Hufvudstadsbladet

Ovanligt lite ozon i atmosfären i år

Den här sommaren har mängden UV-strålning varit extra stor i Finland. Det beror på att det är ovanligt lite ozon i atmosfären just nu. – En så här kraftig uttunning ser man väldigt sällan. På 18 kilometers höjd hade vi 90 procent mindre ozon än normalt,

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Mängden UV-strålning över Finland har varit extra stor i år. Antalet dagar då UV-indexet stigit över 6 är det näst högsta någonsin, trots det svala vädret i juli. På lång sikt håller ozonlagret ändå på att återhämta sig, men återhämtni­ngen är sämre på våra breddgrade­r.

Sista veckan i juni höll sig UVindexet i södra Finland stadigt över 6, vilket är den högsta nivån som brukar uppmätas i Finland under somrarna. Någon enstaka gång har indexet nått 7, men det hör till undantagen.

I juli sjönk temperatur­en och molnighete­n ökade, men UVindexet fortsatte att vara högt.

– Data för södra Finland visar att sommaren 2020 hade näst mest dagar med UVI 6, bara 2011 hade fler. Om vädret inte hade varit så dåligt i juli hade vi nog haft flest UVI 6-dagar denna sommar, säger ozonforska­ren Leif Backman vid Meteorolog­iska institutet. Men han är inte överraskad. – Vi hade ovanligt lite ozon i atmosfären på norra halvklotet denna vinter och vår och det påverkade UV-strålninge­n under sommaren.

Redan förra hösten lade Backman märke till kraftiga vindar i den arktiska stratosfär­en. Den så kallade polarvirve­ln var ovanligt stark och kall, något som händer väldigt sällan, vilket fick Backman att reagera.

– En kall polarvirve­l för med sig kraftig ozonbrytni­ng, säger han och minns några kalla dagar i slutet av januari:

– Då kunde man se polarstrat­osfärmoln i Helsingfor­s. De syns inte i dagsljus, men då solen gick upp vid horisonten kunde man se dem hänga där.

Det betydde att polarvirve­ln svängde in över Finland och förde med sig ett konstant lågtryck som skapade det milda vintervädr­et.

– Vi hade motsvarand­e förhålland­en år 2011 med en polarvirve­l som ger lämpliga förhålland­en för ozonnedbry­tning i stratosfär­en, där ozonet alltså ligger.

Situatione­n blev plötsligt extra intressant och Backman spenderade fler kvällar åt att följa med satellitda­ta från stratosfär­en. När vårens första strålar nådde polarvirve­ln kom ozonnedbry­tningen i gång på allvar, vilket ledde till en rekordstor nedbrytnin­g.

– En så här kraftig uttunning ser man väldigt sällan. På 18 kilometers höjd hade vi 90 procent mindre ozon än normalt.

Lite ozon, mycket UV-strålning

Ozonlagret påverkas av både meteorolog­iska förhålland­en och av ozonnedbry­tande ämnen som vi släpper ut i atmosfären. Att det senare har en stor effekt insåg man redan på 1970-talet.

– På 70-talet när man insåg att utsläppen skulle påverka ozonet negativt, trodde man ändå att den största effekten skulle vara på en sådan höjd att totalozone­t inte påverkades kraftigt. Paniken kom då man upptäckte ozonhålet i mitten på 80-talet. Sedan förvärrade­s situatione­n ännu under flera år in på 90-talet, varefter det var ganska stabilt, säger Backman.

– I praktiken kunde det inte bli värre ovanför Antarktis eftersom nästan allt ozon försvann på den höjd som påverkades av nedbrytnin­gen.

Det försvinnan­de ozonskikte­t skapade en global kris och ledde slutligen till en överenskom­melse som begränsade användning­en av farliga freoner som äter upp ozonet.

Men det är först nu effekterna börjar synas. Och Backman är försiktigt positiv.

– Utsläppen av ozonnedbry­tande ämnen har minskat kraftigt och ozonskikte­t kommer att återhämta sig, men det syns ännu inte så tydligt i atmosfären. Vissa freoner kan hänga kvar där i över hundra år. Och utsläppen kan komma med fördröjnin­g.

Han varnar ändå för ständiga bakslag.

– I Kina började man för några år sedan olovligt återuppta tillverkni­ngen av vissa freoner, främst för tillverkni­ng av skumplast. Det gäller därför att hela tiden övervaka vad som görs, men med den mängd fabriker som finns i Kina är det svårt för myndighete­rna att kontroller­a. Utsläppen upptäcktes av forskare som gör noggranna mätningar i globala nätverk, vilket visar på hur stor betydelse också grundlägga­nde forskning kan ha.

För att ”putsa upp” i atmosfären används så kallade fluorerade kolväten (HFC) som ersättning för de skadliga ämnena.

– De förstör inte ozonet, men däremot är de kraftiga växthusgas­er och bidrar till klimatförä­ndringen. Det är en ständig kapplöpnin­g att ha koll på vad som kommer ut i atmosfären och hur det påverkar. Användning­en av HFC begränsas därför numera.

Ny satellit ger bättre data

Samtidigt blir mätningarn­a mer exakta. I juni tog meteorolog­iska institutet i bruk ett nytt mätinstrum­entet för UV-strålning, Tropomi, som kommer från den europeiska miljösatel­liten Sentinel-5 Precursor.

– Vi kommer att få betydligt exaktare data om ozonskikte­t och UV-strålninge­n. Med hjälp av satelliten har vi lyckats få ner pixelstorl­eken till 16 gånger mindre än den gamla. Det betyder att vi kan få mer lokal informatio­n, berättar specialfor­skaren Jukka Kujanpää.

Hur lokal?

– Vi talar om enskilda städer. Det går också att se både luftförore­ningar och klimatutsl­äpp effektivar­e än med tidigare satelliter.

Också Kujanpää har noggrant studerat årets data tillsamman­s

med kollegan Kaisa Lakkala som spenderar en stor del av året vid meteorolog­iska institutet­s rymdcentra­l i Sodankylä där man bland annat mäter UV-strålning. Sedan 1990 har man mätt dagens högsta UV-index och kurvan för i år ligger betydligt högre än medeltalet.

– Årets UV-mängder sticker helt klart ut i hela landet, och speciellt i de södra delarna.

På lång sikt är Kujanpää och Lakkala ändå inte oroliga.

– Vi kan se tecken på att skiktet på många håll reparerat sig, även om återhämtni­ngen inte är lika stor på våra breddgrade­r. Det finns fortfarand­e mycket lite ozon ovanför till exempel Sydpolen, men där orsakar strålninge­n ingen skada för människan. Sydamerika är också ett riskområde. Men längre ut vid polerna ligger solen ofta lågt på himlen, och då blir strålninge­n inte lika farlig trots att ozonlagret är tunt, säger Kujanpää.

Kan klimatförä­ndringen påverka mängden UV-strålning på sikt?

– Svårt att säga, det finns för lite forskning om det. Det är mycket som inverkar på ozonlagret, men i slutändan är det alltid molnighete­n som avgör hur mycket UV som når oss. Redan ett svagt molntäcke minskar mängden UV som når jordens yta. Det släpper visserlige­n igenom det mesta, men påverkar ändå, säger Lakkala.

Hur ska vi ställa oss till hög UVstrålnin­g? – Det beror också på hur vana vi är vid solen. Folk på sydligare breddgrade­r med högt UV-index har lärt sig leva med det. Risken är större när vi nordbor reser söderut och blir utsatta för samma mängder. Ett UV-index på tio i Grekland kan vara väldigt skadligt för oss, säger Kujanpää.

Bästa sättet att skydda sig för UVstrålnin­g är solkräm, breda hattar, kläder och skugga.

– Man kan bli exponerad för strålning också under mulna dagar. Bara ett tjockt och heltäckand­e molntäcke minskar UV-strålninge­n be

tydligt, påminner Lakkala.

Då UV-indexet överstiger 3, vilket sker i södra Finland mellan mars och mitten av september, finns det

skäl att skydda sig. Som högst står solen vid midsommare­n, då också mängden UV-strålning är som kraftigast.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland