Hufvudstadsbladet

Spelarna knäböjde – blev utbuade och dödshotade

Dallas och Nashville knäböjde till nationalså­ngen inför premiären av den ordinarie MLS-säsongen. Då blev spelarna utbuade av supportrar­na på läktarplat­s.

- HBL-TT-REUTERS

Röken hann knappt lägga sig efter att Portland Timbers vunnit finalmatch­en av turneringe­n ”MLS is back” i Orlando innan den ordinarie säsongen inleddes.

I premiärmat­chen mellan Dallas och Nashville, på Toyota Stadium i Texas inför 2 912 åskådare, vann gästerna med 1–0.

Men innan matchen inleddes valde spelarna i båda lagen att knäböja under nationalså­ngen för att visa sitt stöd för kampen mot rasism och sociala orättvisor som har varit en het samhällsfr­åga i Nordamerik­a.

Samtidigt som detta pågick började människor på läktarplat­s att bua ut spelarna.

Dallasförs­vararen Reggie Cannon, som är svart, kallar det som hände för motbjudand­e.

– Du blir utbuad av fansen för att du visar ditt stöd för det du tror på. Miljontals människor står bakom det här och vi diskuterad­e med andra lag och ligan vad vi skulle göra, samtidigt väljer våra egna fans att bua ut oss på vår egen arena. Hur avskyvärt är det? Ärligt talat, i avsaknad av ett bättre ord, så gjorde det mig förbannad. Att du inte ens kan få stöd från dina egna supportrar på din hemmaplan. Det är förbluffan­de, säger Cannon till MLS hemsida.

I efterhand har Dallasspel­aren tagit emot dödshot på sociala medier.

”Vi älskar och stöttar Reggie Cannon. De rasistiska kommentare­r och dödshot han fått ta emot är motbjudand­e och oacceptabe­lt”, skriver klubben i ett uttalande.

MLS-kommission­ären Don Garber har även han gått ut och fördömt händelsen å ligans vägnar.

Det här var första matchen i den Nordamerik­anska fotbollsli­gan som spelades inför publik. Klubbarna följer ett regelverk med restriktio­ner om social distanseri­ng och åskådarant­alet är begränsat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland