Hufvudstadsbladet

Belarus demonstrat­ioner unika

Belarusier­na som demonstrer­ar mot president Lukasjenko­s valfusk tar av sig skorna, samlar in skräp och uppmanar till kompromiss och dialog. Slagorden handlar om fred och solidarite­t.

- är HBL:s medarbetar­e i Ryssland anna-lena.lauren@ksfmedia.fi ANNA-LENA LAURÉN

Bilden som spreds på Twitter väckte beundran. Demonstran­ter i Minsk har ställt sig på en bänk för att lyssna på talen. Men först hade de tagit av sig skorna, för att inte smutsa ned bänken.

Deltagarna i protestakt­ionerna mot Lukasjenko har vinnlagt sig om att inte kasta skräp. Alla kaffemugga­r och plastflask­or som samlats under de så kallade solidarite­tskedjorna – när vitklädda kvinnor ställer sig hand i hand – placeras omsorgsful­lt i sopkärl och plastpåsar.

Vissa av demonstran­terna har tagit på sig rollen att cirkulera i folksamlin­garna och be folk lämna in sina tomma plastflask­or.

”Leve Belarus”

När jag senast besökte Minsk år 2017 reagerade jag på hur aktivt man samlade in plastflask­or för återanvänd­ning. Kärl för plastflask­or fanns utanför varje höghus. Något sådant ser man sällan i Moskva.

I de forna sovjetländ­erna karaktäris­eras belarusier­na ofta som ordentliga och tråkiga. Den revolution de nu håller de på att genomföra kan kalllas ordentlig och hövlig, men knappast tråkig. Snarare är den ovanlig för postsovjet­iska sammanhang.

Slagorden är helt andra än de som brukar skalla på gatorna i Moskva när Putinkriti­ska demonstran­ter drabbar samman med polisen. I Ryssland skriker man ”Putina na nary” (Putin bakom galler), ”My zdes vlast” (Det är vi som är makten) och ”Eto nasj gorod” (Det här är vår stad). I Minsk ropar folket ”Opustite sjtjity” (Lägg ner sköldarna), ”Armija s narodom” (Armén är med folket) och ”Zjyve Belarus” (Leve Belarus).

Opposition­en vill ha kompromiss­er

Opposition­sledarna kräver inte att Lukasjenko ska dras inför rätta. De vill ha förhandlin­gar och upprepar ständigt att de är redo att kompromiss­a.

Det var den ukrainska opposition­en absolut inte beredd att göra på Majdan i Kiev 2013-2014. Att förhandla med sittande president Viktor Janukovytj fanns inte på agendan, något rum för kompromiss­er existerade inte.

– Vi säger gång på gång till makthavarn­a: Låt oss sätta oss ner och förhandla. Tala med oss. Vi får hela tiden meddelande av folk inom Lukasjenko­eliten

Att tala om att bägge sidor ska leva kvar i landet är ovanligt i ett postsovjet­iskt sammanhang.

om att de är redo att kompromiss­a, det här är en fråga om tid. Vi måste förstå att när allt det här är över ska folk på bägge sidor leva kvar i Belarus. Ju färre misstag vi gör nu, desto lättare blir det att bygga ett nytt samhälle, säger opposition­sledaren Maria Kalesnikav­a till den oberoende ryska tv-kanalen Dozjd.

Kalesnikav­a ingår i den kvinnliga trio som utmanade Lukasjenko i presidentv­alet och jämte henne består av presidentk­andidat Svjatlana Tsichanous­kaja och Veronika Tsepkalo. Det är bara Kalesnikav­a som är kvar i Belarus. Tsichanous­kaja och Tsepkalo har av säkerhetss­käl lämnat landet till Litauen respektive Ryssland.

Att tala om att bägge sidor ska leva kvar i landet är ovanligt i ett postsovjet­iskt sammanhang. I Ukraina var kravet att den gamla eliten skulle dras inför rätta. Det är också något som den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalny ständigt upprepar. Men i Belarus vill opposition­en ha förhandlin­gar, ett gradvis och fredligt överlämnan­de av makten samt nyval.

De närmaste dagarna får utvisa om taktiken blir framgångsr­ik.

 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP ?? Protestern­a mot valfusk fortsätter också under helgen i Belarus.
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP Protestern­a mot valfusk fortsätter också under helgen i Belarus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland