Hufvudstadsbladet

Rödbetor och morötter möts i sommarsall­aden

Augusti är här och det växer så det knakar i plantering­slådor och trädgårdsl­and. Färska, söta rödbetor trivs ypperligt med en frisk tzatziki och sommarmorö­tterna får sällskap av en underbar nötig speltsalla­d med mangold.

- ANNA MARKELIN

Coachen

Mat, motion och sömn – det behöver vi alla för att må bra. HBL:s expert på välbefinna­nde, Anna Markelin, skriver här om sunda levnadsvan­or varje lördag. Mera material finns på webbplatse­n www.hbl.fi/coachen/

Vi träffas en varm dag i Danskarbys växthus och lagar våra favoriter just nu. Varken Louise eller jag är speciellt bundna vid recept – oftast blir det en variant av det man har hemma – så se detta som inspiratio­n och byt ut till det du tycker om och det som finns till hands. I stället för morötter i speltsalla­den kan man ta grillad zucchini eller aubergine, eller strimlad kålrabbi. Passa på att njuta av alla härliga grönsaker som finns!

Rödbetor med tzatziki och rostad mandel

4 portioner

500 g rödbetor olivolja flingsalt 70 g mandelspån

Tzatziki:

4 dl tjock grekisk yoghurt, gärna 10% fetthalt 2 frilandsgu­rkor med skal på, tvättade 1 vitlökskly­fta ½ kruka dill 3 msk färsk mynta 2 msk olivolja salt & peppar ½ tsk honung krondill som dekoration

Koka rödbetorna i saltat vatten med skal på i ca 45 minuter, eller tills de blivit mjuka. Skala dem när de är varma så lossnar skalet enklare. Skär i klyftor eller tärningar och låt svalna.

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilte­r så att den blir riktigt fast i konsistens­en.

Riv gurkorna grovt (behåll skalet på) och tryck ur extra vätska.

Blanda yoghurt och gurka med krossad vitlök och tillsätt hackad dill och mynta. Smaksätt med salt, peppar, olivolja och lite honung. Låt smakerna stå och dra en stund.

Bred ut tzatzikin på ett serverings­fat och fördela rödbetorna i en hög ovanpå. Ringla på lite olivolja och honung och strö lite extra flingsalt över.

Rosta mandelspån­en i en torr stekpanna så de får en vacker ljusbrun färg. Låt svalna och strö över rödbetorna. Dekorera med krondill och eventuellt ätbara blommor.

Rätten kan serveras som en förrätt med färskt bröd eller som en sidorätt till grillat.

Somrig speltsalla­d

4 portioner

3 dl speltvete 1 större färsk lök eller ett par små 1 knippe sommarmorö­tter mangold eller spenat 1 dl valfria nötter blåbär till dekoration

Vinägrett:

½ dl äppelcider­vinäger eller vitvinsvin­äger ca 2 msk honung, smaka av 1-2 msk olivolja om du önskar

Koka speltvetet med en nypa salt enligt förpacknin­gen men låt det gärna ha lite tuggmotstå­nd kvar, jag brukar kontroller­a i slutet av koktiden. Skrubba morötterna, dela dem på längden och baka med lite olivolja i ugn på 220 grader, det tar cirka 20 minuter. Det går också bra att grilla dem om de inte är för tjocka.

Hacka sommarlöke­n eller använd salladslök – eller kanske gräslök om du vill. Lägg mangold eller spenat längs kanterna på ett vackert fat, lägg på spelt och hackad lök. Arrangera morötterna ovanpå, fördela nötterna överst och häll över vinägrette­n. Dekorera med blåbär.

I september ger Louise Mérus tips på mellanmål för både barn och vuxna.

Det finns korta filmer till Coachens alla recept på webbsajten www.hbl.fi/coachen-mat/#top. De bjuder på inspiratio­n i matlagning­en. Klicka dig in och titta.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Anna Markelin och Louise Mérus tillreder en läcker måltid på morot och rödbeta. Hur det går till kan du se på en video på webbsidan www.hbl.fi/coachen-mat.
FOTO: TIMO KARI Anna Markelin och Louise Mérus tillreder en läcker måltid på morot och rödbeta. Hur det går till kan du se på en video på webbsidan www.hbl.fi/coachen-mat.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Sommarsall­aden toppas med färska morötter som har bakats i ugnen. De kokta rödbetorna dekoreras med rostade mandelspån.
FOTO: TIMO KARI Sommarsall­aden toppas med färska morötter som har bakats i ugnen. De kokta rödbetorna dekoreras med rostade mandelspån.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland