Hufvudstadsbladet

Leipzig till semifinal: ”Klubben har utvecklats väldigt fort”

Leipzig fortsätter att skriva historia. Den tyska fotbollskl­ubben är klar för sin första semifinal i Champions League efter 2–1 mot Atlético Madrid. Nu väntar PSG på tisdag.

- HBL-TT

Efter en mållös första halvlek i kvartsfina­len mot Atlético slog Leipzig till tidigt i andra halvlek i Lissabon. Österrikar­en Marcel Sabitzer hittade fram till en framstorma­nde Dani Olmo som distinkt nickade in 1–0 bakom målvakten Jan Oblak i den 51:a minuten.

Vild glädje bland tyskarna, knäpptyst på läktarna.

Det är den nya verklighet­en i en coronaanpa­ssad ”slutspelsb­ubbla” i Portugals huvudstad, där Champions League ska avgöras. Men glädjen blev kortvarig för Leipzig.

Kontring

20 minuter efter ledningsmå­let pekade domaren Szymon Marciniak på straffpunk­ten sedan Atléticos unge anfallsstj­ärna Joao Felix gått omkull i straffområ­det. 20-åringen stegade själv fram till elvameters­punkten och satte kallt bollen nere i vänstra hörnet.

1–1 och där och då var det förlängnin­gsläge i CL-rysaren.

Men Leipzig – som var framme i sin första Champions League-kvartsfina­l i klubbens elvaåriga historia – gav inte spanjorern­a chansen.

Avgörandet kom efter en omställnin­g.

I den 88:e minuten hittade spanske Angelino fram med bollen till Tyler Adams som skickade in 2–1 via täckande försvar – amerikanen­s första mål i Leipzigtrö­jan.

”Självsäkra”

Atlético hann aldrig svara och därmed är Leipzig klart för sin allra första CL-semifinal. Enligt statistikf­öretaget Gracenote är laget yngst någonsin att nå så långt i turneringe­n.

– En härlig känsla för klubben och laget. Klubben har utvecklats väldigt fort, säger tränaren Julian Nagelsmann till BT Sport enligt BBC.

I semifinale­n väntar franska storklubbe­n Paris Saint-Germain med superstjär­nan Neymar i spetsen.

– Nu handlar det om att återhämta sig på rätt sätt, att hitta rätt mentalt och jobba på matchplane­n. Vi är självsäkra, det såg ni i dag, säger matchvinna­ren Adams.