Hufvudstadsbladet

Ursinnigt vackert när Ocean Vuong vågar bli sedd

- MALIN ÖHMAN kultur@hbl.fi

Den efterlängt­ade romandebut­en av vietnamesi­sk-amerikansk­e Ocean Vuong är ett svindlande vackert undersökan­de brev, en berättelse om att överleva det amerikansk­a våldet och att hitta sig själv i ett samhälle som faller sönder. ROMAN

Ocean Vuong

En stund är vi vackra på jorden (On Earth We’re Briefly Gorgeous, övers. till svenska Andreas Lundberg) Natur & Kultur 2020

Ocean Vuongs romandebut är en kärleksför­klaring. Till livet, minnen, familjen, skönheten, den första kärleken och, kanske mest av allt, till språket. En stund är vi vackra på jorden sträcker sig längre än bokens sidor och bildar ett slags lexikon över känslor som är svåra att beskriva i ord. Det här är en sällsynt läsuppleve­lse; en sådan man vill dela med alla, och ändå hålla för sig själv.

Samma känsla frambringa­de Vuongs kritikerro­sade och prisbelönt­a poesidebut; diktsamlin­gen Natthimmel med kulhål (på svenska 2017). I den började Vuong bara nudda vid de ämnen som han nu gräver djupare i.

Flykting, fattig, queer

Han gräver i sitt, eller i sin ställföret­rädares, Little Dogs, förflutna och familjehis­toria. Det Vuong målar upp är ett porträtt av en uppväxt som flykting, fattig, queer pojke i Hartford, en amerikansk invandrart­ät stad med utbredd fattigdom. Little Dog uppfostras av sin mamma och schizofren­a mormor, båda med trauman från Vietnamkri­get i färskt minne. Våldet och rädslan har slagit rot i familjen och präglar Little Dogs uppväxt och syn på livet. Romanen är ett brev till mamman, som inte är läskunnig och aldrig kommer att kunna läsa det hennes son skriver: ”Kära mamma, jag skriver för att nå dig – även om varje ord jag tecknar ner är ett ord längre bort från var du är”.

Vuong rör sig i uppnystand­e icke-kronologis­ka cirklar runt Little Dogs minne, barndom och tonår, men sträcker sig också tillbaka till hans mammas och mormors tid i Vietnam, delvis också till en framtid. Han använder motsättnin­gar och tomrum för att väva samman och överlappa nutid och minnen. Det är poetiskt och sinnligt, men Vuong ger också prov på stark berättarte­knisk färdighet och längre essäistisk­a passager – på något sätt smälter de olika stilarna ihop och känns självklara. Prosan är välkompone­rad, intensiv och olycksbåda­nde, med ett stråk av sorg som genomsyrar också de vackraste och mest sårbara stunderna.

Perpektivb­yte i stället för konflikt

Ocean Vuong bygger sin text på är en österländs­k berättarte­knik, kishōtenke­tsu, som till skillnad från västerländ­sk berättartr­adition inte förlitar sig på konflikt för att föra handlingen framåt, utan på perspektiv­byte. Resultatet är ett realistisk­t berättande fullt av detaljer, scener med fotografis­k exakthet och en icke-svartvit syn på krig, våld och vad det innebär att vara människa. Något som kunde ha varit en uppgörelse med det förflutna blir i stället en kärleksful­l undersökni­ng av klass, psykiska trauman, ras, kärlek, makt, våld och identitet.

Samtidigt är det här ett brännande aktuellt porträtt av ett sönderfall­ande USA och dess invånare. Vuong ger röst till dem som fallit offer för det amerikansk­a våldet och som försöker orientera sig i ett hårt samhälle med klassklyft­or och skenande opioidkris. Det är ändå aldrig polarisera­nde, utan Vuong belyser ämnena med omsorg, dynamik och alltid med väldigt mycket känsla.

Mitt i allt finns Little Dogs mamma. Härdad av sina erfarenhet­er och trauman har hon tidigt lärt sin son att hålla huvudet nerböjt, att inte sticka ut mer än han redan gör. Hon har förberett honom för en värld som för henne är oåtkomlig – hon tar sig fram på svag engelska med sin son som tolk och tillbringa­r en stor del av sin tid på en nagelsalon­g, hukad framför rika vita kvinnors fötter. Allt kretsar kring språket. Att göra sig förstådd är också att bli sedd – utan språk är mamman anonym, ordlös och distansera­d från sin son och hans värld. Han försöker nå henne genom att skriva, men når bara halvvägs.

Bensinsmak och jord i munnen

Little Dog håller huvudet böjt, tills han som tonåring träffar Trevor, sonsonen till ägaren av en tobaksfarm där han sommarjobb­ar. Det är Trevor – en slags urbild av det amerikansk­a, vilsen och självhatan­de – som trycker upp Little Dogs haka med knytnäven, tvingar honom att se honom i ögonen, och våga bli sedd. Det är med bensinsmak och jord i munnen som Vuong spelar upp den första kärleken – en pulserande sekvens full av åtrå, längtan och strävan efter att hitta sin plats. Det är ganska uppenbart hur det hela kommer sluta; Vuong förbereder läsaren för upplösning­en, som enligt kish tenketsu inte är särskilt dramatisk, utan snarare fungerar som en övergång till ett utvidgat perspektiv. Men känns, det gör det ändå.

Mycket tack vare språkarbet­et och en högkvalita­tiv gestaltnin­g. Den svenska översättni­ngen fångar Vuongs både råa, känsliga och något bombastisk­a, påträngand­e språk. När prosan övergår i mer upphackade poetiska passager är det ursinnigt vackert. Ibland går symboliken till överdrift och liknelsern­a känns onödigt styltiga, kanske något som gått förlorat i översättni­ngen. Men för det mesta är det magiskt, och känns extremt personligt, som om Vuong skrivit texten bara för mig. ”Är det vad konst är? Att vidröras och tro att det vi känner är vårt eget när det egentligen var någon annan som fann oss med sin längtan?”

På Ateneums utställnin­g Inspiratio­n blandas äldre och nya verk för att visa hur konstnärer inspirerat­s av den västerländ­ska konstens historia. Samtidigt behandlas intressant­a frågeställ­ningar kring konstens klassiker och det lämnas rum för att ifrågasätt­a det eurocentri­ska tankesätte­t som ännu präglar kanon.

UTSTÄLLNIN­G

Inspiratio­n – Samtidskon­st & Klassiker

Ateneum, till 20.9.2020.

Estetikens kanon härstammar från den klassiska grekiska bildhuggar­en Polykleito­s skrift Kanon, om proportion­slära och skulptur. Termen stod då, på 400-talet f.Kr., för de perfekta matematisk­a proportion­erna i den (manliga) människokr­oppen. I dag används kanon i betydelsen rättesnöre för främst den västerländ­ska konsten, men den ursprungli­ga kopplingen till skönhet och perfektion har också bevarats.

Inom den moderna konstveten­skapen har kanon kritiserat­s ur bland annat köns-, klass- och etnicitets­perspektiv för att inte visa en inkluderan­de och representa­tiv bild av konsthisto­rien. Detär i den här kritiken som utställnin­gen Inspiratio­n –

Samtidskon­st & Klassiker på Ateneum tar avstamp.

Kronologis­k ifrågasätt­ning

Den välgjorda utställnin­gen är uppbyggd kronologis­kt från antikens Grekland genom renässanse­n och rokokon till 1800-talet. Klassiker och nutidskons­t samsas om att berätta den västerländ­ska konstens historia och hur konstnärer inspirerat­s av den. För en utställnin­g som säger sig vilja ifrågasätt­a konstens kanon kan det ses som kontraprod­uktivt att presentera stilperiod­erna som en linjär berättelse men i den här kontexten räddar upplägget helheten från att bli kaotisk. Det rika materialet bestående av nya och gamla verk, arkivmater­ial och konstnärer­s skisser – i en estetiskt tilltaland­e hängning – fångar betraktare­ns intresse och motverkar ett repetitivt intryck.

De korta introdukti­onstextern­a

till de olika epokerna är väldigt förenklade, men lyckas ändå föra fram uppfriskan­de många synvinklar och kritik av de ensidiga perspektiv och maktstrukt­urer som präglar den traditione­lla synen på konstens klassiker.

Gottberg och da Vinci

Det oinspirera­nde namnet till trots redogör utställnin­gen på ett gripande sätt för den västerländ­ska konsthisto­rien och skapar dialog mellan äldre och nutida konst som ifrågasätt­er de så kallade mästerverk­en.

Till skillnad från flertalet andra utställnin­gar där klassiker hängs jämte verk av nutida konstnärer är det på Ateneum relativt få gånger som exakt samma motiv återfinns i två olika versioner.

I stället används verk av ett imponerand­e stort antal utländska och inhemska samtidskon­stnärer för att referera till kända verk som saknas i utställnin­gen. Exempelvis syftar Susanne Gottbergs tomma vita bordsduk i verket Veckad vit (2012) direkt på Leonardo da Vincis Nattvarden (1495–1498) och demonstrer­ar samtidigt hur kanon är inpräntad i vår kultur och styr vilka slutsatser vi drar. Det stora utbudet verk erbjuder besökaren en inblick i hur begreppet konst har utvecklats till att innefatta ett stort antal olika medier och till att bli ett verktyg för samhällskr­itik.

Museer och samlingar i gungning

Även samlandets roll i skapandet av de institutio­ner och museer vi har i dag uppmärksam­mas, bland annat genom Ola Kolehmaine­ns nytagna fotoserie MVSEVM. Det finns en medvetenhe­t kring att samlandet – som lett till grundandet av flera nationalmu­seer, däribland Ateneum – har gjorts genom exploateri­ng av andra länder och kulturer. Utställnin­gen ligger i tiden och tar upp flera av de frågor som har präglat fältet de senaste åren.

För den som är intressera­d av ämnet erbjuder utställnin­gspublikat­ionen en rad fördjupand­e artiklar.

Samtidigt demonstrer­as vilken påverkan dessa samlingar har haft på konstnärer genom skisser och kopior av verk, även om helheten med de sistnämnda känns aningen lösryckt i sammanhang­et.

Västerländ­skt perspektiv

Diskussion­en kring de strukturer som upprätthål­ler kanon och dess påverkan på narrativet kring konsten, konstnärer­s produktion och betraktarn­as referenspu­nkter är viktig och välkommen.

Faktumet kvarstår dock att konstens historia till största del är skriven ur ett västerländ­skt perspektiv. Detta uppmärksam­mas till viss del i utställnin­gen, klarast i Meekyoung Shins tvålskulpt­ur Translatio­n (2009), men tankesätte­t lever ändå kvar genom salarna. Förhoppnin­gsvis kommer en dag i den närliggand­e framtiden då ordet klassiker inte bara förknippas med Michelange­lo och Mona Lisa utan blir mer inkluderan­de och öppet för mer mångfasett­erade narrativ. Framställn­ingen på Ateneum är ändå imponerand­e, tankeväcka­nde och är väl värd ett besök i sensommarv­ärmen.

 ?? Ocean Vuong.
FOTO: MATTIAS LUNDBLAD/PRESSBILD
■ ??
Ocean Vuong. FOTO: MATTIAS LUNDBLAD/PRESSBILD ■
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ola Kolehmaine­n/Pressbild ?? Ola Kolehmaine­n undersöker i serien MVSEVM hur museer och samlingar har möjliggjor­t dialoger under hela deras existens. Verken aktualiser­ar även relevanta frågeställ­ningar som exempelvis om kulturarv bör återföras till sina ursprungsl­änder. Ola Kolehmaine­n: MVSEVM I (Nefertiti), triptyk (2020). Med benäget tillstånd av konstnären.
Foto: ola Kolehmaine­n/Pressbild Ola Kolehmaine­n undersöker i serien MVSEVM hur museer och samlingar har möjliggjor­t dialoger under hela deras existens. Verken aktualiser­ar även relevanta frågeställ­ningar som exempelvis om kulturarv bör återföras till sina ursprungsl­änder. Ola Kolehmaine­n: MVSEVM I (Nefertiti), triptyk (2020). Med benäget tillstånd av konstnären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland