Hufvudstadsbladet

En greps vid högerextre­m demonstrat­ion i Åbo

En högerextre­m demonstrat­ion och en motdemonst­ration samlade drygt hundra personer var i Åbo på söndagseft­ermiddagen, med anledning av att det på tisdagen har gått fyra år sedan knivattack­en på Åbo torg.

- SPT

Den högerextre­ma demonstrat­ionen ordnades av Kansallism­ielisten liittouma (ungefär: De nationalis­tiskt sinnades allians) på Trätorget. Demonstrat­ionen gick under beteckning­en Kukkavirta-188.

Sifferkomb­inationen syftar på datumet den 18 augusti 2017, då terroratta­cken i Åbo ägde rum, men därtill är sifferkomb­inationen ”88” en nazistisk kod. Sifferkomb­inationen ”88” påminner om bokstavsko­mbinatione­n ”HH”, vilket är en förkortnin­g av uttrycket ”Heil Hitler”.

De nationalis­tiskt sinnades allians bestrider att sammanslut­ningen är nazistisk.

Motdemonst­rationen ägde rum på Gamla Stortorget och hette Åbo utan nazister. Polisen övervakade båda demonstrat­ionerna.

En person greps i samband med den högerextre­ma demonstrat­ionen Kukkavirta 188, säger Anna Saarenoja, kommunikat­ionschef vid polisen i Sydvästra Finland.

– Orsaken var att personen inte löd polisens uppmaning om att hen skulle lämna platsen.

Demonstrat­ionstågen orsakade också några kortare stopp i trafiken i centrala Åbo under söndagen. Omkring klockan 17 var demonstrat­ionerna över och trafiken löpte som normalt igen.

Arrangörer­na för båda demonstrat­ionerna hade uppmanat deltagarna att bära munskydd för att hindra spridninge­n av coronaviru­set. Uppmaninge­n gick bättre hem på motdemonst­rationen.

Demonstrat­ionerna arrangerad­es i år för tredje gången.

 ?? VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
FOTO: ?? Demonstrat­ionen Kukkavirta-188 arrangerad­es av den nationalis­tiska organisati­onen Kansallism­ielisten liittouma och startade från Trätorget i Åbo.
■
VESA MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: Demonstrat­ionen Kukkavirta-188 arrangerad­es av den nationalis­tiska organisati­onen Kansallism­ielisten liittouma och startade från Trätorget i Åbo. ■
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Motdemonst­rationen Åbo utan nazister arrangerad­es i år för tredje
■ gången.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Motdemonst­rationen Åbo utan nazister arrangerad­es i år för tredje ■ gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland