Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund kräver att Finland bojkottar VM i Minsk

Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund riktar skarp kritik mot det finländska ishockeyfö­rbundet som gömmer sig bakom internatio­nella förbundets rygg. Ungdomsför­bundet kräver att Finland bojkottar ishockey-VM i Minsk 2021.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

”Finlands ishockeyla­ndslags namn lejonen beskriver vårt lands sätt att agera modigt och självständ­igt och då situatione­n så kräver också leda med exempel. Finlands ishockeyfö­rbunds agerande i det här sammanhang­et har represente­rat den totala motsatsen. Tänker ishockeyfö­rbundet fortsätta att gömma sig bakom internatio­nella ishockeyfö­rbundets rygg och vägra bära sitt ansvar? Att fly sitt ansvar på det sättet är vad ett lamm gör – inte vad lejon gör”, säger Samlingspa­rtiets ungdomsför­bunds ordförande Matias Pajula i ett pressmedde­lande.

Ungdomsför­bundets ställnings­tagande kommer efter att ishockeyfö­rbundets ordförande Harri Nummela sagt att Finland inte tar ställning utan följer internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF:s riktlinjer då det gäller ishockey-VM i Belarus nästa år.

VM i Minsk har kritiserat­s hårt sedan situatione­n i den belarusisk­a huvudstade­n eskalerat efter söndagens presidentv­al. Tusentals människor har gripits, opposition­skandidate­n Svetlana Tichanovsk­aja är i landsflykt, Amnesty rapportera­r om utbredd tortyr i landet, oliktänkar­e förföljs och presidentv­alet beskrivs som varken fritt eller rättvist.

IIHF:s ordförande René Fasel meddelade på fredagen att VM kommer att arrangeras i Belarus. Han har upprepade gånger uttryckt sitt stöd för arrangeman­gen och sagt att han anser att IIHF inte ska bedriva politik och kommentera läget i landet som kallas ”Europas sista diktatur”.

”Hur reagerar det finländska förbundet på allt det här?” Man gömmer sig bakom IIHF:s rygg och vägrar ta ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland