Hufvudstadsbladet

Metroderby­t slutade jämnt – Honka fortsätter utan förluster

Mötet mellan HJK och Honka slutade oavg jort, vilket inte var överraskan­de. Honka har nämligen spelat oavgjort i sju av tio matcher den här säsongen.

- LOTTA LINDHOLM lotta.lindholm@ksfmedia.fi

Säsongens första Metroderby spelades i ett soligt Helsingfor­s. Till en början var matchen mellan HJK och Honka väldigt jämn. HJK hade bättre målchanser under första minuterna, men finessen fattades.

Helsingfor­slaget fick sin första hörna redan under tionde spelminute­n, vilket ledde till ett farligt skott mot Honka-målet. Målvakten Timothy Murray bidrog ändå med en snygg räddning.

Under halvlekens gång kom Honka bättre in i matchen. Efter 18 minuters spel belönades Esbolaget med sitt första mål då HJK-målvakten Antonio Reguero passade bollen rakt i benen på mittfältar­en Savage. Savage passade i sin tur bollen till forwarden Dongou, som nätade i tomt mål.

Medan Honka förbättrad­e sitt spel under halvlekens gång, såg det dåligt ut för HJK. Helsingfor­slaget tog två gula kort innan halvlekens slut och spelarna blev allt mer frustrerad­e. Under 27:e minuten var Honka nära att göra sitt andra mål, men då stod Reguero på sin plats och räddade HJK från ett till bakslag.

Klubi hade ändå en chans att visa vad de står för då de fick en frispark från ett superläge efter 35 minuters spel, men laget lyckades inte pricka in bollen i mål.

Efter halvtiden var HJK som ett annat lag. De pressade på hårt och laget belönades med en hörna under den 56:e spelminute­n. Hörnan landade perfekt i huvudet på Miro Tenho, som nickade in kvittering­smålet.

Helsingfor­slaget var nära att näta in ett mål till endast två minuter senare, men de lyckades inte.

Under andra halvleken var det också Honka-målvaktens tur att passa bollen rakt åt motståndar­en, men HJK-offensiven lyckades inte näta in bollen. I stället fick Klubi en hörna, som den här gången inte resulterad­e i något större offensivt. På den 65:e minuten kontrade Honka med två mot en och Lingman var tvungen att ta en varning, för att stoppa anfallet. Honka fick en frispark som en följd situatione­n, men lyckades inte ta sig tillbaka till ledning.

Båda målvaktern­a hade både sina starka och svaga stunder. Speciellt

HJK:s Reguero glänste på båda fronterna då han både gjorde viktiga räddningar och hade stora svårighete­r med bollen. I slutet på andra halvleken tänkte han nämligen göra samma misstag som tidigare gett Honka ett mål då han inte lyckades få fast bollen då den långsamt rulllade mot honom. Till hans lycka resulterad­e det endast till en hörna för Honka.

Matchen slutade oavgjort på Tölö fotbollsst­adion även om båda lagen hade sina chanser att avgöra. Honka fortsätter utan förluster, men de måste lära sig att vinna matcher för att kliva högre upp i serietabel­len. För HJK blev det den tredje oavgjorda hemmamatch­en i rad och de behöver också förbättra sitt spel om de vill vara med i tätstriden.

– Jag tycker att 1–1 säkert är ett rättvist resultat, det speglar bra matchens händelser. Båda hade chanser att göra ett till mål mot slutet, men det blev säkert ett rättvist resultat. Vi kan ändå inte vara nöjda då vi spelar oavgjort på hemmaplan, säger HJK-mittfältar­en Rasmus Schüller.

?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Båda lagen hade sina stunder under matchen, men ingen lyckades göra mål efter HJK:s kvittering.