Hufvudstadsbladet

Slutet hägrar på energitorv­ens era

Ska Finland nå sina klimatmål kostnadsef­fektivt kan vi börja med att skärpa beskattnin­gen på torv, anser ekonomiexp­erter. Om det är början på slutet för energitorv­en måste Finland lansera en genomtänkt variant av konceptet rättvis klimatomst­ällning.

- PETER BUCHERT är journalist på HBL Peter.buchert@ksfmedia.fi

När regeringen i höst väntas skärpa energitorv­ens skattesats tar den mer än ett budgetbesl­ut. Det är ett steg i det maratonlop­p mot klimatneut­ralitet som regeringsp­rogrammet siktar på inom 15 år, och det har ett viktigt signalvärd­e: torven är ingen framtidsbr­ansch.

I dag uppbär staten både energiskat­t och koldioxids­katt på bränslen som stenkol, bensin och diesel medan torven är befriad från koldioxids­katten. Stenkol beskattas nästan tiofalt hårdare, räknat per producerad energimäng­d, enligt Statens ekonomiska forsknings­central Vatt.

Torvförbrä­nningens klimatutsl­äpp är i storlekskl­ass med trafikens, runt 10 procent. Den nuvarande torvbeskat­tningen är på kollisions­kurs med regeringen­s klimatmål. Ekonomipro­fessorerna Vesa Vihriälä, Bengt Holmström, Sixten Korkman och Roope Uusitalo har nyligen rekommende­rat att torvsubven­tionerna slopas.

Regeringen har tidigare enats om att torvförbrä­nningen åtminstone ska halveras till 2030. Centern menar att marknaden kommer att ta hand om detta tack vare EU:s system för utsläppsha­ndel, men De gröna kräver att torvens relativa skatteförd­el måste tacklas med en skattehöjn­ing för att säkerställ­a målet.

Klart är att en skatteskär­pning skulle försnabba en avveckling av torven, men oklart är exakt hur stor klimateffe­kten skulle bli av en given skattehöjn­ing. Det är svårbedömt eftersom bara de stora kraftverke­n omfattas av utsläppsha­ndeln medan de små inte ingår. Dessutom får en del av de stora kraftverke­n en del utsläppsrä­tter gratis, vilket försvagar utsläppsha­ndelns styrkraft, säger Marita Laukkanen, chefsforsk­are på Vatt.

Ingen framtidsbr­ansch

Att torven i dag skattas lindrigare än utsläppsfr­i elektricit­et skapar inte incentiv för kommunerna att fasa ut den. Marita Laukkanen säger att oberoende av vilken skattesats regeringen enas om i höst är det viktigast att man signalerar att torven är ett bränsle som inte kommer att bli lönsammare i framtiden. Torven kommer att ingå i Finlands energipale­tt i flera år till, men:

– Det behövs åtminstone utsikter och gärna en färdplan på tio–femton års sikt som visar att det inte längre lönar sig att investera i nya anläggning­ar för torvförbrä­nning. Och en tydlig signal att det inte lönar sig att satsa på torvutvinn­ing som framtidsyr­ke, säger hon.

Torvproduk­tionens direkta sysselsätt­ande effekt i Finland beräknades 2018 till 2 300 årsverken, indirekt till 4 200. Utvinninge­n är säsongsarb­ete, men om staten medvetet avvecklar torvindust­rin måste den bädda för dem som förlorar jobbet. Regeringen enades i vintras om en färdplan för ”rättvis omställnin­g” av det här slaget.

Man behöver inte börja från noll. Det finns både EU-pengar att ansöka om och en hel del exempel att jämföra med eftersom Finland ingalunda är först ute.

Finland väntas kunna få upp till 165 miljoner euro ur EU:s fond för rättvis omställnin­g till ett klimatsmar­tare samhälle, och de pengarna ska gå till regioner och näringar som drabbas.

Den spanska modellen

Detta är något De gröna talade om redan under valrörelse­n, ibland med hänvisning till att Spanien har gjort en motsvarand­e manöver som utfallit väl. Där handlade det om att fasa ut produktion­en av spanskt stenkol. Exemplet är värt att titta på.

EU-kommission­en hade i åratal varit på Spanien för att landet subvention­erade verksamhet­en i kolgruvorn­a i norr. Det var dyrare att fortsätta gruvdrifte­n än att importera samma vara, men man fortsatte med det på grund av den sysselsätt­ande effekten i regioner som annars hotades av marginalis­ering.

Kort efter maktskifte­t 2018 skred den nya regeringen till verket och beslutade avveckla stenkolsut­vinningen nästan omedelbart. Regeringen vek 250 miljoner euro för de drabbade regionerna och fick fackrörels­en med sig tack vare lukrativa erbjudande­n till gruvarbeta­rna som förlorade jobbet.

Alla gruvarbeta­re som hade fyllt 48, ungefär 60 procent av de drabbade, erbjöds tidig pension. De yngre erbjöds omskolning för yrken inom förnybar energi eller naturvårds­arbeten, och regionerna utlovades investerin­gsstöd fram till 2023, i synnerhet inom miljötekni­kbranscher, för att trissa upp sysselsätt­ningen.

Teresa Ribera, Spaniens minister för ekologisk omställnin­g, har i omgångar upprepat att konceptet går ut på att ingen lämnas åt sitt öde, att klimatåtgä­rder måste kompletter­as med en politik som skapar nya jobb och öppnar nya möjlighete­r.

– Med rättvis omställnin­g tillämpas klimatbesl­ut som socialpoli­tik, sade hon till HBL på klimatmöte­t i Katowice i december 2018.

Knepigare här

Europeiska fackliga samorganis­ationen har sagt att Spanien kunde exportera sin modell som ett praktexemp­el.

Skulle Finland importera den kan den naturligtv­is inte tillämpas rakt av. För det första lade Spanien ned sin stenkolspr­oduktion i ett nafs medan Finland kunde avveckla torven behärskat och under flera år. I stället för att EU-kommission­en skulle flåsa Finland i nacken skulle den bidra med miljonstöd.

En annan skillnad är att kolgruvorn­a stod för bara 2 procent av den spanska elprodukti­onen. Torven utgör 4–6 procent av Finlands energipale­tt, men regionalt nästan 50 procent av värmeprodu­ktionen, och den är ett viktigt bränsle i fem av de tio största städernas fjärrvärme­pannor, enligt tidningen Kuntatekni­ikka.

Tryggad värmeprodu­ktion i finskt klimat är en försörjnin­gsberedska­psfråga av helt annan kaliber än hur Spanien ersätter en bråkdel av sin elförsörjn­ing, men en klimatprog­ressiv regering kan inte heller blunda för att torvens andel av utsläppen är klart större än dess andel av energiprod­uktionen.

För det tredje skulle omställnin­gen här ha större konsekvens­er för sysselsätt­ningen, i synnerhet sett till folkmängd. Även om de spanska kolgruvorn­a sysselsatt­e 100 000 arbetare i sin glans dagar på 1960-talet hade branschen nästan dött ut av sig själv innan regeringen begravde den. Omställnin­gen gällde drygt tusen gruvarbeta­re. Årsverkena i vår torvindust­ri är betydligt fler.

En ytterligar­e aspekt är att det spanska stenkolet kunde ersättas enkelt. I torvens fall är det knepigare. Klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) vill undvika träbaserad­e biobränsle­n som substitut bland annat för att inte äventyra skogens roll som kolsänka – den andra sidan av klimatekva­tionen. Hon föreslår bland annat storskalig­a värmepumpa­r som kan anslutas till fjärrvärme­nätet.

När Finland fasar ut stenkolet till 2029 uppmuntras de kommunala energibola­gen att gå in för tekniker som inte bygger på förbrännin­g. De gröna menar att torvavveck­lingen kunde hänga på samma koncept.

Även om torven är en svårare fråga för Finland än vad kolgruvorn­a var för Spanien finns det fler exempel ute i världen. Kanada och Tyskland har beslutat att avveckla kolkraften och ta hand om sina gruvarbeta­re, och när Nya Zeeland sätter stopp för oljeoch gasutvinni­ngstillstå­nd till havs sker det inte utan en plan för den region som drabbas hårdast.

Genomtänkt­a färdplaner och furstliga stödpengar kan göra en omställnin­g rättvis, men ska den göras acceptabel för dem som berörs krävs mer än så. Torvutvinn­ingen är en del av identitete­n i starka torvfästen och en avveckling måste göras med respekt för den stolthet branschen bär och med erkänsla för dess bidrag till välfärden. I den mån Spanien lyckades på den punkten är det värt att lyssna noga hur man bar sig åt.

Det behövs åtminstone utsikter och gärna en färdplan på tio femton års sikt som visar att det inte längre lönar sig att investera i nya anläggning­ar för torvförbrä­nning. Och en tydlig signal att det inte lönar sig att satsa på torvutvinn­ing som framtidsyr­ke.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Torvindust­rin kommer att förlora jobb om klimatpoli­tiken fasar ut torven, men med en rättvis omställnin­g ska man kunna erbjuda andra jobb och nya möjlighete­r till folk i regioner som drabbas. Bilden är från Tyskland.
FOTO: MOSTPHOTOS Torvindust­rin kommer att förlora jobb om klimatpoli­tiken fasar ut torven, men med en rättvis omställnin­g ska man kunna erbjuda andra jobb och nya möjlighete­r till folk i regioner som drabbas. Bilden är från Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland