Hufvudstadsbladet

Så ska körsångare slippa corona

Vädra ofta, sjung i stora lokaler, testa ofta och skippa fikat. Sveriges Yrkesmusik­erförbund har tagit fram direktiv för coronasäke­r körsång.

- Hbl-tt

De nya rekommenda­tionerna har tagits fram av medicinska experter i samband med att många profession­ella körer återupptar arbetet efter sommaren. Meningen är att de ska fungera som ett tillägg till den svenska Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer.

Sveriges Yrkesmusik­erförbund (Symf) slår fast att det tämligen riskfritt att sjunga i kör så länge man är utomhus och håller avstånd. För körsång inomhus finns desto fler förhållnin­gsregler.

Enligt rekommenda­tionerna bör lokalerna vara så stora som möjligt och gärna ha högt till tak. Tänk kyrkorum. Lokalen bör också ventileras ordentligt med flera luftväxlin­gar i timmen.

Körsångarn­a bör ha fasta platser med avstånd på minst 1,5 meter mellan stolarna och över två meter mellan stolsrader­na.

Sången bör ske i korta pass med paus för vädringar. Men under uppehållen gäller det att hålla avstånd. ”Inget gemensamt fika”, skriver Symf.

Det finns ingen säker tidsgräns för hur länge man kan repetera utan det uppstår smittrisk, men ju längre den pågår desto högre är risken.

Vidare rekommende­ras antikropps­test på alla sångare innan säsongssta­rt. De som inte är immuna borde testas för covid-19 med så kallade PCR-test två gånger i veckan, enligt Symf. Testerna bör också göras vid minsta sjukdomssy­mtom hos sångarna eller personer i deras närhet.

Körsång har kopplats till flera fall av spridning av coronaviru­set i länder runtom i världen, enligt Dagens Nyheter. Skälet till smittorisk­en är att partiklar i utandnings­luften – aerosoler – når långt från kroppen, särskilt i dåligt ventilerad­e lokaler med många människor.

 ??  ?? Symf har tagit fram rekommenda­tioner för körsångare.
Symf har tagit fram rekommenda­tioner för körsångare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland