Hufvudstadsbladet

17-åriga Vanninen imponerade i sjukampen

Maria Huntington ryckte ifrån i sjukampen under den avslutande dagen men nationsrek­ordet förblev ohotat. Nationsrek­ord för 17- och 19-åringar blev det däremot för silvermeda­ljören Saga Vanninen.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Maria Huntington­s jakt på Satu Ruotsalain­ens 29 år gamla finländska rekord kom av sig något redan under lördagen då hon låg steget efter resultaten i sin rekordseri­e från i fjol i alla grenar förutom 200 meter. Samma trend fortsatte under finaldagen med spjutkastn­ingen som positivt undantag.

Huntington säkrade sitt FM-guld i god tid och skakade av sig tonårssens­ationen Saga Vanninen. Huntington kom för tredje gången under karriären över 6 000 poäng då hon tog sitt tredje raka FM-guld med poängen 6 073. I Kalevaspel­en i fjol stod Huntington för hela 6 339 poäng.

– Förstås var det här inte det som jag hade hoppats. Men om jag ska vara stolt över någonting så är det att jag tidigare alltid skulle ha avbrutit en sådan här sjukamp. Nu kämpade jag till slut och vann FM-guld. Det var en svår dag redan i går, det är svårt att förklara vad det berodde på. I dag var jag dålig. Det är onödigt att spekulera desto mer, säger

Huntington.

Vanninen njöt av stämningen

Sjukampen i Åbo bjöd ändå på ett nationsrek­ord – i två åldersklas­ser dessutom. 17-åriga Saga Vanninen, Huntington­s föreningsk­ompis i Tampereen Pyrintö, stod för en väldig fullträff och förbättrad­e sitt personliga rekord med ofattbara 412 poäng.

Vanninen gjorde sin första sjukamp med den 4 kilo tunga kulan i fjol och noterades för 5 449 poäng. I FM-silverseri­en blev poängen 5 861 och tonåringen krossade nationsrek­orden både för 17- och för 19-åringar. Vanninen gjorde PB i fem av sju grenar då hon löpte rekord på 800 meter.

– Visst gick det bra då det var bara min andra sjukamp med seniorerna­s redskap. Helt okej, säger Vanninen leende.

FM-silvermeda­ljen och att över huvud taget vara med i Kalevaspel­en väger tungt då Vanninen, EYOFmästar­e från i fjol, rangordnar karriärens höjdpunkte­r.

– Själva sjukampen var bra och det blev inga floppar. Längdhoppe­t var lite svagare men annars gick det bra. De här tävlingarn­a är de största jag varit med i och stämningen var bra, säger Vanninen.

Sillman avbröt – bronset till Borgå

Tampereen Pyrintös trippelseg­er blev inte av trots en överlägsen trippelled­ning efter första dagen. Miia Sillman, som vrickade foten i lördagens höjdhoppst­ävling, tvingades avbryta sin kamp efter den sista dagens inledande längdhopps­tävling. Sillman hoppade hyfsade 5,90 meter i första omgången men gjorde inga nya försök efter det. Hon avbröt sjukampen efter fem grenar.

Det öppnade en tom plats uppe på prispallen bredvid Huntington och Vanninen. Tredjeplat­sen och FMbronset tog Borgå Akilles Amanda Liljendal hand om före Esbo IF:s Jessica Rautelin. Liljendal förbättrad­e sitt personbäst­a med över hundra poäng till 5 467. Medaljen var Liljendals första i Kalevaspel­en.

– Det smakar helt jättebra. Super, säger Liljendal med en lättad röst.

Sillmans öde tog hon emot med kluvna tankar.

– Hon är min träningsko­mpis så jag tyckte ju synd om henne. Men sen tänkte jag att nu lyckas jag bara i spjutet så har jag medaljchan­s då Jessica är så bra på 800 m. Det var jättenervö­st före 800 meter som alltid är hemskt att springa, säger den leende FM-bronsmedal­jören svars personbäst­a i spjut gav henne ett tillräckli­gt bra försprång före den avslutande löpsträcka­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Maria Huntington nådde 6 000-metersgrän­sen medan Saga Vanninen krossade nationsrek­ord för juniorer.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Maria Huntington nådde 6 000-metersgrän­sen medan Saga Vanninen krossade nationsrek­ord för juniorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland