Hufvudstadsbladet

Förvaltnin­g i Åbo

”I rollen som försäljare har jag någon gång rätt så trumpet påmint om den förköpsreg­lering som i äldre tider styrde torgoch marknadsha­ndel.”

- ANN-CATRIN öSTMAN är docent och lektor i historia vid Åbo Akademi.

Varje gång blir jag lika irriterad. I de fina trähuskvar­ter där jag bor ordnas årligen ett stort gårdsloppi­s med start ett visst klockslag. Denna trevliga kvartersma­rknad lockar människor från hela staden, tyvärr även i farsotstid­er. Alltsomoft­ast dyker de mest inbitna loppisgräv­arna upp före angiven starttidpu­nkt, de skannar av utbudet och försöker dra nytta av situatione­n.

I rollen som försäljare har jag någon gång rätt så trumpet påmint om den förköpsreg­lering som i äldre tider styrde torg- och marknadsha­ndel. Handelsutb­ytet fick inte äga rum före utsatt tid, något som möjliggjor­de överhetsko­ntroll men som även gjorde varorna tillgängli­ga på ett rättvisare sätt.

Då var förköp ingen oansenlig förseelse och kunde liksom landsköp medföra böter. Handel skulle försiggå i städerna och dessa kunde avlöna så kallade ”utridare”, ryttare med uppgift att bland annat spana in otillbörli­g försäljnin­g. Inställnin­gen till vissa av lagtextern­a var lika avslappnad som stämningen på en sommarmark­nad – det var behändigt att få köpa det nödvändiga eller det begärliga också på vischan. Angivelser­na var därför fåtaliga. När det gällde försyndels­er – till exempel trolldom eller dubbelt hor – som ansågs kunna åsamka hela kollektive­t hårda, gudomligt baserade straff var tjallarna flera.

I förmodern tid kunde delar av handelsreg­leringen formuleras på ett sätt som gav utrymme för tolkning. Historiker har sett det pragmatisk­a i detta, som något som möjliggjor­de skiftande praxis i det omfattande riket. Lagstiftni­ngen kunde vara motsägelse­full, men även om läskunnigh­eten var begränsad så fanns en förvånansv­ärt stor kunskap om nyttiga föreskrift­er.

Under 1800-talet fungerade landets förvaltnin­g enligt mallar från den svenska tiden: beslut fattades på länsnivå under ledning av landshövdi­ngen, senare benämnd guvernör. Tillsamman­s med mina kolleger har jag försjunkit i källserier från de olika länsstyrel­serna och vi har studerat hur myndighete­rna då hanterade människor som bröt mot regler för transnatio­nellt gränsövers­kridande.

När vi inser att mönstren för beslutsfat­tande varierar från län till län blir vi först förvånade. Som historiker är vi dock tacksamma över att den regionala länsförval­tningen i Åbo var aktiv, då liksom nu. Detta har gett oss sällsynta källor, dokument som erbjuder inblickar i hur fattiga, som av försörjnin­gsskäl tvingades till rörlighet, levde.

När samhället moderniser­as sker något som är ytterst viktigt: de texter som utgör fundament för samhället styrs upp, rättighete­r och skyldighet­er stipuleras på enhetliga sätt, det ska inte längre göras skillnad på stad eller land, på kvinnor eller män ur olika stånd. Likaså ska behandling­en vara lika för alla.

Just denna vecka har vi uppmärksam­mats på betydelsen av tydlighet i reglering men också fått ännu en påminnelse om att den tid vi lever i erbjuder nya, oväntade hot. Givetvis vill jag inte plädera för en återgång till det förmoderna. Men när vi i dag – på en annan sida av det moderna – står inför situatione­r som är svåra att reglera innebär det att individern­as ansvar ökar, inte minst eftersom förseelser­na kan hemsöka oss kollektivt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland