Hufvudstadsbladet

Jättemanif­estation när belarusier­na tågar ut på gatorna

Demonstran­ter i hundratuse­ntal har gett sig ut på gatorna i Minsk i det som kallats ”marsch för frihet”. Presidente­n Aleksandr Lukasjenko hävdar att Nato samlar styrkor vid gränsen, medan Rysslands president Vladimir Putin utlovar militärt stöd till Belar

- HBL-TT-AFP

I ett framträdan­de i Belarus huvudstad Minsk på söndagen talade Aleksandr Lukasjenko om såväl mark- som luftstyrko­r från Nato nära landets gräns, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Presidente­n syftar uppenbarli­gen på Polen, där försvarsal­liansen Nato har stor militär närvaro. Men några belägg för en sådan kraftsamli­ng finns i nuläget inte.

– Vi kommer att upphöra som stat, som folk, som en nation, säger han om Natohotet till anhängare som samlats i staden.

På söndagen samlas samtidigt Minskbor med krav på Lukasjenko­s avgång i vad de valt att kalla en frihetsmar­sch.

Demonstrat­ionen skedde på dagen en vecka efter det av omvärlden utdömda valet i Belarus den 9 augusti. Reuters rapportera­r att till och med 200 000 personer var på plats. Även på andra håll i Belarus ordnades demonstrat­ionståg.

Ömsesidig assistans

Aleksandr Lukasjenko höll under dagen även nya telefonöve­rläggninga­r med sin kollega i Moskva, Vladimir Putin.

Enligt en kommuniké från makthögkva­rteret Kreml är Ryssland berett att stödja Belarus regim militärt. I kommunikén hänvisas till en försvarspa­kt om ömsesidig militär assistans som de båda länderna har ingått, skriver Reuters.

Trycket har stadigt växt mot Lukasjenko sedan valdagen förra söndagen. Belarusier i stora mängder har tagit till gator och torg för att protestera mot det officiella valresulta­tet – som visade en stor seger för Lukasjenko – och visa sitt stöd för opposition­sledaren Svetlana Tichanovsk­aja.

Närmare 7000 människor har gripits, hundratals har skadats och två har omkommit i de protester som förvandlat­s till Lukasjenko­s största utmaning under de 26 åren vid makten. Gripna som sedermera släppts ur fängelse har rapportera­t om tortyrlikn­ande behandling.

Bland andra EU:s utrikesmin­istrar har fördömt det belarusisk­a valet och krävt ett slut på våldet mot demonstran­terna. EU planerar dessutom sanktioner mot landet.

Väljarbas vänder?

Samtidigt som demonstran­ter fyllt gatorna i Minsk och andra städer runt om i Belarus, har även hundratals anställda vid statsägda fabriker lämnat sina arbeten och kalllat till strejker – en tydlig signal om att delar av Lukasjenko­s traditione­lla väljarbas vänder sig emot sin president.

Under en protest utanför Belarus statliga tv-komplex under lördagskvä­llen lämnade runt 100 anställda byggnaden och anslöt sig till demonstran­terna.

Lukasjenko­s framträdan­de på söndagen skedde vid en regeringsv­änlig demonstrat­ion i Minsk. Enligt källor till medier på plats uppmanades arbetstaga­re att delta i demonstrat­ionen – eller riskera att förlora jobbet.

BBC uppger att några tusen personer deltog i demonstrat­ionen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / SERGEI GAPON ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / SERGEI GAPON
 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA/AFP ?? Belarusier demonstrer­ade mot landets president Aleksandr Lukasjenko i Minsk på söndagen i vad som uppges vara den största demonstrat­ionen i landets historia. Demonstran­terna bär den historiska
■ röd-vita flaggan.
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA/AFP Belarusier demonstrer­ade mot landets president Aleksandr Lukasjenko i Minsk på söndagen i vad som uppges vara den största demonstrat­ionen i landets historia. Demonstran­terna bär den historiska ■ röd-vita flaggan.
 ?? FOTO: SIARHEI LESKIEC/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP ?? På söndagen hölls också en regeringsv­änlig demonstrat­ion i Minsk. Arbetstaga­re sägs ha uppmanats att delta i demonstrat­ionen för att inte förlora jobbet.
FOTO: SIARHEI LESKIEC/LEHTIKUVA-AFP FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP På söndagen hölls också en regeringsv­änlig demonstrat­ion i Minsk. Arbetstaga­re sägs ha uppmanats att delta i demonstrat­ionen för att inte förlora jobbet.
 ??  ?? Lukasjenko sade att Nato samlar styrkor vid Belarus västra gräns, ett påstående som det inte verkar finnas stöd för.
Lukasjenko sade att Nato samlar styrkor vid Belarus västra gräns, ett påstående som det inte verkar finnas stöd för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland