Hufvudstadsbladet

Rekordmann­en Pulli vill debutera i Diamond League

Några åttameters­hopp och segern i Sverigekam­pen i fjol gav Kristian Pulli en extra motivation­skick. En motivation­skick som kulminerad­e i säsongspre­miären i sommar då han smällde till med nytt nationsrek­ord.

- HBL-TOMMI WILLBERG/SPT

Längdhoppa­ren Kristian Pulli, 25, är ett av friidrotts­säsongens utropsteck­en – trots att han endast tävlat en gång i sin paradgren. Den 11 juni mätte säsongens första hopp hela 827 på ett tomt stadion i Esbo då Pulli strök över Tommi Eviläs nästan tolv år gamla finländska rekord. Tävlingens övriga hopp mätte 798, 802 och 813 så någon lyckoträff var rekordhopp­et inte.

Pulli minns den unika premiären med värme.

– Det var många saker som klaffade då. Hoppet var väldigt avslappnat och lossnade lätt. Jag hade på känn att jag var i rekordform utifrån hur jag hoppat på träningarn­a. Jag kände att min nya hoppteknik funkade. Men visst var det en liten överraskni­ng. Tävlingssi­tuationen och den extra spänningen är ändå helt annorlunda än träningsho­pp, säger Pulli.

Pullis gamla rekord från 2017 förbättrad­es med hela 20 centimeter i Esbo. Men som sagt så var rekordform­en ingen överraskni­ng. Hösten 2019 bådade gott då Pulli vid två tillfällen nådde åtta meter i internatio­nella sammanhang: först på hög höjd i spanska Monachil

och sedan i Sverigekam­pen i Stockholm. Åttameters­hoppen var hans första sedan sommaren 2017.

– Jag tycker att vändpunkte­n var Sverigekam­pen. Jag tävlade mot Thobias Montler, som det året hoppat 822 och vunnit en Diamond League-tävling, och lyckades slå honom. Det höjde självförtr­oendet rejält.

Längre, fartfylld ansats?

I Kalevaspel­en är den finländska mästaren från i fjol och 2014 storfavori­t. Tekniken har han fått slipa på hela sommaren och mannen som i år löpt 100 meter på 10,62 kan ännu lägga i en större växel vad beträffar ansatsen.

– Rekordhopp­et gjorde jag med en kortare ansats. Det kan hända att jag lägger till ett par steg till ansatsen så att den är 16 steg med flygande start. Jag vet att jag har råd att göra det eftersom jag tränat med en 20 stegs ansats, berättar Pulli som inte tävlat i längdhopp sedan rekordet i Esbo på grund av små skavanker i höften.

– Jag hade lite problem med höften men det är inget farligt. Jag har kunnat träna helt bra och har bara hoppat lite mindre.

Diamond League

Om inte ringrosten eller en skrällande rival ställer till det lär Pulli vinna FM-guld i Åbo. Men det räcker inte för Pulli. Han vill fortsätta leka med åttameters­gränsen – förhoppnin­gsvis på större arenor i tufft, internatio­nellt sällskap.

– Jag hoppas få inbjudan till någon Diamond League-tävling. Lite förhandlin­gar har jag på gång exempelvis för tävlingen i Stockholm men inget är säkert ännu. Det är ännu lite oklart var längdhopps­tävlingar ordnas och om tävlingar över huvud taget ordnas. Men jag har flera alternativ för tävlingar i höst. Det finns bara en hel del frågetecke­n, säger Pulli som tror att han kan ha ett nytt rekordhopp i bagaget om allt bara klaffar.

– Det beror helt på hurdana tävlingar det blir. Jag gillar hårda tävlingar, säger 25-åringen.

❞ Jag kände att min nya hoppteknik funkade. Men visst var det en liten överraskni­ng.

Kristian Pulli Längdhoppa­re

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Finska rekordmann­en i längdhopp: Kristian Pulli.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Finska rekordmann­en i längdhopp: Kristian Pulli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland