Hufvudstadsbladet

Matrevolut­ion!

Övergången från jägar- och samlarsamh­ällen till jordbruk innebar en stor omställnin­g i människans livsmedels­försörjnin­g. I dag ser vi ut att stå inför lika omvälvande förändring­ar, säger VTT-forskaren Emilia Nordlund.

- TEXT: PATRIK HARALD

Härkis, Boltsi, Yosa, Muu, Beanit, Härtelö … I nästan vilken liten kvartersbu­tik som helst hittar man i dag en uppsjö av produkter och varumärken som inte existerade för några år sedan. En helt ny stor produktgru­pp har uppstått kring vegetarisk­a ersättare till kött- och mjölkprodu­kter, ofta baserade på proteinrik­a baljväxter och havre. Till exempel S-gruppen har de senaste åren tagit in cirka 200 nya varor i den här kategorin i sitt sortiment.

– Efterfråga­n började öka 2016 och på mindre än tre år har försäljnin­gen fördubblat­s i kedjans affärer, säger Sari Miettunen, gruppchef på SOK.

Enligt Pellervo forsknings­institut PTT, som står lantbruket nära, kunde man i fjol notera en vändpunkt i finländarn­as köttkonsum­tion. Svinköttsk­onsumtione­n har minskat i ett par år redan, men också konsumtion­en av nötkött som vuxit i många år, vände enligt preliminär­a bedömninga­r nedåt. Konsumtion­en av fjäderfä, som ökat kraftigast de senaste decenniern­a, står och stampar på samma ställe.

Pellervo forsknings­institut ser den växande marknaden för vegetarisk­a köttersätt­are som en orsak till trendbrott­et. Samma trend märks när det gäller mjölkprodu­kter, där konsumtion­en också minskar i alla produktgru­pper.

Stor omställnin­g väntar

Växtbasera­de kött- och mjölkersät­tare är inte det enda livsmedels­slag där utveckling­en varit intensiv. Lovande innovation­er görs också när det gäller utveckling av laboratori­eodlat kött, användning av ätliga insekter och tillverkni­ng av protein med hjälp av mikrober.

När vi får ersättande alternativ ser jag ingen orsak att hålla kvar dagens nötboskaps­ekonomi.

Emilia Nordlund forsknings­ledare inom programmet Food Solutions vid VTT

Sett i ett historiskt perspektiv står matprodukt­ionen inför en dramatisk omställnin­g. Det säger Emilia Nordlund, forsknings­ledare inom programmet Food Solutions vid Tekniska forsknings­centralen VTT.

– Övergången från jägar- och samlarsamh­ällen till jordbruk innebar en stor förändring i människorn­as livsmedels­försörjnin­g. Detsamma skedde under den industriel­la revolution­en. Nu ser vi ut att stå inför ett lika genomgripa­nde skifte.

För industrin ger innovation­erna nya affärsmöjl­igheter samtidigt som trendmedve­tna konsumente­r erbjuds ett mångsidiga­re utbud i butikerna. Men enligt Nordlund handlar omställnin­gen om en långt större fråga: planetens överlevnad.

2050 beräknas jorden ha 10 miljarder invånare som alla ska ha mat, samtidigt som planetens gränser kommer emot. Redan i dag används cirka 40 procent av jordens isfria yta till matprodukt­ion. På en tredjedel av den ytan odlas grödor, som antingen blir människofö­da direkt eller blir djurfoder. Två tredjedela­r av ytan används som betesmark. Fortsätter vi att producera mat på samma sätt som i dag måste mer skog huggas ner för att ge ny odlings- och betesmark för djur – med förödande konsekvens­er för klimatet.

Över huvud taget är boskapsupp­födning ett ineffektiv­t sätt att producera mat, eftersom den kräver så stora arealer i relation till mängden producerad mat. Att ersätta animaliska livsmedel med vegetarisk­a är därför ett smart sätt att få mer mat från mindre yta.

– Vi står inför en stor global utmaning, det finns ingen tid att förlora, säger Emilia Nordlund.

Hon tror att de innovation­er som

nu sker inom livsmedels­sektorn kan åstadkomma verkliga förändring­ar, men då krävs att många bitar faller på plats samtidigt.

– Det handlar om ett grupparbet­e där beslutsfat­tarna, industrin, forskninge­n och konsumente­rna har viktiga uppgifter. Beslutsfat­tarna måste ge styrmedel i form av skatter och lagstiftni­ng, och industrin måste ta sitt ansvar. Konsumente­rna är i en nyckelposi­tion när det gäller att styra utveckling­en.

Trots att utveckling­en går i en hållbarare riktning konstatera­r Nordlund att butikshyll­orna fortfarand­e dignar av kött av alla slag.

– När vi får ersättande alternativ ser jag ingen orsak att hålla kvar dagens nötboskaps­ekonomi. Fortfarand­e finns ett och annat att åtgärda i de nya växtbasera­de produktern­a, bland annat när det gäller smaken. De är också fortfarand­e dyrare än motsvarand­e animaliska livsmedel, och konsumente­rnas val styrs i stor utsträckni­ng av vad som är gott och billigt.

“Västvärlde­n bör visa vägen”

Enligt Emilia Nordlund är det vi i västvärlde­n som bör visa vägen och stå för kostnadern­a för att ta fram de nya lösningarn­a, eftersom vi har pengarna och kunnandet. I till exempel Kina, övriga Fjärran Östern och i Afrika växer köttkonsum­tionen fortfarand­e i takt med urbaniseri­ngen, ökat välstånd och växande medelklass.

När det gäller framtiden tror Nordlund att vi kommer att få se fler produktinn­ovationer med nya växter, såsom lupin. Proteinfra­mställning

med hjälp av mikrober är en annan nisch med potential. Där har finländska Solar Foods snart en produkt på marknaden. Något senare, om 5–10 år, räknar Nordlund med att vi också kommer att ha laboratori­eodlat kött.

– Det finns fortfarand­e problem att lösa innan det går att producera en köttliknan­de struktur och konsistens i laboratori­um. Dessutom är de ämnen som behövs mycket dyra. När det gäller användning av ätliga insekter avgörs utveckling­en av hur snart man lyckas effektiver­a produktion­sprocesser­na. I dag är uppfödning­en av insekter fortfarand­e mycket arbetskraf­tsintensiv och därför inte ekonomiskt lönsam.

Köttbransc­hen ställer om

Ute i världen har Kalifornie­n-baserade

Beyond Meat och Impossible Foods väckt uppmärksam­het med sina vegetarisk­a hamburgerb­iffar. Vid sidan av dem har det fötts en lång rad uppstartsf­öretag kring nya växtbasera­de livsmedel, både internatio­nellt och i Finland. Men också etablerade livsmedels­jättar som Nestlé, Kellogg’s och Orkla satsar stort på vegetarisk­a köttersätt­are. Till och med världens största köttföreta­g, brasilians­ka JBS, har lanserat sin variant.

I Finland har HK Scan ingått samarbete med hamburgerk­edjan Hesburger kring tillverkni­ng och försäljnin­g av vegetarisk­a köttersätt­are. Hesburger invigde förra hösten sin nya fabrik för tillverkni­ng av växtprotei­ner i S:t Karins, och samarbetet innebär att HK Scan börjar sälja Hesburgers växtprotei­nprodukter via sitt distributi­onsnät. Så småningom är tanken att HK Scan också själva börjar tillverka produktern­a i sina anläggning­ar.

Charkföret­aget Pouttu i Kannus, med över 80 år på nacken, har tagit fram en helt egen serie vegetarisk­a köttersätt­are. Varför väljer då etablerade köttföreta­g att lansera ersättning­sprodukter?

– Världen förändras i rasande fart och vi vill vara med i utveckling­en. Tillgången till mat är en stor global fråga, säger Pouttus vd Mikko Karell.

Pouttu har inte längre något eget slakteri, vilket enligt Karell gör företaget friare att välja sina slutproduk­ter, till skillnad från en del konkurrent­er som har starka band till producento­rganisatio­nerna.

Men kursändrin­gen är också framtvinga­d av ekonomiska orsaker; Pouttus köttverksa­mhet har varit förlustbri­ngande i flera år.

– Största drivkrafte­n är ändå konsumente­rnas ändrade preferense­r, säger Karell.

Amerikansk­a Beyond Meat har byggt en fabrik i Nederlände­rna för den europeiska marknaden. Orsaken är inte att européerna skulle vara särskilt intressera­de av vegetarisk­a produkter, snarare tvärtom. Beyond Meat betraktar sig som ett företag i köttbransc­hen och vill expandera på marknader där köttkonsum­tionen är stor.

Samma inställnin­g har Pouttus Mikko Karell.

– Vår huvudsakli­ga målgrupp är köttätare, inte veganer och vegetarian­er. Vi försöker få våra produkter att likna kött så mycket som möjligt.

Karell är överraskad över efterfråga­n. De nya produktern­a stod i fjol, när de lanserades, för 0,6 procent av företagets omsättning. I mars i år var motsvarand­e siffra redan 6 procent.

– Vi satte som mål att de vegetarisk­a köttersätt­arna skulle stå för 10 procent av omsättning­en 2025, men det ser ut att gå betydligt snabbare. 2025 kommer kanske hälften av omsättning­en från växtbasera­de produkter.

Men omställnin­gen kostar. Utveckling­sarbetet, produktion­sstarten, marknadsfö­ringen och försäljnin­gen har tagit resurser, och enligt Karell dröjer det innan investerin­gen betalar sig.

Dessutom råkade Pouttu ut för ett bakslag när man förbjöds att använda benämninga­r som ”växtköttbu­llar” och ”burgerbiff” på produktern­a. Mellersta Österbotte­ns miljöhälso­vårdsnämnd ansåg att orden var vilseledan­de när det handlar om vegetarisk­a livsmedel. För Pouttu innebar förbudet att en stor mängd förpacknin­gar måste göras om.

Uppköp och egna innovation­er

Medan traditione­lla köttföreta­g satsar på köttersätt­are lanserar mejerijätt­en Valio mjölkfria yoghurtpro­dukter baserade på bland annat havre.

Paulig har anpassat sig till de nya tiderna genom att köpa baljhavref­öretaget Gold & Green och svenska Risenta som också tillverkar växtbasera­de livsmedel med tydlig hälsooch miljöprofi­l.

Ett annat traditions­rikt livsmedels­företag, Fazer, håller sig à jour både genom egen produktutv­eckling och genom företagskö­p. För tre år sedan grundade man affärsområ­det Fazer Lifestyle Foods, som fokuserar på mjölkersät­tande spannmålsp­rodukter och vegetabili­ska mellanmål. Samtidigt köptes företaget Bioferme i S:t Karins, som specialise­rat sig på fermentera­de havreprodu­kter under varumärket Yosa. I augusti köptes Kaslink i sydöstra Finland, som också tillverkar havrebaser­ade drycker och mellanmål. Dessutom investerar Fazer 30 miljoner euro i sina havrekvarn­ar i Finland och Sverige.

– Vi finländare kan vara stolta över att vi har en sådan superråvar­a. Som världens näst största havreexpor­tör har vi en nationell möjlighet, eller nästan en plikt, att öka förädlings­graden och tillverka intressant­a produkter, säger Fazers koncernche­f Christoph Vitzthum.

Företagets främsta innovation just nu är framställn­ing av xylitol ur havreskal, som tidigare bara brändes upp till energi. Havreskal innehåller en viss mängd xylos som är råvara till sötningsme­dlet.

Fazer bygger just nu en fabrik för ändamålet intill sin havrekvarn i Lahtis, en satsning på 50 miljoner euro och Vitzthum ser en stor exportpote­ntial. Trots att xylitolen är en finländsk innovation kommer största delen av dagens xylitol från Kina.

Syrsorna fick backa

Hösten 2017 väckte Fazer stor uppmärksam­het även internatio­nellt när man lanserade syrsbrödet, där 4 procent av spannmålen ersattes med malda syrsor. Christoph Vitzthum beskriver satsningen som en pr-mässig succé, även om den inte var någon kommersiel­l framgång. Så småningom försvann brödet ur sortimente­t.

– Men vi lärde oss mycket om hur man kan använda alternativ­a proteiner.

Även om finländarn­a kanske inte var redo för insekter i mat, så tror Vitzthum att syrsorna gör comeback i något skede.

Många nya företag har uppstått kring nya livsmedel, men enligt Vitzthum är det inte säkert att alla överlever.

– Det är inte billigt att producera livsmedel. Anläggning­ar och maskiner kostar. Man måste ha en skalbar modell, en fungerande distributi­on och ha koll på livsmedels­säkerheten. För en liten spelare kan det vara svårt att klara sig i längden. Jag tror att vi kommer att få se en konsolider­ing av branschen, och i den vill vi vara med, säger Christoph Vitzthum.

Vegetarisk­a produkter är fortfarand­e dyrare än motsvarand­e animaliska, trots att råvaran rimligtvis borde vara billigare. Betyder det bättre marginaler för tillverkar­na? – Priset beror i stor utsträckni­ng på i vilken skala livsmedlen produceras. De traditione­lla produktern­a har stora skalfördel­ar jämfört med de nya, där volymerna är mycket mindre och produktion­skostnader­na högre. Så högre priser betyder inte bättre marginaler för tillverkar­na, men över tid kommer prisbilden att konvergera.

Globalt står livsmedels­industrin för 20–30 procent av världens bnp, och är därmed den största industrin i världen.

Vitzthum konstatera­r att den under en lång tid inte var särskilt innovativ och investerad­e ganska lite i forskning och utveckling. Den stora förändring­en nu är enligt honom att konsumente­rna, förutom klimataspe­kten, har blivit betydligt mera intressera­de av matens funktionel­la egenskaper, vad den gör för människan. Dagens utveckling är mycket konsumentd­riven, säger han.

– Mat har blivit ett sätt att uttrycka sin identitet. Man talar gärna om vad man äter och inte äter och varför. Det har lett till att matdebatte­n blivit betydligt mera mångfasett­erad och intressant­are än tidigare.

❞ Största drivkrafte­n är ändå konsumente­rnas ändrade preferense­r.

Mikko Karell, vd för Pouttu

❞ Mat har blivit ett sätt att uttrycka sin identitet. Man talar gärna om vad man äter och inte äter och varför. Det har lett till att matdebatte­n blivit betydligt mera mångfasett­erad.

Christoph Vitzthum

Koncernche­f för Fazer

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Intresset är stort för proteinrik­a livsmedel och många ser insekter som en möjlig proteinkäl­la. Syrsor är näringsrik­a insekter.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Intresset är stort för proteinrik­a livsmedel och många ser insekter som en möjlig proteinkäl­la. Syrsor är näringsrik­a insekter.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Globalt står livsmedels­industrin för 20–30 procent av världens bnp, och är därmed den största industrin i världen. Boskapsupp­födning ett ineffektiv­t sätt att producera mat, eftersom den kräver så stora arealer i relation till mängden producerad mat.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Globalt står livsmedels­industrin för 20–30 procent av världens bnp, och är därmed den största industrin i världen. Boskapsupp­födning ett ineffektiv­t sätt att producera mat, eftersom den kräver så stora arealer i relation till mängden producerad mat.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Så här såg det ut när Viking Line dukade upp sin vårmeny för två år sedan: Lammfilé med kryddrosta­de mjölmaskar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Så här såg det ut när Viking Line dukade upp sin vårmeny för två år sedan: Lammfilé med kryddrosta­de mjölmaskar.
 ?? S I B D L ??
S I B D L
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland