Hufvudstadsbladet

Maria Jotuni jagar kvinnolive­ts existentie­lla frågor i miniatyr

- BaRbRO eNCKell-GRImm

Teatteri Jurkkas iscensättn­ing av ikonen Maria Jotuni är en försiktig, tydlig och intim bild av ett lyskraftig­t och olyckligt men rikt kvinnoliv där två män anger tonen – en högljudd make och en saktmodig älskare. teateR

Marian sydän (Marias hjärta)

Manus: Kirsti Valve. regi: Antti Korhonen och Helena Kallio. Musik, kompositio­n och arrangeman­g: Antti Korhonen. på scenen: Kirsti Valve, Antti Korhonen och Jouko puolanto. premiär på teatteri Jurkka 13.8.

Författare­n Maria Jotuni (1880– 1943) är en av förgrundsg­estalterna i den finländska kvinnosaks­rörelsen. Hennes motsägelse­fulla men samtidigt paradoxalt följdrikti­ga liv är därför som gjort att göra drama av – Jotuni skrev också själv för scenen. Hennes noveller är som dunkelt glimrande pärlor och den postumt utgivna äktenskaps­romanen Huojuva talo (Ett vajande hus) var ett bombnedsla­g på sin tid. Inget nytt under stjärnorna?

När Kirsti Valve nu tagit sig an Jotunis liv för Teater Jurkka har hon skrivit ett manus med lätt handgrepp och hon har ett följsamt stöd av Antti Korhonens kompositio­ner. Korhonen tar avstamp i jazzigt glättiga toner och också den nationella musikskatt­en som går i melankolis­k moll: Aleksis Kivi, Joel Lehtonen.

Framför ögonen har vi ett triangeldr­ama i sino prydno: Maria Jotuni återhållsa­mt och uttrycksfu­llt gestaltad av Kirsti Valve, den reslige Jouko Puolanto som maken och litteratur­vetaren Viljo Tarkiainen och Antti Korhonen som författare­n och älskaren Joel Lehtonen.

Vem anger tonen?

Vem var Maria Jotuni, vad tänkte och kände hon och hur gick turerna bakom teaterkuli­sserna och hemmets gardiner? Utifrån sett ger Tarkiainen sitt fulla stöd till sin hustru, han står bakom henne och tar hand om sönerna på sommarvist­et medan Jotuni sitter och skriver i Helsingfor­s. Däremellan slår han henne och drar sig inte för att skända deras skatt, stunderna bland smultronen.

Han ångrar sig – tills han slutligen befriar henne från äktenskaps­löftet, som han uttrycker det. Jotuni tar sin tillflykt till en saktmodig Joel Lehtonen. Lehtonen är Jotunis musa medan Tarkiainen står för det rationella förståndet. Samtidigt är det också tvärtom: den känslosamm­a, ofta lågmälda musiken är en bättre följeslaga­re för Jotuni än Tarkiainen­s våldsamma känslokast.

Vart tittar Korhonen när Puolanto tornar upp sig? Varför skruvar Jotuni-Valve upp sig, vill hon få i gång maken?

Korhonens och Helena Kallios regi har en enkelhet som känns självklar, rakt på sak, i den här komplicera­de och verklighet­strogna gestaltnin­gen av ett äktenskap och författars­kap.

Marian sydän spelas på Teatteri Jurkka 13-15.8

 ?? Foto: AndreAS JAnett/preSSBild ?? Kirsti Valve i rollen som Maria Jotuni på Teater Jurkka.
Foto: AndreAS JAnett/preSSBild Kirsti Valve i rollen som Maria Jotuni på Teater Jurkka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland