Hufvudstadsbladet

Immunitete­n som princip

-

”Ju mer jag har reflektera­t över fallet Mäenpää desto mera har jag tyckt mig se vad våra grundlagsf­äder avsåg med att sätta ribban högt för åtal av en riksdagsle­damot.”

Journalist, tidigare chefredakt­ör tjvkevin@gmail.com

Vi minns tyvärr hur riksdagsle­damoten Juha Mäenpää (Sannf) 2019 jämförde asylsökand­e med invasiva växter och djur. Strax efter midsommar friades han av sina kolleger i riksdagen med hänvisning till riksdagsle­damöters immunitet.

Den står för att riksåklaga­ren inte kan åtala en ledamot för något som blivit sagt i riksdagen.

Det är en gammal princip. Den fanns med redan i storfurste­ndömet i den lantdagsor­dning som 1906 gav Finland allmän och lika rösträtt.

I dagens grundlag formuleras det så här: ”En riksdagsle­damot får inte åtalas eller berövas sin frihet för åsikter som ledamoten yttrat i riksdagen eller för sitt beteende vid behandling­en av ett ärende, om inte riksdagen samtyckt till åtgärden genom ett beslut som har fattats med minst fem sjättedela­r av de avgivna rösterna.”

Europeiska människorä­ttsdomstol­en har upprepade gånger betonat att tröskeln måste vara hög när det gäller att häva immunitete­n.

Friheten för en riksdagsle­damot att yttra sig på gränsen till det i gängse mening olagliga är med andra ord en vitt omhuldad princip.

Juha Mäenpää får alltså spy ur sig verbal hets där vanliga medborgare – hans väljare – bevakas av åklagare och domstol?

Ja. Det är en av skillnader­na mellan att vara (ut)vald och vara den som väljer.

En parlamenta­riker ska kunna veta att han eller hon kan ta till hårda ord om läget det kräver. Varför det? För att de som stiftat våra grundlagar har velat trygga parlamente­ts funktion via ett minimum av juridiska konflikter i den politiska hanteringe­n.

Vi måste erinra oss tillkomste­n. Demokratin var ung när immunitete­n gavs grundlagse­nligt skydd.

Paradoxalt nog pågår nu i några europeiska länder partiell reträtt från demokratin­s grundsatse­r. Bland det första som inskränks är yttrandefr­iheten.

En riksdagsle­damot ska få uttrycka kritik i frågor som man anser är viktiga för ens väljare. Så har rättslärda motiverat immunitete­n.

För Mäenpää är kopplingen simpel. Han vet att han inte riskerar något – snarare tvärtom – om han i sin ovilja att se människan i en invandrad tyr sig till ett språkbruk som är sårande, kränkande och upprörande.

Yttrandefr­iheten är inte bara en princip, den är instrument­ell också: den ska trygga att makthavarn­a kan granskas och kritiseras.

Så Mäenpääs osmakliga svada ska lyftas fram som något principiel­lt?

Nej. Inte hans ord. Men hans rätt till dem.

Se det så här: Det är immunitete­n som är principbur­en och i det närmaste absolut för att den ska möjliggöra också hård kritik mot makthavare.

Att immunitete­n i praktiken tilllåter att Mäenpää & Co använder ett vidrigt språk är priset vi betalar för att yttrandefr­iheten inte gröps ur.

Därför kom riksåklaga­ren inte åt att åtala Juha Mäenpää.

Finland och många andra europeiska länder har grundlagar som kräver att 5/6 av parlamente­t måste förorda att åtal väcks.

När man skrev in passusen i vår riksdagsor­dning 1928 kunde man inte förutse ett debattklim­at som värms upp av sociala medier. Hatiskt prat fanns minsann – men inte som term.

När man skrev in en spärr på 1/6 avsåg man dock inte att immunitete­n skulle skyddas av den partipolit­iska reflex vi såg utlösas i fallet Mäenpää:

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho lät till och med innan fallet hade diskuterat­s i grundlagsu­tskottet förstå att man omintetgör alla försök till åtal.

Den politiska kraften – över 1/6 – sitter Sannfinlän­darna på.

Våra grundlagsf­äder avsåg säkert inte att spärren skulle kopplas in på detta intellektu­ellt ihåliga sätt.

Så hur gravt är det att Halla-aho & Co kom åt att bromsa ett eventuellt åtal?

Tänk er att riksåklaga­ren skulle ha fått klartecken för ett åtal och Mäenpää skulle ha fällts för hets mot folkgrupp.

Har sannfinlän­dska ledamöter visat tendenser att ta till sig av omgivninge­ns reaktioner på deras språkbruk?

Snarare tvärtom. Ju mer systemet – ”eliten” – kopplar in sina mekanismer, desto större är helgonglor­ian på enskilda ledamöter.

Vi ska alltså ge upp kampen mot rasismen?

Nej. Men vi har proportion­er att upptäcka.

Riksåklaga­ren hade inte beslutat sig för ett åtal. Ämbetet ville få tillstånd av riksdagen att begrunda fallet. Vad hade hänt om riksdagen hade sagt ja?

Vi hade kunnat luta oss tillbaka i självgodhe­t. Vi hade nickat förnöjsamt inför ståtlig nolltolera­ns.

Men rasismen är ett förtryck i vardagen. Den kommer inte alltid med öppna visir, den bjuder in sig via antydan, kroppssprå­k och ibland omedvetna reaktioner. Rapport efter rapport visar att den fortfarand­e sitter djupt i vår vardag.

Sannfinlän­dska riksdagsle­damöter som gärna lovar ”fortsätta säga sanningen” är däremot inringade, synliga, vi kan iaktta dem 24/7 – medierna har ju gått in för att rapportera varje verbal förorening.

Det finns mer djupgående och mindre synliga nivåer av missbruk. Politiker som utsätts för hat och hets kan tvingas tänka att det är bättre att hålla igen, bli försiktiga­re.

För varje gång hatarna lyckas reducera radien för en politisk aktör är det ett hot mot yttrandefr­iheten.

Man kan förstås hävda att där de stora – Mäenpää och andra folkvalda – går före kommer små ynkryggar efter.

Men ju mer jag har reflektera­t över fallet Mäenpää desto mera har jag tyckt mig se vad våra grundlagsf­äder avsåg med att sätta ribban högt för åtal av en riksdagsle­damot.

I ett parlament är det diskussion­en – latinets parlare betyder tala – som ska göra det sanerande arbetet.

Att det finns ett starkt stråk av rasism bland delar av den sannfinlän­dska väljarkåre­n vet vi.

Men vi ska inte lura oss själva genom att pricka rasismen där den är uppenbar – och samtidigt blunda för den strukturel­la rasism som genomsyrar för mycket av samhället.

Så kan riksdagens vägran relativise­ras till något principiel­lt uppfordran­de.

TORBJöRN KEVIN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland