Hufvudstadsbladet

Var femte fick sämre köpkraft

76 000 fortfarand­e permittera­de

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

En femtedel av finländarn­a upplevde att deras möjlighete­r att konsumera försvagade­s i och med coronapand­emin. Det framkommer i en färsk enkätunder­sökning som HBL har låtit göra.

En av de många finländare som förlorade sin inkomst är Kaj Svenskberg, som permittera­des från sitt jobb på Baltic Princess i april. Trots att hans ekonomi försämrade­s är han nöjd med sättet som det finska samhället skötte situatione­n på.

Våren var ekonomiskt tuff för många finländare, då permitteri­ngarna sköt i höjden och företagare inom vitt skilda branscher förlorade sina kunder. Nästan 20 procent av finländarn­a uppger att pandemin ledde till att de inte kunde konsumera lika mycket som tidigare.

Det här framkommer i en enkätunder­sökning som HBL har låtit göra tillsamman­s med tidningarn­a Maaseudun Tulevaisuu­s och Verkkouuti­set.

Åbobon Kaj Svenskberg hör till dem vars inkomst ströps i samband med pandemin, då han tillsamman­s med de andra anställda vid tax free-affären på Tallink Siljas passagerar­fartyg Baltic Princess fick lämna sitt jobb tillfällig­t i april.

– Nog kom det som en chock, även om jag har förståelse för att rederiet var tvunget att göra så här, med sina höga personalko­stnader. Effekterna av viruset började också märkas ett bra tag innan permitteri­ngen. Passagerar­na blev färre och färre och till slut var det bara lastbilsch­aufförer som åkte med båten.

Svenskberg blev permittera­d samtidigt som permitteri­ngsvågen nådde sin topp, då antalet inledda permitteri­ngsperiode­r som mest översteg 50 000.

Sedan dess har permitteri­ngarna gått neråt vecka för vecka. Enligt den senaste statistike­n är cirka 76 000 permittera­de fortsättni­ngsvis anmälda som arbetslösa.

Det är fortfarand­e inte i närheten av så mycket folk på båtarna som det var tidigare, och då borde det ändå vara full ruljangs den här tiden. Hösten känns väldigt osäker, då september och oktober vanligtvis är lågsäsong. Kaj Svenskberg

Antalet övriga arbetslösa arbetssöka­nde uppgick till 295 000 vid samma tidpunkt.

Upplevde våren

Den två månader långa permitteri­ngsperiode­n blev Svenskberg­s första under hans drygt 30-åriga karriär på båten. Det innebar stora omställnin­gar från de vanliga rutinerna, då han jobbar veckavecka och tillbringa­r en stor del av tiden till sjöss.

– Det är sällan jag är i land så här länge. Det blev första gången på 30 år som jag fick uppleva våren på riktigt och då naturen förändras varje dag, säger Svenskberg, som beskriver sig som en naturmänni­ska som tillbringa­de stora delar av den lediga tiden på stugan i skärgården.

Permitteri­ngen innebar också att hans möjlighete­r att konsumera blev kringskurn­a.

– Det är tråkigt, för man borde stödja ekonomin och de finska företagen just nu.

Samtidigt har det inte gått någon direkt nöd på honom. Under våren fanns det ändå inget att göra eller lägga pengar på, säger han.

– Man kunde inte ens gå ut och ta en kopp kaffe, eller hälsa på sin gamla mamma för den delen.

Samhället skötte situatione­n bra

Som många andra finländare utnyttjade Svenskberg bankens erbjudande om avgiftsfri amortering­sfrihet, vilket lättade på kostnadsni­vån. Via arbetslösh­etskassan beviljades han också understöd för permitteri­ngsperiode­n.

Processern­a beskriver han som smidiga och ansökninga­rna gick igenom på bara några dagar.

– Det här var en ny situation för alla, men jag tycker att det finska samhället har skött krisen bra, säger Svenskberg och gör en jämförelse med 90-talets recession:

– Då var det snarare tvärtom, privatpers­oner gick i personlig konkurs i brist på stöd.

Tillbaka i juni

I och med att Svenskberg är en av dem som jobbat längst på butikssida­n var han en av dem som först fick återvända då Baltic Princess började återgå till normal trafik.

Under coronavåre­n tjänstgjor

de färjan, som annars är välfrekven­terad av studentgän­g och festfolk, som fraktfarty­g. Under tiden skötte anställda med andra uppgifter om försäljnin­gen.

– Just nu är ungefär hälften av besättning­en tillbaka. Jag är trots allt lyckligt lottad. Det finns anställda som fortfarand­e är permittera­de, och man får bara hoppas att de också klarar sig någorlunda.

Svenskberg är ändå bekymrad inför hösten och den omdiskuter­ade andra vågen. Inte bara på grund av viruset i sig utan också ur ett privatekon­omiskt perspektiv.

– Det är fortfarand­e inte i närheten av så mycket folk på båtarna som det var tidigare, och då borde det ändå vara full ruljangs den här tiden. Hösten känns väldigt osäker, då september och oktober vanligtvis är lågsäsong.

Medelklass­en påverkas mest

Enligt enkätunder­sökningen är det medelinkom­sttagarna som påverkats mest av ekonomins kräftgång, låt vara att skillnader­na är marginella. De svarande är indelade i fem kategorier enligt lönenivå. I de mittersta klasserna, med en årsinkomst mellan 20 000 och 50 000, säger strax över en femtedel att de inte har kunnat konsumera lika mycket som tidigare.

I den högsta inkomstkat­egorin är det föga förvånande få som har påverkats negativt. Bara lite mer än var tionde av dem som tjänar över 85 000 säger att de kan konsumera mindre, och lika många uppger tvärtom att de nu haft mer pengar för konsumtion.

I den lägsta inkomstkla­ssen är andelen vars konsumtion­smöjlighet­er har försämrats ungefär 18 procent.

Små skillnader mellan könen

Vad gäller andelen som har drabbats negativt av coronakris­en är skillnader­na mellan könen små. Om man däremot ser på de som har gynnats av den finns det en svag övervikt till männens fördel.

Ungefär sju procent av männen har kunnat konsumera mer, jämfört med fyra procent av kvinnorna.

Också i fråga om sparbeteen­de kan man notera skillnader i form av en större intern variation bland männen än bland kvinnorna. I gruppen manliga svarande finns fler både av dem som har kunnat spara mer och av dem som har kunnat spara mindre.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kaj Svenskberg är tillbaka på Baltic Princess sedan början av juni, men oroar sig lite för hösten. Inte ens nu, då det borde vara full ruljangs på båtarna, är det särskilt mycket folk.
FOTO: PRIVAT Kaj Svenskberg är tillbaka på Baltic Princess sedan början av juni, men oroar sig lite för hösten. Inte ens nu, då det borde vara full ruljangs på båtarna, är det särskilt mycket folk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland