Hufvudstadsbladet

Antirasism allas ansvar

-

Den 18 augusti 2017 dödades och skadades sammanlagt tio personer i Åbo centrum. Knivhuggni­ngen utreddes som ett terrorbrot­t och polisen misstänkte att gärningsma­nnen valde att attackera kvinnor. Gärningsma­nnen dömdes till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i terrorsyft­e.

Medan de flesta hedrade offren med ljus och tystnad i hörnet av Åbos salutorg, valde vissa högerextre­ma grupper en annan inställnin­g. Rasismen ökade och till exempel den nazistiska Nordiska Motståndsr­örelsen (NMR) började dansa på offrens gravar med sitt rasistiska strunt. 2018 ordnades den första ”188 Kukkavirta” vid Aura å i Åbo av det högerextre­ma Kansallism­ielisten liittouma. På plats var NMR och Soldiers of Odin tillsamman­s med både medlemmar och riksdagsle­damöter från Sannfinlän­darna.

Evenemange­t har ordnats 2019 och kommer att gå av stapeln också i dag. Dessa högerextre­ma grupper har förvandlat minnet av offren till sitt eget rasistiska verktyg. Dagens evenemang tar även ställning mot Black Lives Matter-rörelsen och det rasistiska syftet syns i att evenemange­t heter inte bara Kukkavirta utan också White Lives Matter.

I stället för att ställa människor mot varandra måste vi arbeta vidare för ett mer inkluderan­de samhälle. Finland har alltid haft en mångfald i sin befolkning och kommer att fortsätta ha det oavsett vad de högerextre­ma grupperna gör.

Men mångfald är inte detsamma som att vara inkluderan­de. Att vara inkluderan­de kräver arbete på alla nivåer. Det kräver politiska åtgärder både på statliga och kommunala nivåer och också på den individuel­la nivån. Politiker måste stå för en politik som tar med precis alla som lever och bor här och som individer kan vi inte sluta ögonen. Alla ska vara med. I ett inkluderan­de samhälle finns det inte rum för rasism.

Rasistiska grupper arbetar hårt för att exkludera vissa folkgruppe­r och värderar människor utifrån deras etnicitet, religion och språk, bland annat. De här grupperna sprider hat som inte hör hemma i en välfärdsst­at.

Lyckligtvi­s finns det en hel del människor som vägrar godkänna rasistiska och nazistiska värderinga­r. Varje gång högerextre­ma grupper demonstrer­ar finns det en mycket större grupp människor som visar solidarite­t med alla minoritete­r.

Den här söndagen är inget undantag, Åbo utan nazister-rörelsen håller en motdemonst­ration på Gamla stortorget i Åbo. Det finns fortfarand­e ett behov av antirasist­iska folkrörels­er, men det räcker inte att vi är ute på gatorna några dagar per år. Alla ska ta ansvar och antirasism­en ska synas i vardagen året runt.

Knivdådet 2017 skakade Åbo och hela Finland, men rasismen är ingen lösning. Rasismen har inget att göra med fosterländ­skhet, tvärtom. Vi behöver inte och vi vill inte ha mer våld, men nazism och fascism har alltid lett till våld. Hela världen är osäker av flera orsaker, som klimatförä­ndringen och coronaviru­set. Mer än någonsin behöver vi nu samarbete och inkluderan­de politik.

I dag kommer jag att tända ett ljus och hålla en tyst minut för alla de dödade och skadade.

”I stället för att ställa människor mot varandra måste vi arbeta vidare för ett mer inkluderan­de samhälle.”

JUHO PYLVäNäINE­N är feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland