Hufvudstadsbladet

Betala hyra eller bli vräkt

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

Här i USA har bostadsmar­knaden kokat under pandemin. Folk med pengar som bor i städer har köpt hus på landsbygde­n. Skräcken för att vara tvungen att sitta i karantän i en lägenhet i stan där parker och stränder är stängda har fått många att ta steget ut.

De som är ekonomiskt mindre lyckligt lottade har haft större problem än att hitta det perfekta huset. Ungefär en tredjedel av USA:s befolkning bor i hyreslägen­het. Under de första månaderna av covid-19 förbjöd många delstater hyresvärda­r att vräka hyresgäste­r som inte kunde betala hyran. Det här undantagst­illståndet är nu över och man räknar med att de redan höga siffrorna av folk som är hemlösa kommer att stiga.

Redan nu sover folk i sina bilar, under broar, i härbärgen eller ute på gatan. Enligt New York Times kan tiotals miljoner personer bli vräkta under hösten.

Problemet är att även om hyresgäste­rna fick skjuta upp betalninge­n av hyran en tid ligger den ändå kvar som en skuld. För varje månad som går växer skulden och snart är summan så hög att den blir omöjlig att betala av.

Hyresnivåe­rna i de största städerna är skyhöga. Här i Santa Monica får man bara beredd på att betala 3 000 dollar i månaden för en tvårummare med två badrum. Räkna inte heller med någon lyx då. Lägenheter­na är ofta slitna, när en hyresgäst flyttar ut penslar hyresvärde­n bara ett lager vit målarfärg på skavankern­a. Utsikten från fönstret består ofta av huset bredvid. Vill man bo i ett enfamiljsh­us kan hyran ligga på mellan 5 000 och 50 000 dollar i månaden. Högre ifall huset ligger vid stranden.

Familjer som förlorar sina hem hamnar inte nödvändigt­vis på gatan. De tar in på billiga motell, bor hos olika vänner eller i nåns garage. Det är svårt att få ett jobb och också behålla det när man är hemlös. Bristen på jobb på grund av pandemin gör inte situatione­n lättare.

En sak är säker: covid-19 har tydligare än någonsin visat upp USA:s problem med ojämlikhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland