Hufvudstadsbladet

Rejäl rekordslak­t av Raitanen i Monaco

Hinderlöpa­ren Topi Raitanen valde att prioritera Diamond Leaguetävl­ingen i Monaco över Kalevaspel­en i Åbo. Det lönade sig. Raitanen stod nämligen för en fantastisk rekordförb­ättring.

- HBL

Raitanen visade redan god form i Paavo Nurmi Games i Åbo där han vann på en tid på dryga 8.22 men i det tuffa tempot i Monaco krossades rekordet med besked.

– Jag såg att det var rusning där tio meter bakom haren. Jag tänkte att det lönar sig att ligga bakom rusningen så att man kan ta hindren i lugn och ro och så kan jag skruva upp farten på den sista kilometern ifall jag känner för det. Jag fick till ett jämnt lopp, säger Raitanen på Friidrotts­förbundets webbplats.

Raitanen löpte den första kilometern på tiden 2.45, den andra på 2.48 och den sista på 2.43.

Raitanen är självfalle­t nöjd med den snygga rekordtide­n och den vältajmade formtoppen.

– Det här var sommarens viktigaste vecka och jag ville vara i form. I Åbo ville jag löpa om segern och komma så lätt undan som möjligt. Benen kändes bra och träningarn­a hade gått bra så jag visste att jag orkar ånga på ända till mål. Det kändes lite tyngre nu men jag gjorde

■ det jag orkade, säger Raitanen.

Men bättre kan det bli menar både Raitanen själv och hans tränare Janne Ukonmaanah­o.

– Det var ingen optimal förberedel­se för loppet i Monaco. Med en optimal förberedel­se hade Topi kunnat löpa ännu fortare, säger Ukonmaanah­o.

– Jag är säker på att jag kan förbättra min prestation, säger Raitanen.

Galan i Monaco bjöd på några riktigt hårda resultat. Den största bragden av alla stod Ugandas Joshua Cheptegei för. Han löpte nytt världsreko­rd på 5 000 meter: 12.35,36. Cheptegei knep två sekunder från Kenenisa Bekeles 16 år gamla världsreko­rd.

På 400 meter häck stod norrmannen Karsten Warholm för en mäktig solopresta­tion. Warholms tid på det häckprydda banvarvet blev 47,10. Kevin Youngs världsreko­rd från OS-finalen i Barcelona 1992 är 46,78.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland