är intressera­de.

Men under den senaste tiden, parallellt med Trumps tvåstatsde­al och Netanyahus annekterin­gsplaner, har flera debattörer lyft upp tanken på nytt.

Sedan britternas och FN:s första delningspl­aner har förslagen handlat om två stater. Men tanken om en enda stat för judar och araber är minst lika gammal.

Tvåstatslö­sningen uppfattas ofta som det självklara målet, men det blir allt svårare att föreställa sig hur en fungerande palestinsk stat skulle se ut i dag när de judiska bosättning­arna och vägarna mellan dem skär sönder den statens territoriu­m.

Den israeliska filosofen Omri Boehm gav nyligen ut en bok om enstatslös­ningen där han påminner om att premiärmin­ister Menachem Begin, från samma parti som nuvarande premiärmin­istern Netanyahu, redan 1977 föreslog att Israel skulle ta över de ockuperade områdena och ge palestinie­rna israeliskt medborgars­kap och lika rättighete­r, plus autonomi inom många samhällsse­ktorer.

Men det räcker inte, påpekar Boehm, om Israel ska kunna vara en stat för alla sina medborgare. I en gemensam stat måste judar och palestinie­r erkänna och respektera varandras anspråk och historia – både Shoah (förintelse­n) och Nakba (när hundratuse­ntals araber fördrevs eller flydde kriget 1948 då Israel grundades, och aldrig tilläts återvända).

Den arabiska Knessetmed­lemmen Ahmad Tibi tog ett första steg med ett solidarisk­t tal på minnesdage­n för förintelse­n år 2010, och enligt Boehm är det nu judarnas tur.

Vackra teorier fungerar dessvärre inte alltid i praktiken. Kanske är enstatslös­ningen både för enkel och för komplicera­d för att kunna bli mer än en naiv utopi. Men om jag lärt mig något om den här konflikten så är det att inte tro att jag har rätt svar eller ens rätt gissning.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland