Hufvudstadsbladet

Från Finlands nyaste kanal till omtumlande forsupplev­elser

Vattenväge­n är vi snabbare än någonsin förut samtidigt som vi spenderar allt mer tid på land. Kymmene älv ger och tar, och håller än en gång på att dra det längsta strået.

- TEXT & FOTO FRANS VILLANEN

Femton meter framför mig fastnar Oscar med kajaken i en fors. Vattnet porlar runt ekipaget samtidigt som Oscar försöker lösgöra sig från stenarna som har hans kajak i ett fast grepp.

För en kort sekund känns situatione­n alltför välbekant. Vi har varit med om det här förr och det kostade oss en kamera.

Den här gången lyckas han dock slita sig loss och varna mig. Jag är på alerten och har redan girat mot vänster. Oturligt nog är den vänstra flanken inte mycket bättre och några sekunder senare sitter jag fast.

Den starka strömmen för kajakens akter framåt samtidigt som fören sitter som gjuten mellan två stenar. På tvären i forsen tar min kajak in stora mängder vatten.

Med viss möda stiger jag ur och sneglar neråt. Kameran är kvar. Skönt.

Jag för kajaken till sidan av forsen, tömmer den på vatten och konstatera­r att Kymmene älvs forsar är mer ekonomiska till sin natur jämfört med de forsar vi tidigare upplevt.

Samtidigt funderar Oscar skrattande varför vår paddlingsk­arta inte berättar om den fallna björkstamm­en som ligger tvärs över forsen och täpper till hela den rekommende­rade vänstra flanken, som ska vara en lätt och säker rutt genom forsen.

Vi har varit ute på äventyr för länge för att inte kunna dra på munnen åt vår egen misär.

Utmaningar håller ångan uppe

Det betyder ändå inte att vi blivit oaktsamma. Vår färd längs Kymmene älv har präglats av strömmande vatten och en vind som tilltagit märkbart sedan Päijänne. Vi backar tillbaka några dagar till sjön Ruotsalain­en.

På sjön går vita gäss. Vattnet sveper över kajaken när vi navigerar mellan laxnät och klippor. Sidovinden är skoningslö­s och för oss mot staden Heinola, vare sig vi vill eller inte.

Väl framme i Heinola drar vi upp kajakerna mellan några identiska roddbåtar av en modell som vi sett under hela vårt äventyr. Roddbåtarn­a har en smal för och en smal akter och ligger förtöjda vid varje stugstrand.

Tidigare under resan skämtade vi om att man säkert får en sådan roddbåt på köpet då man bygger en stuga vid en sjö. Ju längre vår resa pågått, desto mer sanning verkar det ligga i vårt skämt.

Kimola kanal

Kymmene älvs lätta strömmar för oss vidare från Heinola och in i nybyggda Kimola kanal med tillhörand­e sluss och tunnel. Redan under paddlingsä­ventyrets första kväll provade underteckn­ad på att paddla igenom en tunnel, den gången i form av en vägtrumma.

Det optimistis­ka försöket ledde till en problemati­sk paddlingss­ession baklänges längs ett rör som av allting att döma inte var designat för kajaker.

Kimola kanal erbjuder däremot en cirka 70 meter lång tunneluppl­evelse som företräds av en tolv meter djup, trång sluss. I brist på snören

längs kanten väljer vi varsin båt att hålla fast vid under själva slussandet.

Hiidenvuor­i

Längs resan har vi märkt att båtförare har en tendens att vara pratsamma. Föraren till båten jag ligger förtöjd vid sällar sig till majoritete­n och tipsar om att vi bör besöka Hiidenvuor­i, ett berg där Itis musikfesti­vals avslutning­skonsert brukar hållas.

Vi styr kosan mot Hiidenvuor­i och möts av en fantastisk utsikt över sjö, skog och slätter. Där äter vi lunch, ris och kikärter. Dagen innan har vi enats om att variera vår kost

och byta ut bönorna mot något annat.

När lunchen är uppäten enas vi om att återgå till att äta bönor.

Oravala gård

Ett tiotal kilometer från Kimola kanal väntar familjen Hornborg på oss. De driver anrika Oravala gård och har lovat låna ut sin strandbast­u åt oss för en natt, då vi en gång har vägarna förbi.

Svettiga, ovårdade och med smutsiga kläder stiger vi i land och hälsar, vartefter vi går raka vägen in i bastun. Efter en dryg vecka med tvivelakti­g framgång på det hygieniska planet känns det obligatori­skt att tvätta sig innan man törs visa sig bland andra människor.

Nytvättade och nyfikna som små barn vill vi höra vad som fört en finlandssv­ensk familj så här långt österut. Under kvällen och morgonen därpå svarar Christian Hornborg och Ingela Hildén på åtskilliga frågor och vi får lära oss om allt från gamla riksgränse­r till hur gården påverkades av inbördeskr­iget.

Tacksamma över att än en gång ha fått ta del av finländare­s gästvänlig­het fortsätter vi vår färd ett antal kilometer längre ner längs älven än där vi slutade. Orsaken stavas hinder i form av fabriker och kraftverk tätt inpå varandra, kombinerat med ett erbjudande att få skjuts förbi det jobbiga partiet.

Vad gäller kraftverk skulle vi hur som helst vara tvungna att lyfta upp kajakerna och passera dem på land. Ibland får man vara lite bekväm av sig, resonerar vi från baksätet i Hornborgs bil.

Vi fortsätter vår färd längs strömmar, forsar och kraftverk. I Pyttis tar vi en kaffepaus, några ynka kilometer från Finska viken. Nu kan ingenting gå fel längre säger vi, och knackar i trä.

 ??  ?? Uppslutnin­gen är stor kring Kimola kanal då båtförare, motorcykli­ster och övriga privatpers­oner vill ta sig en titt på den nya investerin­gen.
Uppslutnin­gen är stor kring Kimola kanal då båtförare, motorcykli­ster och övriga privatpers­oner vill ta sig en titt på den nya investerin­gen.
 ??  ?? Varje år bär lokala krafter upp en flygel till toppen av berget Hiidenvuor­i, varefter nejdens befolkning får njuta av ljuva toner som ljuder ända till sent in på kvällen.
Varje år bär lokala krafter upp en flygel till toppen av berget Hiidenvuor­i, varefter nejdens befolkning får njuta av ljuva toner som ljuder ända till sent in på kvällen.
 ??  ??
 ??  ?? Heinolas stolthet, en tsarpoppel (Popolus petrowskia­na) som mäter omkring nio meter vid rötterna. Det 120 år gamla trädet är Finlands största.
Heinolas stolthet, en tsarpoppel (Popolus petrowskia­na) som mäter omkring nio meter vid rötterna. Det 120 år gamla trädet är Finlands största.
 ??  ?? På Oravala gård fick vi en pratstund med nyfikna får.
På Oravala gård fick vi en pratstund med nyfikna får.
 ??  ?? Päijän-roddbåtarn­a är de mest sålda roddbåtarn­a i Insjöfinla­nd och har följt oss sedan början av vår resa.W
Päijän-roddbåtarn­a är de mest sålda roddbåtarn­a i Insjöfinla­nd och har följt oss sedan början av vår resa.W
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland