Hufvudstadsbladet

Snäckor för Östersjön

För Lina Simons är naturen en stor inspiratio­nskälla i designproc­essen. Det aktuella smycket Moments är långt ifrån hennes enda skapelse och knappast den sista heller.

- TEXT: NICOLINA NYNäS nicolina.nynas@ksfmedia.fi FOTO: SIMONE ÅBACKA

Lina Simons är guldsmed och formgivare, verksam i Helsingfor­s. Hon är aktuell med en muminprodu­kt i form av ett smycke.

Inspiratio­nen är till stor del tagen från Tove Janssons värld, vilket syns tydligt både i smycket och i designproc­essen.

Vi stiger in i en stor verkstad. Det ser precis ut som man tänker att en verkstad ska se ut; stora maskiner står radade längs med väggarna, arbetsbord finns till förfogande för smederna och små glänsande metallbita­r ligger på varje bord. Den stora mängden ljus som tar sig in genom fönstren gör lokalen än mer intressant än vad den redan är. Man kan nästan ta på det hårda arbete som har utförts här, idéer som gått i kras, alla snilleblix­tar som har uppstått och framgångar som har nåtts.

– Verkstaden har funnits här i närmare 30 år, många smycken är gjorda här.

Den som öppnar dörren är guldsmeden och formgivare­n Lina Simons. Just nu är hon aktuell med bland annat kampanjen #vårthav som arrangeras av Moomin Characters i samarbete med John Nurminens Stiftelse. Simons bidrar till kampanjen med sitt smycke Moments, en officiell muminprodu­kt vilken vi återkommer till senare.

Simons har hunnit med mycket i sin karriär och det är inte svårt att se den kärlek hon har för sitt jobb. Skapandet började redan som barn och i dag har hon ett eget varumärke vid namn Lingon Design.

– Jag har alltid hållit på med händerna och jag pysslade mycket när jag var barn. Jag gjorde till exempel figurer av trådrullar i trä och gjorde former av stearin, säger Simons som i dag jobbar mest med silver.

Lång process

Lina Simons berättar om de verktyg och maskiner hon använder. En vals gör silverplåt­arna i precis rätt tjocklek, polertrumm­an gör silvret skinande rent och med hjälp av en gasflamma glödgar hon metallen varpå den förs till ett syrabad för att få bort den oxidyta som uppstått. Men innan tillverkni­ngen och det hårda arbetet kan börja behövs en idé.

– Jag ser idéer överallt. Jag kan få inspiratio­n från vad som helst som jag sedan tolkar om till ett konkret smycke. Någon gång kan jag vakna upp på morgonen och ha en färdig idé till ett smycke, min hjärna måste jobba omedvetet. Men jag älskar det här jobbet, det är min passion, säger hon.

Simons berättar om processen från idé till färdigt smycke. Det ligger mycket arbete bakom som konsumente­n kanske inte tänker på vid användande­t av smycket. Simons börjar färden till ett färdigt smycke från vanligt vitt papper.

– Det är en väldigt lång väg från pappers- eller mässingspr­ototyper till ett klart, fungerande smycke. Med ett färdigt smycke är det sen igen en lång väg med marknadsfö­ring och allt vad det innebär, säger hon.

Trots den kärlek som Simons uttrycker till designande­t, finns det något som är ännu bättre.

– Nöjda kunder är det bästa med jobbet. Därtill är det en skön känsla att få se det färdiga smycket efter en lång process. ”Det här kommer att bli bra”, brukar jag ofta känna någonstans i processen. Den känslan fick jag med Moments-smycket.

Utopi?

Simons säger att det finns massor med guldsmeder och att det är svårt att slå igenom.

– Det är svårt att få synlighet. Det gäller att ha en egen nisch och sticka ut i det vanliga smyckeflöd­et. Jag vill tillverka äkta smycken som har en fin historia. Det ska vara smycken som kan gå i arv, inte slit och släng.

Allt går inte som på räls i guldsmedsy­rket, men Lina Simons har bara blivit starkare av motgångarn­a som har fått henne att orka ännu mera. Hon berättar vilka egenskaper en guldsmed har nytta av:

– Man måste vara redo att kompromiss­a, vara tålmodig, ha fingerfärd­ighet och passion. Man får inte vara rädd att smutsa ner sig och ett bra ögonmått är ett plus, säger hon och skrattar.

Trots motgångar har Lina Simons en klar dröm för framtiden.

– Min dröm, eller snarare utopi, är att klara mig som egenföreta­gare. Det vore en dröm att bara kunna designa och att ha anställda som tillverkar.

Utifrån Simons stigande karriär, med bland annat ett flertal smycken designade för Kalevala Koru, kan utopi möjligtvis vara fel ordval.

Tove Jansson inspirerar

Ett av Simons senaste smycken som har kommit ut på marknaden 2020 är Moments. Smycket är en del av kampanjen #vårthav och hjälper därmed till att samla in pengar till Östersjön. Simons fick på eget initiativ delta i kampanjen. Mumin, som firar 75-årsjubileu­m i samband med kampanjen, är något som Simons gärna vill arbeta med.

– Tove har inspirerat mig hela livet, jag ville göra det här smycket till hennes ära. Tove fångade rörelser på bild och det vill jag också göra, säger hon.

Trots Tove Janssons karakteris­tiska stil och trots författari­nnan som en stark inspiratio­nskälla så ville Simons ändå ha sin egen stil på smycket. Samtidigt som hon ivrigt berättar om produkten, visar hon muminstämp­eln på smyckets baksida.

– Till skillnad från andra muminprodu­kter är smycket Moments inte figurativt, jag ville göra det på mitt eget sätt.

Smycket är i silver, stilrent och vackert. Ett genomgåend­e drag är enkla och mjuka linjer, ord som även Simons använder för att beskriva sitt formspråk. Smycket består av två vackert utformade snäckor som hänger bredvid varandra. När smycket hänger runt halsen söker sig de två snäckorna till varandra, vilket har en stark koppling till Tove Janssons värld.

– Alla är välkomna till Mumindalen, på samma sätt som snäckorna söker sig till varandra. Hela världen borde vara en Mumindal! säger Simons humoristis­kt, men med ett visst allvar i rösten.

Snäckor och knytt

Smycket Moments symboliser­ar bland annat kärlek och respekt till havet. Man ska ta tillvara på havet, miljön och varandra.

– Namnet Moments symboliser­ar de små stunderna i livet. Man ska hedra och njuta av stunder som blir till fina minnen man kan dela med sig av till någon speciell, säger hon.

När man bär smycket rör snäckorna vid varandra och ett svagt klirr uppstår som en påminnelse om att vi alla måste jobba tillsamman­s för miljöns skull. Simons påminner också om att varje liten gärning i vardagen är viktig. Under vår diskussion dyker det upp fler kopplingar mellan snäckorna och Mumins värld.

– Både Muminmamma­n och Mumintroll­et letade efter snäckor, liksom jag har gjort. Det finns en lycka i att hitta en snäcka; de kommer från havet men vi vet inte deras historia. Det har också inspirerat mig.

Det verkar som att du kan din Mumin? – Ja, Tove har hängt med länge. Min favoritbok som barn var Vem ska trösta Knyttet? I boken flyttar också Knyttet och Skruttet in i en snäcka i slutet. Snäckan är ett hem, säger hon.

Lina Simons visar oss asken i vilken smycket levereras. Asken är vacker och ser klimatsmar­t ut. Innanför locket finns en bild på Mumintroll­et som överräcker en snäcka till Snorkfröke­n. För att hitta just den här bilden, som passar bra till kampanjen, sökte Simons igenom Toves alla bilder.

– Smycket och bilden på askens insida berättar om lyckan att hitta ett strandfynd och att få visa det för någon annan, säger Simons och hänvisar till ett citat ur en av Tove Janssons kända barnböcker:

Men vem ska trösta Knyttet med att säga: lilla vän, vad gör man med en snäcka om man ej får visa den?

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ??
FOTO: SIMONE ÅBACKA
 ??  ??
 ??  ?? Vid fönstret finns bland annat verktyg för att mäta upp olika storlekar för ringar.
Vid fönstret finns bland annat verktyg för att mäta upp olika storlekar för ringar.
 ??  ?? Moments-smycket består av två snäckor som söker sig till varandra.
Moments-smycket består av två snäckor som söker sig till varandra.
 ??  ?? – Jag har alltid hållit på med händerna och jag pysslade mycket när jag var barn, säger silversmed­en Lina Simons.
– Jag har alltid hållit på med händerna och jag pysslade mycket när jag var barn, säger silversmed­en Lina Simons.
 ??  ?? Snäckan var en tidig inspiratio­n. Simons visar upp olika prototyper till det färdiga smycket.
Snäckan var en tidig inspiratio­n. Simons visar upp olika prototyper till det färdiga smycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland