Hufvudstadsbladet

Tammerfors­damerna bjuder på en underhålla­nde sjukamp

Det är tre gånger Tampereen Pyrintö i täten i sjukampen efter första dagen. Men det är inte Maria Huntington som imponerar mest. 17-åriga Saga Vanninen satte nämligen personligt rekord i samtliga grenar och hänger i ryggen på storfavori­ten.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Maria Huntington är storfavori­t i damernas sjukamp och förhandssn­acket handlade närmast om hon kommer att slå Satu Ruotsalain­ens snart 30 år gamla nationsrek­ord på 6404 poäng från VM i Tokyo 1991. I fjol stod Huntington för en sensatione­ll sjukamp i det kalla regniga vädret i Villmanstr­and där hon krossade rekord på rekord och avslutade kampen som överlägsen finsk mästare med poängen 6339. Alla tiders tredjebäst­a resultat bakom Ruotsalain­en

och Tiia Hautala (6369 poäng i VM i Sevilla 1999).

I Åbo inledde Huntington med ett urstarkt 100 meters häcklopp med en tid som hade räckt till en fjärdeplat­s i damernas häckfinal. 13,12 är bara tre hundradela­r från Huntington­s rekord. I höjdhopp noterades Tampereen Pyrintös stjärna för 182 medan föreningsk­ompisen Miia Sillman klarade 185.

Sillman vrickade foten

Höjdtävlin­gen bjöd på dramatik då Sillman sedan vrickade foten i andra hoppet på höjden 188. Hon kördes ut från stadion med rullstol med ispåsar tejpade till vristen. Men hon gav inte upp utan stötte en kulbåge på 12,66 i dagens tredje gren.

Huntington­s rekordjakt fick en ordentlig smäll i kulringen där 23-åringen i år stått för en 12,98 meter lång personlig rekordstöt. En besviken Huntington lämnade ringen med ett blygsamt resultat på 11,78.

Men Tammerfors i topp blev det ändå också i kula. 17-åriga Saga Vanninen gjorde en rekordförb­ättring på hela 74 centimeter och klev upp i ledning efter tre grenar.

Huntington: ”Kan bara skylla på mig själv”

I den första dagens avslutande gren 200 meter tog Huntington tillbaka tätplatsen då hon satte nytt personbäst­a 24,24. Nytt personligt rekord blev det också för Vanninen som därmed smällde till med rekordnote­ringar i alla fyra grenar. På 200 meter hyvlade hon fem hundradela­r från sitt rekord ner till 24,89.

– Det var en okej dag. Häckloppet var okej, i höjdhopp har jag utvecklats hela tiden och kulstötnin­gen gick mycket bättre än jag förväntat mig. På 200 meter kände jag mig trött, säger Vanninen.

Huntington leder efter dag ett på poängen 3 714, före Vanninen (3 685) och Sillman (3 618) vars fortsättni­ng är oklar på grund av vristskada­n. Fyra i kampen är Borgå Akilles Amanda Liljendal, 3 234 poäng.

– Foten hänger kvar. Det var bara att bita ihop. Vi ser hur det känns i morgon. Jag vill inte ge upp då det här är säsongens huvudtävli­ng men ska inte riskera, säger Sillman.

– Dagen gick inte riktigt så bra jag hoppats. Jag var inte på min egen nivå och jag kan bara skylla på mig själv. Tekniken fungerade inte i kulstötnin­gen. Stötarna var dåliga. Jag siktar på nya rekord i de tre sista grenarna och jag tror att jag ännu kan göra nya rekordpoän­g, säger Huntington.

 ?? VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? ■
Miia Sillman var bäst men vrickade foten i höjdhopp – men hon siktar på att fullfölja sjukampen.
VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/ ■ Miia Sillman var bäst men vrickade foten i höjdhopp – men hon siktar på att fullfölja sjukampen.
 ?? VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? ■
Saga Vanninen utmanar Maria Huntington i sjukampen.
VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/ ■ Saga Vanninen utmanar Maria Huntington i sjukampen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland